Olimpija bo prvak s sedmimi točkami, Maribor le z devetimi

V 33. kolu 1. SNL je vodilna trojica ohranila enako razmerje na lestvici. Gorica ustavila spomladi najboljše Domžale
Fotografija: Olimpija je bila tudi brez Andresa Vombergarja boljši tekmec v velikem derbiju, toda v napadu ni imela več igralca, ki bi lahko zabil gol. FOTO: Leon Vidic/Dlo
Odpri galerijo
Olimpija je bila tudi brez Andresa Vombergarja boljši tekmec v velikem derbiju, toda v napadu ni imela več igralca, ki bi lahko zabil gol. FOTO: Leon Vidic/Dlo

Olimpija in Maribora sta se v derbiju 33. kola 1. SNL razšla brez golov. Boljši so bili Ljubljančani, Mariborčani pa so imeli najlepšo priložnost. Točka postavlja v boljši položaj zeleno-bele, ki jim je tri tekme pred koncem prvenstva šel na roko tako sobotni spodrsljaj Mure proti Bravu (2:2) kot nepričakovani poraz Domžal pri zadnjeuvrščeni Gorici.

O okusih se ne razpravlja, toda 48. derbi največjih slovenskih tekmecev ni sodil med najokusnejše. »Zaslužili smo si več,« je bil prepričan domači trener Goran Stanković. Velja dodati pripombo. Maribor si več kot točke ni zaslužil. V celi sezoni ni niti enkrat premagal Olimpije.

Vujadin Savić v dvobojim z mladim Mariborčanom Galom Gorenakom ni imel težav. FOTO: Leon Vidic/Delo
Vujadin Savić v dvobojim z mladim Mariborčanom Galom Gorenakom ni imel težav. FOTO: Leon Vidic/Delo


Vombergar zatresel prečko in se poškodoval


V derbiju je Olimpija izgubila šampionsko zmago v prvih desetih minutah. Najprej je Đorđe Ivanović s samostojno akcijo poskušal presenetiti s strelom po tleh, nato je mladi Gal Kurež sprožil volej in zgrešil za nekaj decimetrov, Andres Vombergar pa zatresel prečko po strelu z glavo s šestih metrov. Olimpija je bila odločnejša in si je želela več, Maribor s postavo za »drugo ligo« in posledično postavitvijo se je pretežno lovil in se v nadaljevanju ujel toliko, da se je lahko z manj stresa kosal z Ljubljančani.

Z Vombergarjevo poškodbo v 25. minuti je Olimpija izgubila veliko. »Manjkal je za predložke, za druge žoge,« je priznal kapetan Timi Max Elšnik, ki je imel v zadnjih minutah zadnjo veliko priložnost. Toda prosti strel z roba kazenskega prostora, domala z najbolj idealnega položaja po sredini, je poslal visoko na tribuno.
Timi Max Elšnik ne najde frome po evropskem prvnestvu do 21 let. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Timi Max Elšnik ne najde frome po evropskem prvnestvu do 21 let. FOTO: Uroš Hočevar/Delo


»Pri tej razdalji se ne podaja, se pa gotovo bolje strelja,« se je posul s pepelom glavni ideolog ljubljanske igre, v kateri je bilo odločno premalo prefinjenih Ivanovićevih potez.
Najmočnejši napadalni adut zeleno-belih se je trudil in vložil veliko moči, toda spomladi mu resnično zelo malo uspeva. Tudi zaradi njegovega manjšega učinka trpi ljubljanska učinkovitost, ki jo je bilo pogrešati.

Simon Rožman je tudi igral derbi, po njem pa zvito napovedal: Prvak bo tisti, ki bo osvojil devet točk. FOTO: Leon Vidic/Delo
Simon Rožman je tudi igral derbi, po njem pa zvito napovedal: Prvak bo tisti, ki bo osvojil devet točk. FOTO: Leon Vidic/Delo


»Jokerveter« vstopil in zapravil veliko priložnost

Maribor se je v glavnem poskušal enakovredno kosati. Za kaj več gostujoči trener Simon Rožman ni imel orožij, glede na izbor enajsterice in taktiko (Denis Klinar je igral v zvezni vrsti), ki je bila podrejena obrambni disciplini in čim manjšemu številu napak. Tudi na igrišču je imel nekaj zelo nerazpoloženih mož, še posebej napadalca Jana Mlakarja.

Toda dlje, ko so Mariborčani držali »ničlo«, boljše možnosti so imeli. Rožman je imel na rezervni klopi močne adute: Roka Kronavetra, Aljošo Matka, Andreja Kotnika. Prva dva je aktiviral po uri igri, toda ... Tudi če ju ne bi, čeprav je imel »Jokerveter« najlepšo priložnost na tekmi po lepi akciji Jana Repasa in Martina Milca. Zmago gostov je meter pred golovo črto preprečil Uroš Korun.

Mariborčanom točka v boju za prvaka pomeni manj kot Olimpiji. FOTO: Leon Vidic/Delo
Mariborčanom točka v boju za prvaka pomeni manj kot Olimpiji. FOTO: Leon Vidic/Delo


»Vem, vsi bi si želeli še več kakovosti, a bojevitost in želja sta bili na visoki na ravni. V celoti smo prikazali popolno tekmo, nihali od polčasa do polčasa, bile so težave znotraj linij in tudi razumevanja,« je bil kar točen v analizi Rožman, ki se je dotaknil tudi svojega poldrugega meseca na vijolični klopi.

»Poskušamo delati na dolgi rok, a brez rezultatskega pritiska ne gre. Pozitivno je, da smo še vedno v igri za naslov. Za navijače bo zanimivo do zadnje sekunde, toda nizanje tekem brez treninga povzroča preveč nihanj.«


Olimpiji dovolj sedem točk


Bitka za prvaka je še odprta. Mura je izpustila priložnost, da bi proti Bravu postala Celje iz minule sezone, toda še upa. A ima najzahtevnejši razpored, vključno z derbijem proti Mariboru v Ljudskem vrtu v zadnjem kolu in domačim derbijem v predzadnjem kolu proti Domžalam. Na papirju ima najlažji razpored Olimpija. Težje gostovanje jo čaka le v Celju, kjer pa si lahko privošči tudi neodločen razplet, če bo na preostalih dveh tekmah zmagala. Rožman je zvito razglasil prvaka. »To bo tisti, ki bo osvojil devet točk,« je povedal.

Toda Olimpijine težave so povezane s poškodbami najbolj izkušenih igralcev. Vombergar bo danes opravil zdravniški pregled, ki bo razkril, v kolikšni meri je načeta mečna mišica, Matic Fink in Antonio Delamea Mlinar sta se poškodovala že v Domžalah.

Druga in v tem trenutku še bolj neprijetna preizkušnja bo polfinalna pokalna tekma, ki jo bodo utrujeni in najbrž zdesetkani Ljubljančani odigrali v sredo v Domžalah.

»Smo Olimpija in želimo osvojiti obe lovoriki,« je napovedal kapetan Elšnik, Stanković pa odkrito priznal, da bo moral poseči po igralskih spremembah.
ocene_Olimpija Maribor Maj 2021
ocene_Olimpija Maribor Maj 2021

Preberite še:

Komentarji: