Oblak: Ritem tekem se nam pozna, moramo verjeti vase

Kapetan slovenske reprezentance Jan Oblak je z rojaki podaljšal niz nepremagljivosti na domačih tekmah. Po zmagi nad Malto (1:0) sledi obisk vročega Splita.
Fotografija: Jan Oblak (na fotografiji) med tekmo s Slovaško. FOTO: Borut Živulović/Reuters
Odpri galerijo
Jan Oblak (na fotografiji) med tekmo s Slovaško. FOTO: Borut Živulović/Reuters

Slovenija je v četrtem poskusu vendarle vknjižila novo zmago v kvalifikacijah za SP 2022. Po uvodni zmagi v Stožicah nad Hrvaško (1:0) sta sledila poraza v Sočiju in Nikoziji ter remi v Ljubljani s Slovaško. Malta se je pričakovano izkazala za vse prej kot lahkega nasprotnika, brez Josipa Iličića pa so varovanci Matjaža Keka vendarle prestali pomembno preizkušnjo.

image_alt
Slovenci s tremi streli v okvir gola garali za tri točke proti Malti


»Normalno je, da so danes pomembne tri točke,« je po tekmi za Šport TV povedal kapetan Jan Oblak. »Na vsak način je bilo potrebno zmagati to tekmo, ni važno, kako. Zmagali smo jo in normalno je, da bi igra lahko bila boljša, ampak Malta … Nekako jo imajo vsi za eno odpisano ekipo, a so v zadnjih letih zelo napredovali. Znajo se postaviti in dobro zapreti. Nismo imeli veliko prostora. Mogoče nam manjka malo fizike in ritma. V drugem polčasu mogoče malo pademo in je težko. Igralci gotovo tudi niso vajeni igrati vsake tri dni in ta ritem tekem se na reprezentančnih akcijah pozna. Pozna se, da se v sedmih dneh igrajo tri tekme.«

Slovenski nogometaši v nobenem trenutku niso prevzeli vajeti igre v svoje noge in Maltežanom dovolili tudi nekaj priložnosti. Po napaki Oblaka bi rdeče-beli v zaključku prvega polčasa kmalu celo povedli, a je zvezdnik madridskega Atletica žogo, ki mu je spolzela pod roko, uspel ustaviti pred črto svojih vrat. Enkrat se je v drugem polčasu njegova mreža tudi res zatresla, a so sodniki zadetek rezervista Luka Montebella upravičeno razveljavili.

Maltežani so sicer imeli veliko razlogov za pripombe nad latvijskim delivcem pravice Andrisom Treimanisom, ki je v prvem polčasu hitro zapiskal za najstrožjo kazen ob padcu Mihe Mevlje, enajstmetrovko pa je v edini gol na tekmi spremenil Sandi Lovrić. Podoben prekršek Petra Stojanovića je v drugem polčasu Treimanis spregledal, Sloveniji pa v zaključku obračuna po prekršku nad Miho Zajcem dosodil še en strel z bele pike, ki pa ga je zapravil Andraž Šporar. Brez omenjenih enajstmetrovk je Slovenija v okvir malteških vrat sprožila vsega enkrat v 95 minutah.
 

Ta ekipa si želi


»Radi bi bili bolj konkretni, radi bi si ustvarjali več priložnosti za gol. Proti Slovaški smo si ustvarili več priložnosti za gol in zadeli enkrat, danes si mogoče nismo ustvarili tako veliko priložnosti, ampak smo zmagali tekmo. To je na koncu koncev pomembno, kvalifikacije so težke, vsaka ekipa lahko premaga vsako. In kot sem že rekel – pomembne so tri točke, zdaj se je potrebno spočiti in pripraviti za Hrvaško v torek,« je še povedal Oblak.

»Ne vem, zakaj bi lahko v Splitu igrali manj obremenjeno kot tukaj? Vedno moramo biti obremenjeni z igro, z zmago, nekako imeti v glavi vsako tekmo. Greš po tri točke in, normalno, Hrvaška je svetovni podprvak, ima odlično ekipo in zelo težko nam bo. Treba je verjeti v sebe, da je mogoče, če ne boš verjel, potem je bolje, da nehaš. Verjeti, si upati, kar pa je najbolj pomembno – in to mislim, da v tej ekipi ni problem – želeti si,« je prepričan slovenski čuvaj mreže.
 

Kek: Spet smo igrali prepočasi


Selektor Kek je po tekmi dejal, da bi jo lahko njegovi varovanci v svojo korist odločili že prej. Zahvalil se je tudi navijačem za podporo, nogometaše pa pograjal za premajhno število strelov in prepočasno igro.

»Zgodilo se je tisto najpomembnejše, da smo zmagali. To je viselo nad nami. Nekaj stvari bi morali bolje narediti, tudi nekaj živčnosti je bilo. Zmagali smo s težavo, ampak bi lahko že prej odločili. Čestitke fantom in občinstvu, ko nas je podprlo, ko nam ni šlo. Zmaga je popolnoma zaslužena, a težka. Zagotovo je bilo premalo strelov proti vratom, saj smo spet prepočasi igrali, da bi lahko strli njihovo zgoščeno obrambo. Toda Malta je pokazala, da se zna dobro braniti,« je STA citiral Keka.

»Najpomembneje, da smo vzeli te tri točke. Ni pomembno, kako smo jih vzeli,« pa je menil strelec odločilnega gola Lovrić. »Zdaj se moramo dobro regenerirati za naslednjo tekmo. Ne bi pa rekel, da nimamo dovolj samozavesti. Z vsako tekmo se ta veča in to bomo poskušali prenesti na tekmo s Hrvaško.«

Preberite še:

Komentarji: