Ob letu osorej obrnjene vloge: Olimpija prepustila vlogo favorita Fincem

Boj za evropsko ligo: Ljubljančani nocoj ob 20. uri v zanje zgodovinsko bitko s Helsinki. Morebitna zmaga brez prejetega gola bi pomenila sanjsko izhodišče pred povratno tekmo.
Fotografija: Andres Vombergar se zna pogumno boriti s tekmeci, kakršni danes čakajo na Ljubljančane v majicah Helsinkov. FOTO: Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
Andres Vombergar se zna pogumno boriti s tekmeci, kakršni danes čakajo na Ljubljančane v majicah Helsinkov. FOTO: Leon Vidic/Delo

Ljubljana – Deveti avgust že ponuja vrhunec klubske sezone za navijače Olimpije. Zeleno-beli bodo v 3. kolu kvalifikacij za evropsko ligo lovili svoj doslej najboljši dosežek v Evropi, v prvi tekmi dvoboja s Helsinki bodo računali na pomoč približno 5000 svojih privržencev.

Široki Brijeg, Austria Dunaj, Tromsø, Žilina, Trenčin in Vassa – to so imena klubov, ki so predstavljali previsoko oviro v Evropi za nogometaše Olimpije od leta 2010. Približno 5000 navijačev, kolikor naj bi se jih drevi zbralo ob severni ljubljanski obvoznici, bo upalo, da helsinški nogometni klub, kot se imenuje HJK, ne bo podaljšal tega niza in bodo zeleno-beli prvič v svoji zgodovini igrali v Evropi (najmanj) do konca avgusta.


Slaba izkušnja z Vasso


Nik Kapun meni, da bi bila morebitna uvrstitev Olimpije v evropsko ligo velikanski uspeh za igralce, stroko in mesto Ljubljana. FOTO: Jure Eržen/Delo
Nik Kapun meni, da bi bila morebitna uvrstitev Olimpije v evropsko ligo velikanski uspeh za igralce, stroko in mesto Ljubljana. FOTO: Jure Eržen/Delo


Olimpiji se nazadnje s Finci ni izšlo po načrtu, čeprav je bila lani favorizirana in v obeh tekmah z Vasso navidez »boljša« – kdo ve, nemara je prav ta bridka izkušnja zaznamovala nadaljnjo podobo Ljubljančanov na igrišču, saj je trener Igor Bišćan spoznal, da bo hitreje uresničil svoj cilj s pragmatično igro, ki temelji na trdni obrambi in čvrsti, zgoščeni postavitvi vseh linij na zelenici. Ob letu osorej se bosta v Stožicah sešla boljši finski klub – Helsinki vendarle predstavljajo višji razred od Vasse – in slabše delujoča, manj kompaktna Olimpija, katere vizija ni znana. Takšno izhodišče postavlja v vlogo favorita HJK, čeprav je slednji vse prej kot nogometni bavbav.


V težavah bi bil tudi Jose Mourinho


Olimpijin trener Aleksandar Linta (42) deluje sproščeno in osredotočen na svoje cilje, čeprav načrtuje tekme podobno kot njegov predhodnik in nekdanji šef Ilija Stolica – pogosto brez klasičnega napadalca, kar doslej ni osrečilo veliko članov zeleno-bele družine. Drži, da je denimo zgovorna primerjava mariborskega in ljubljanskega arzenala in bi se prijel za glavo tudi sloviti Jose Mourinho, ne le Linta, trener s praznim življenjepisom. Če vijoličasti izbirajo med imeni Mlakar, Zahović, Mešanović in Tavares, so krenili zeleno-beli v sezono zgolj z eno ustrezno številko 9: Andresom Vombergarjem, še njemu pa so se javno odrekli. Bomo videli, ali bo nocoj dobil priložnost, ali pa bo kot »centerfor« vnovič zaigral Rok Kronaveter.



»Nekako smo vendarle bližje udarni enajsterici kot pred nekaj tedni. Iz dneva v dan smo bolj uigrani, čeprav potrebujemo čas, ki ga seveda nimamo na voljo. Naredili bomo vse, da bi preskočili Fince,« je zatrdil Linta in komentiral tudi informacije o domnevni prodaji kluba arabskim vlagateljem, dejstvo, da so Helsinki bolj uigrani zavoljo 22 tekem v finskem DP in nejasno svojo usodo na klopi Olimpije. »Obstaja veliko morebitnih težav, toda ne bom iskal izgovorov. Fante želim zaščititi pred tovrstnimi špekulacijami, čeprav berejo časopise in portale. Kar zadeva mene: z Olimpijo imam sklenjeno dveletno pogodbo kot pomočnik trenerja,« je pojasnil Linta.



Morda bo šla na roko srbskemu trenerju in ljubljanskim nogometašem vsaj visoka temperatura ozračja, to so vendarle razmere bolj pisane na kožo Olimpiji kot Helsinkom, čeprav gre prej za psihološki kot telesni izziv. Linta ve, kako bi se morali lotiti Fincev, izpostavil je zadnjo prvenstveno tekmo Olimpije.


Brez razmišljanja o Crveni zvezdi


»Če bi moral izbrati model igre, pristop in podobo, bi si želel, da bi vseh devetdeset minut igre delovali kot v prvem polčasu tekme s Celjem. Verjamem, da nam lahko to uspe že v dvoboju s Finci. Helsinki igrajo direktno proti vratom in disciplinirano, ogledali smo si veliko njihovih tekem, zato vemo, kaj nas čaka. V nogometu se zgodi, da igraš slabo, a zmagaš, ali pa igraš odlično, a izgubiš. Upam, da bomo tokrat igrali dobro in si priigrali pozitiven rezultat pred povratno tekmo na Finskem,« si je zaželel Linta in pozval navijače, naj podprejo zeleno-bele nogometaše, ti pa naj se jim potem odkupijo s privlačnim večerom v Stožicah.

Aleksandar Linta se zaveda, da Olimpiji ne bo lahko v boju s Finci. FOTO: Mavric Pivk/Delo
Aleksandar Linta se zaveda, da Olimpiji ne bo lahko v boju s Finci. FOTO: Mavric Pivk/Delo


Morebitna zmaga Olimpije brez prejetega gola bi vplivala na nogometno vzdušje v slovenski metropoli blagodejno kot baldrijan in poprova meta skupaj. Za razmišljanje o evropski ligi in slabšemu iz para Crvena zvezda vs. Spartak Trnava – prva tekma v Beogradu se je končala z izidom 1:1 – bo še dovolj časa, do prihodnjega četrtka ob 18. uri bi morala biti na jedilniku zmajev zgolj finska kuhinja.

Morebitna začetna enajsterica Olimpije (4-3-3): Ivačič; Štiglec, Ilić, Gajić, Putinčanin; Tomić, Kapun, Kronaveter; Abass, Vombergar, Savić.

Komentarji: