Skender: Nismo prvaki, to je le začetek; Jakirović: Spomenik Tavaresu

Potem ko se je Celje v petkovi tekmi 31. kola 1. SNL Olimpiji približalo na točko, so zeleno-beli odgovorili s strelskim šovom, vijolični pa s srečno zmago.
Fotografija: Dalmatinski napadalec Ante Vukušić se je s tremi goli v Kranju utrdil na vrhu lestvice strelcev slovenskega prvenstva. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Odpri galerijo
Dalmatinski napadalec Ante Vukušić se je s tremi goli v Kranju utrdil na vrhu lestvice strelcev slovenskega prvenstva. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

Na začetku 94. minute je bil Maribor že zunaj boja za prvaka, toda Marcos Tavares je sprožil še zadnji strel in zadel. Maribor je s 3:2 premagal Muro in tudi po 31. kolu 1. SNL ohranil upanje, da bi lahko v troboju za prvaka prehitel Olimpijo. Ta je z vaterpolskim izidom 7:3 prišla do 19. zmage in ohranila prednost štirih točk pred štajerskima zasledovalcema Celjem in Mariborom.



V Ljudskem vrtu so bili Mariborčani najprej na pragu zanesljive zmage, po dveh »bombah« Alexandruja Cretuja in Gregorja Bajdeta so šli na odmor s prednostjo dveh golov, ki pa so jo zapravili 20 minut pred koncem. Toda Mura se je ustavila in v zaključnem delu pokleknila pred jurišem vijoličastih, ki so obleganje soboških vrat le zaokrožili z Tavaresovim golom za veliko veselje v domačem taboru.

»Tavares si zasluži spomenik. Potrebujem ga, ne le v slačlilnici, ampak tudi na igrišču,« je Brazilca povzdignil trener Maribora Sergej Jakirović.

Mariborski napadalec Gregor Bajde je zabil čudovit gol za vodstvo z 2:0. FOTO: Jure Banfi/Sobotainfo.com
Mariborski napadalec Gregor Bajde je zabil čudovit gol za vodstvo z 2:0. FOTO: Jure Banfi/Sobotainfo.com


Lepi in atraktivni goli


V nenavadni tekmi zasukov in skromnih obramb je Olimpija zapravila prednost z 2:0 in 3:2, na koncu pa napolnila Triglavovo mrežo do vrha. Strelsko prerojen in razpoložen je bil Ante Vukušić, ki je s tremi goli znova sam na vrhu lestvice strelcev s 23 goli, dva več je zabil kot Dario Vizinger. Navijači v kranjskem športnem parku in pred televizijskimi zasloni so prišli na svoj račun, igralci so pod žgočim julijskim popoldanskim soncem tudi zelo trpeli. Vseh deset golov je bilo lepih in atraktivnih, toda trenerja, domači Vlado Šmit in gostujoči Dino Skender, sta po tekmi zastrigla z ušesi. Obrambi, kot da ne bi igrali.

»Lahka? Kje pa. Ni bilo lahka, vedeli smo, da smo se po dveh tekmah psihološko zelo izpraznili,« je Skender zavrnil oceno, da je bila tekma lahka.


Teci in streljaj


Olimpija je hitro prišla do dveh golov prednosti in sprožila tekmo po načelu »teci in streljaj«. Kranjčani namreč niso imeli več kaj izgubiti, ko so hitro izenačili, so se opogumili. Po drugem izenačenju odločno preveč, ljubljanski mojstri na »avtocesti« brez »cestninske postaje« so prišli na svoj račun in si iz nasprotnih napadov dali duška. Vukušić zdaj zabija tudi v miže, še pred desetimi dnevi je zgrešil vrata tudi z enega metra.

»Bilo je obdobje, ko se je tekma lomila, a na koncu smo jo rutinsko zapeljali do konca. Izid je visok, tekma je bila čudna, toda vsi smo zadevali. Če smo prejšnji tekmi garali v obrambi, smo zdaj pokazali, da lahko igramo tudi napadalno. Nismo še prvaki, to je šele začetek. Če želimo biti prvaki, moramo biti mentalno močni,« je imel Skender včeraj zadnjo besedo.

 


Dalmatinski napadalec Ante Vukušić se je s tremi goli v Kranju utrdil na vrhu lestvice strelcev slovenskega prvenstva. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Dalmatinski napadalec Ante Vukušić se je s tremi goli v Kranju utrdil na vrhu lestvice strelcev slovenskega prvenstva. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo


Ljubljančani si lahko privoščijo spodrsljaj


Naslednik Safeta Hadžića je še tretjič Olimpijo popeljal do zmage z manjšimi taktičnimi popravki in premestitvami položajev (Stefan Savić več napada po sredini). Res jo je približal naslovu prvaka.

Pet tekem do konca si Ljubljančani lahko privoščijo tudi en velik spodrsljaj, morda bo zadostoval še en manjši. Toda kje in kdo? Olimpijo najprej čakata domači tekmi z zadnjim Rudarjem in nestanovitnim Aluminijem, v predzadnjem kolu pa v Stožicah gostuje še Tabor. Na mino lahko stopi v soboški Fazaneriji, v zadnjem dejanju sezone v Celju bo morda že šampion. Celje in Maribor bosta konec tedna (v 33. kolu) v Ljudskem vrtu razrešila, kdo bo še upal na srečen razplet.


Triglav vse bliže dvobojema z Gorico


Olimpija je bila prezahteven tekmec za nabiranje točk, toda Triglav kljub pogumnim igram ostaja največji favorit za dodatne kvalifikacije in dvoboj z Gorico, potem ko so Domžale srečno premagale Tabor in ga prehitele na lestvici. Sežanci morajo v 33. kolu še gostovati v Kranju, kjer si lahko privoščijo tudi poraz z dvema goloma razlike. V primeru enakega števila točk bi imeli boljši izkupiček v medsebojnih tekmah.

enajsterici
enajsterici


Preberite še:

Komentarji: