Novi selektor v boj za euro 2020 brez ene tekme?

Širši seznam reprezentantov znan, naslednik Tomaža Kavčiča še ne. Norveška in Bolgarija zadnji »prijateljski« tekmi pred kvalifikacijami za EP
Fotografija: Matjaž Kek je prvi favorit slovenske javnosti za novega selektorja. Takole je nazadnje vodil trening Slovenije pred sedmimi leti.
Odpri galerijo
Matjaž Kek je prvi favorit slovenske javnosti za novega selektorja. Takole je nazadnje vodil trening Slovenije pred sedmimi leti.

Ljubljana – Natančno dva tedna ločita slovensko nogometno reprezentanco od njenega zadnjega dejanja v Uefini ligi narodov. Le redki poznajo odgovor na vprašanje, kdo bo vodil Slovence na tretji novembrski petek v stožiški tekmi z Norvežani, še manj jih ve, s kom bo računal 16. in 19. tega meseca naslednik Tomaža Kavčiča na položaju selektorja reprezentance A.

Predsednik NZS Radenko Mijatović bo ustoličil novega selektorja članske izbrane vrste.
Predsednik NZS Radenko Mijatović bo ustoličil novega selektorja članske izbrane vrste.


Nogometna zveza Slovenije (NZS) mora pravočasno poslati (tujim) klubom opozorilo, da selektor teoretično računa tudi na njihove nogometaše, zato sta to poslanstvo opravila donedavna Kavčičeva pomočnika Igor Benedejčič in Robert Englaro. Na seznamu za tekmi lige narodov C3 ne more biti večjih sprememb v primerjavi z oktobrsko akcijo; vratar Jan Oblak naj bi o svojem statusu v izbrani vrsti premišljeval do marca 2019, Kevin Kampl je bil že v preteklosti enkrat zraven, drugič ne, tako da je njegov prihod vprašljiv, vsi drugi naj bi bili na voljo novemu selektorju, če bodo le nared za igro. Nekateri se namreč bojujejo s poškodbami, med njimi tudi kapetan Bojan Jokić.


Benedejčič, Gliha, ...?


Ta čas še ni znano, kdo bo vodil Slovenijo v tekmah z Norvežani in Bolgari. Ali bo to kdo izpod trenutno razprtega dežnika NZS ali že novi selektor, bo vendarle kmalu znano. Naslednji teden bo namreč nekdo objavil seznam reprezentantov in ga pojasnil na običajni novinarski konferenci, 12. novembra (ponedeljek) bo sledil zbor jate na Gorenjskem, v petek (16. 11.) prvi izziv (začasnega) selektorja v Stožicah in tri dni pozneje še v Sofiji. Bo to naveza Englaro-Benedejčič, bo to selektor selekcije U-21 Primož Gliha, morda Milivoje Novaković ali kdo drug s plačilnega seznama zveze? Bomo videli, zgolj »začasna rešitev« ne glede na odgovor ne bi bila optimalna za člansko reprezentanco Slovenije.


Kek potrdil interes


Kavčičev naslednik – javno je potrdil sestanek z NZS in izkazal interes za položaj zgolj nekdanji selektor Matjaž Kek – bi namreč v tem primeru krenil v kvalifikacije za evropsko prvenstvo leta 2020 brez prijateljske tekme. Torej po štirimesečnem tekmovalnem premoru, v katerem je resda možno opraviti nešteto pogovorov z igralci, obiskati vse »problematične« akterje in druge nosilce slačilnice ter se taktično maksimalno pripraviti na prva tekmeca, toda še vedno gre zgolj za teorijo. NZS bi z vsakim mesecem brez šefa stroke privarčevala med 20 in 30 tisočakov mesečno – odvisno od imena selektorja –, toda prijateljskih tekem, kakršni bosta prihajajoči v ligi narodov, ne bi bilo možno nadomestiti. Ne nazadnje bi tudi Kavčičev oktobrski odhod postal bolj razumljiv v primeru prihoda novega selektorja že novembra.

Tomaž Kavčič je končal mandat na položaju selektorja z remijem v tekmi s Ciprom.
Tomaž Kavčič je končal mandat na položaju selektorja z remijem v tekmi s Ciprom.


Slovenci bodo sprejeli čez štirinajst dni velikanski izziv. Morebitnih šest osvojenih točk bi jih nemara obvarovalo pred selitvijo v ligo D, toda »pomagati« bi jim moral tudi Ciper: ta bo gostil Norveško in Bolgarijo, uživa tri točke prednosti pred Slovenijo in boljši medsebojni izkupiček.

Če bodo Slovenci krenili v misijo nemogoče v ligi narodov, pa so si že »zagotovili« četrti boben v žrebu kvalifikacijskih skupin za euro 2020, ki bo 2. decembra v Dublinu. Novega selektorja torej čaka zahtevna naloga med marcem in novembrom 2019. Tudi zavoljo tega bi bilo modro, da bi nabral kaj pristnih in oprijemljivih izkušenj že novembra.

Preberite še:

Komentarji: