Nogometaši Olimpije so slovenski državni prvaki!

Nogometaši Olimpije so po remiju z 1:1 v Domžalah postali državni prvaki, Maribor je premagal Gorico z 2:0. 
Fotografija: Nogometaši Olimpije so državni prvaki! FOTO: Roman Šipić/Delo
Odpri galerijo
Nogometaši Olimpije so državni prvaki! FOTO: Roman Šipić/Delo

Slovensko državno prvenstvo je doživelo zaključek, kakršnega si je ena najbolj napetih sezon zaslužila. Državni prvaki  so po remiju z 1:1 v Domžalah postali nogometaši Olimpije, točko jim je v 80. minuti zagotovil Rok Kronaveter. Maribor je v Ljudskem vrtu premagal Gorico z 2:0 in opravil svoj del naloge, a zmaji niso dovolili presenečenja v Domžalah, čeprav so še sredi drugega polčasa zaostajali. 

Domžale so namreč po golu Bizjaka povedle v 67. minuti, nato pa je Tilen Klemenčič podaril enajstmetrovko zmajem, izkoristil jo je Rok Kronaveter in zadel za 1:1, kar je bil tudi končni izid ob Kamniški bistrici. Tekma se je sicer nekoliko zavlekla, saj so bili navijači Olimpije preblizu igrišču, nanj so metali tudi plastenke, zato je Damir Skomina tekmo prekinil, na koncu pa so se razmere vendarle toliko umirile, da so jo lahko pripeljali do konca.

Takoj po zadnjem sodniškem žvižgu se je začelo slavje nogometašev z navijači na igrišču, ki se bo nadaljevalo v Domžalah, kjer bodo prejeli pokal državnih prvakov, nato pa se bo slavje preselilo na Kongresni trg, kjer bo bržkone trajalo pozno v noč. Navijači že povzročajo nekaj težav, v predoru pod Ljubljanskim gradom so prižgali štiri bakle, zaradi dima so morali posredovati gasilci, predor pa je bil zaprt. Takšnih dogodkov bo danes ponoči bržkone še nekaj, vsaj zaenkrat pa o nemirih in večjem neredu ne poročajo. 

Slavje Ljubljančanov v Domžalah. FOTO: Roman Šipić/Delo
Slavje Ljubljančanov v Domžalah. FOTO: Roman Šipić/Delo


»Najprej čestitam svojim fantom, ki so bili pravi borci, ki so se vsak dan trudili, trpeli, da pridemo do svojega cilja,« je, preden so ga na novinarski konferenci prekinili igralci, povedal trener Olimpije Igor Bišćan in povedal, kaj je bilo ključno za naslov: »Vera, trud, žrtvovanje. Brez tega ne gre. Bili smo vedno pod pritiskom, tako da je bila mentalna trdnost ključna. Nismo vedno lahko zmagovali, posebej v zadnjih tekmah, toda v teh tekmah pride karakter do izraza. Fantje so pravi, držali so skupaj, verjeli in to je presodilo,« je pojasnil hrvaški strateg, ki se je po nekaj slabših rezultatih znašel tudi v govoricah, da s predsednikom Milanom Mandarićem nista na isti valovni dolžini in da je njegova prihodnost pri Olimpiji pod vprašajem.

»Brez predsednika ta naslov ne bi bil mogoč,« je dejal Bišćan in nadaljeval: »Nisem jaz pomemben, pomembni so igralci, klub, navijači. Sam sem dal največ, kar sem lahko. To je bilo pač dovolj za naslov. Je pa prezgodaj govoriti o tem, ali bom vodil ekipo v ligi prvakov. Zdaj je treba uživati v trenutku.«

V senci boja z naslov državnega prvaka je bil napet tudi boj za obstanek, kjer je bil na koncu bolj uspešen kranjski Triglav. Ankaran je sicer premagal Aluminij z 2:1, Kranjčanom le remi v Velenju ne bi bil dovolj, nato pa jih je v 86. minuti rešil Luka Majcen, ki je zadel za zmago z 1:0 nad Rudarjem. Ankaran se seli v drugo ligo, Triglav pa bo igral dodatne kvalifikacije z Dravo, ki bodo naslednji konec tedna.  
 

Potek tekme


Ankaran je proti Aluminiju že povedel z 1:0 in trenutno kaže, da se v drugoligaško druščino seli Triglav. 
V Domžalah je Olimpija že zapravila prvo veliko priložnost za vodstvo, po lepi podaji Jasona Davidsona se je v petmetrskem prostoru sam znašel Rok Kronaveter, a je žogo slabo zadel in zletela je prek gola Domžal. Mariborčani so medtem v Ljudskem vrtu proti Gorici že povedli, v 20. minuti je zadel Marcos Tavares, vijolični pa potrebujejo še pomoč Domžal. 

Maribor ni potreboval dolgo, da je povišal svoje vodstvo. Dare Vršič je le dve minuti za Tavaresem zatresel mrežo Gorice in vse kaže, da bo Maribor brez težav opravil svoj del naloge, zdaj morajo le še počakati na razplet ob Kamniški bistrici. V Domžalah je tempo precej padel v drugi polovici prvega polčasa, resnejših priložnosti pa ni bilo. Damir Skomina pušča trdo igro, kar na sredini izkorišča predvsem Olimpija.

V 41. minuti je v protinapad stekel Issah Abbas, a je bil za nekaj centimetrov hitrejši vratar Domžal Dejan Milić. Do konca polčasa zadetka ni bilo, ostaja 0:0. V drugem polčasu v Domžalah ni bilo izrazitih priložnosti do 64. minute, ko je pred vrati Ivačića grozil Melnjak, a so branilci zmajev z zadnjimi močmi razčistili situacijo. Igor Bišćan čimprej želi priti do vodstva, zato je namesto Abbasa v igro poslal Andresa Vombergarja. 

Tekma je bila trda in napeta vse do konca. FOTO: Roman Šipić/Delo
Tekma je bila trda in napeta vse do konca. FOTO: Roman Šipić/Delo


V 67. minuti so zmaji doživeli hladen tuš, po levem boku je prodrl Marko Alvir in poslal visoko žogo v kazenski prostor, kjer je imel Lovro Bizjak veliko prostora. Žogo je brez težav poslal v mrežo olimpije in zdaj sledi napeta končnica, v kateri Olimpija nujno potrebuje vsaj izenačenje. 
 

Kronaveter z bele točke za izenačenje


Olimpija je v zadnjih minutah precej bolj agresivna, a prave priložnosti za gol še ni bilo, na drugi strani pa se Domžalam odpira veliko prostora v protinapadih in priložnosti za še drugi gol na tekmi. V 77. minuti je po lepem prodori Daria Čanađije do težkega strela v kazenskem prostoru prišel Vombergar, a ni uspel ustreliti dovolj močno, da bi premagal Milića. Ostaja 1:0. 

Ljubljančanom se je nasmehnila sreča, Tilen Klemenčič je v 80. minuti povsem brez potrebe v kazenskem prostoru odrinil Stefana Savića, Damir Skomina pa je po premisleku pokazal na belo točko. Rok Kronaveter je ohranil mirne živce in zadel v levi spodnji kot, Olimpija je spet na poti do naslova državnega prvaka. 

Odločilni zadetek Roka Kronavetra. FOTO: Roman Šipić/Delo
Odločilni zadetek Roka Kronavetra. FOTO: Roman Šipić/Delo


Tekma v Domžalah je zelo nervozna, na teren so prišli tudi gledalci, ki so prekinili potek tekme. Skomina je igralce poklical na sredino igrišča, ker so navijači preblizu terena, mirijo jih tudi nogometaši Olimpije, ki si želijo, da bi bilo tekme čimprej konec. Tekma je še vedno prekinjena, ker se navijači Olimpije nikakor ne odmaknejo od ograje in se ne želijo umiriti. 

Domžale : Olimpija 1:1
Bizjak 67; Kronaveter 81.

Maribor : Gorica 2:0
Tavares 20, Vršič 22. 

Rudar : Triglav 0:1
Majcen 86. 

Ankaran : Aluminij 2:0

Bordon 7, Gliha 20.

Krško : Celje 0:1 
Pungaršek 5. 

Komentarji: