Nov spektakel v ligi prvakov: Messi v nekdanji dom slovitega Maradone

Na štadionu pod Vezuvom že padla Liverpool in Juventus. Bayern gostuje v Londonu.
Fotografija: Gennaro Gattuso pripravlja svoje izbrance za pravi moški spopad z igralci Barcelone. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Gennaro Gattuso pripravlja svoje izbrance za pravi moški spopad z igralci Barcelone. FOTO: Reuters

Pogled v urnik tekem 1/8 finala lige prvakov ponuja enoznačno spoznanje: v Londonu, Madridu, Dortmundu in Milanu smo prejšnji teden videli le uvod v spektakularno nadaljevanje. Drevi prihaja pod Vezuv Barcelona, v London Bayern, sredin večer ponuja spopad madridskega Reala in Manchester Cityja.


Nad Barcelono s fanatično bojevitostjo


Sever Italije je na okopih zavoljo koronavirusa, jug zaradi prihoda Lionela Messija v nekdanji dom slovitega Diega Maradone. Težko je ohraniti osredotočenost na čudovito igro z žogo, ko je v porastu trdovraten zdravstveni izziv, katerega razplet poznajo le redki izbranci na svetu. Morda bo nogomet vsaj začasno odpihnil strah in negotovost, ki sta se naselila tudi na stari celini. V takšnih razmerah pričakujejo v Italiji derbi večera lige prvakov, spopad podobnih nogometnih filozofij med Napolijem in Barcelono, ki bi lahko navdušil najzahtevnejše navijače.

Drevišnji večer prinaša privlačni tekmi v Neaplju in Londonu. FOTO: Delo
Drevišnji večer prinaša privlačni tekmi v Neaplju in Londonu. FOTO: Delo
Katalonci nogometno poslujejo raven ali dve raven nad Neapeljčani, toda v enem večeru je možno vse in morebitna zmaga Napolija na svojem štadionu ne sodi med presenečenja. Barçin trener Quique Setien se počuti kot travmatolog, saj ima na voljo le 14 članov prve ekipe. Ni čudno, da naj bi se odločil za previdno strategijo in bo krenil nad Italijane v postavitvi 4-4-2 v rombu in z okrepljeno zvezno vrsto (Arthur-Busquets-Vidal-De Jong), Italijane bosta napadla Antoine Griezmann in Lionel Messi. Trideset let po koncu obdobja legendarnega Diega Maradone prihaja na štadion svetega Pavla njegov »naslednik« Lionel Messi. »Če bi igral milijon let, se ne bi približal Maradoni. Tega niti ne želim, Diego je namreč največji,« je nekoč izjavil Messi. Kdo ve, ali bi to ponovil, če bi leta 2014 na brazilskih tleh premagal Nemčijo v finalu mundiala … Prav Maradona in Messi sta edina nogometaša z lovoriko za najboljšega igralca svetovnih prvenstev v mladinski in članski konkurenci. Prvi v letih 1979 in 1986, drugi 2005. in 2014. »Messi je ta čas najboljši nogometaš na svetu, toda ne bi ga primerjal z Maradono. Diego je vse. Ne moremo vleči vzporednic, za nas je Maradona svetnik, Leo pa je trenutno najboljši,« je ocenil tudi Lorenzo Insigne, rojeni Neapeljčan, ki bo drevi poosebljal fanatično bojevit pristop, s katerim bodo poskušali gostitelji večera streti Katalonce.


Pod Vezuvom sta v tej sezoni že padla Liverpool in Juventus


»Zadovoljen bom, če bodo fantje igrali z dvignjenimi glavami in brez strahu do slovitega tekmeca. Želim videti živahno ekipo, ki bo do zadnje sekunde garala za rezultat. Lorenzo je rekel, da je Messi trenutno najboljši igralec, jaz pravim, da je najboljši vseh časov. Toda iskali bomo pozitiven rezultat!« je napovedal Gennaro Gattuso, trener Napolija, ki bo vodil tekmo na čustven način, s katerim bo podžigal navijače.

Lorenzo Insigne spoštuje najboljšega nogometaša na svetu, toda napoveduje podvig Napolija z Barcelono. FOTO: Reuters
Lorenzo Insigne spoštuje najboljšega nogometaša na svetu, toda napoveduje podvig Napolija z Barcelono. FOTO: Reuters


Si bodo navzoči na štadionu tudi odličnega Messija zapomnili kot nekoč Maradono? Med njima je gotovo več podobnosti: tudi Leo preigrava čuvaje na podoben način kot nekoč Diego – izkorišča nizko težišče in preigrava z žogo, »prilepljeno« na nogo –, tudi okrog Lea se dobesedno vrti vse v Barceloni kot nekoč na okrog Maradone. Slednji je leta 1982 prišel v Barcelono za tedaj rekordno odškodnino 7 milijonov evrov (preračunano), toda zablestel je šele v Neaplju, kamor je leta 1984 spet prestopil ob rekordni odškodnini (9 mio €). Prvi »scudetto« je osvojil prav leta 1987, en mesec pred rojstvom Lionela Messija …

Katalonci bodo drevi v Neaplju računali na znanje velemojstra Lionela Messija (v ospredju) in silovito moč Artura Vidala (desno). FOTO: AFP
Katalonci bodo drevi v Neaplju računali na znanje velemojstra Lionela Messija (v ospredju) in silovito moč Artura Vidala (desno). FOTO: AFP


Pod Vezuvom sta v tej sezoni že padla Liverpool in Juventus, lahko tudi Barcelona? Seveda lahko, čeprav so Messijevi prav konec tedna ujeli svojo najboljšo tekmo. Zanimivo bo spremljati, kako se bo na to odzvalo domače topništvo Insigne-Mertens-Callejon in kdo bo dobil izjemno zanimiv boj na sredini igrišča.

Preberite še:

Komentarji: