Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Nogomet

Olimpija v Celju le rešila, kar se je rešiti dalo

V 28. kolu 1. SNL je v Celju za točko zadel Filip Uremović – Maribor za Ljubljančani zaostaja 3 točke, Domžale 5
Mladi celjski vratar Metod Jurhar je bil nerešljiva uganka za jalove Olimpijine napadalce.
Mladi celjski vratar Metod Jurhar je bil nerešljiva uganka za jalove Olimpijine napadalce.
Gorazd Nejedly
23. 4. 2018 | 06:00
4:52
Ljubljana – Jeziček na tehtnici za prvaka se je nagnil na stran Maribora. Olimpija je z neodločenim izidom z 1:1 v Celju le še tri točke pred vijoličnimi in pet pred Domžalami, lahko bi bila še manj. Vroči Belokranjec v celjskem dresu Rudi Vancaš Požeg je že v 16. minuti zabil gol za vodstvo domačih z 1:0.

Kot na talilniku se iz tekme v tekmo topi prednost Olimpije pred Mariborom in Domžalami, ki so zanesljivo opravile z Rudarjem za svojo 13. zmago v zadnjih 14. tekmah in ob enem neodločenem izidu. Še pred slabima dvema tednoma je imela Olimpija s tekmo več 10 šampionskih točk naskoka, po včerajšnjem reševanju in točki nima več vajeti igre v svojih nogah. Mariborska prednost je derbi v Ljudskem vrtu in boljši izkupiček v medsebojnih tekmah.
 

Z lažnim napadalcem ne gre


Osem kol pred koncem je vendarle še vse odprto, tudi Maribor mora še gostovati v Velenju, Celju in Domžalah. Toda strm padec forme in taktične odločitve trenerja Igorja Bišćana ta trenutek postavljajo Olimpijo v nezavidljiv položaj. Prvi polčas v Celju je bil slab in še dobro so jo odnesli Ljubljančani. Bišćan je na klopi pustil kapetana Branka Ilića, vrnil med enajst Roka Kronavetra in spet upal, da bo Issah Abass učinkoviti lažni napadalec. Računica se ni izšla, Vancaš Požeg je z imenitnim golom pod prečko z 10 m rahlo z desne strani po zviti akciji iz prostega strela pošteno zatresel zeleno-belo klop. Skrb več je razkrila podoba na igrišču, bolj utrujeno so delovali Ljubljančani, ki si niso drznili napasti tekmeca, da bi mu vsilili svoj ritem igre. Celjani bi lahko po slabe pol ure že imeli vsaj dva gola prednosti, če bi imel sicer nesporni silak Jucie Lupeta tudi kanček več strelskega talenta. Pa ga nima skoraj nič. Portugalec je bil vseeno zelo koristen, s svojimi prodori je na levi strani utrujal zeleno-bele, Dina Štigleca pa oddaljil od napadalnih manevrov. Tako kot je Vancaš Požeg na desni strani »v žep pospravil« zeleno-belega silaka Mitcha Apaua.

Poškodba Arisa Zarifovića tik pred odmorom je v igro vrnila Ilića. Olimpija je v drugem polčasu le postala podjetnejša in konkretnejša, čeprav si najboljši strelec in asistent Ricardo Alves z Abassom ni imel kaj veliko za pomagati. Borbenost Celjanov je bila še ena ovira več za Ljubljančane, da bi ujeli Celjane in jih v finišu morda premagali. Prvi cilj se jim je izšel po izenačujočem golu Uremovića in Kronavetrovi podaji iz kota, drugi ne. Delni krivec je bil tudi odlični domači vratar Metod Jurhar, delno pa tudi znova sporne Bišćanove odločitve – o menjavah, časovni izbiri in o postavitvah. Na koncu jo je Olimpija še srečno odnesla, nekoliko spretnejši in odločnejši Celjani bi veliko prostora lahko še bolje izkoristili.

Za celjskega trenerja Dušana Kosića, ki je zaradi kazni tekmo spremljal s tribune, je naposled prišla nagrada: po treh najtesnejših porazih z Olimpijo in še dvema z Mariborom in Domžalami je proti najboljšim osvojil točko. Ta bo v boju za četrto mesto in evropsko vozovnico z Rudarjem (če v finalu pokala Aluminij ne bo presenetil Olimpije) morda odločilna.


Drama v Kranju


V senci bitk za prvaka sta v Kranju svojo bitko za preživetje uprizorila zadnji Triglav in predzadnji Ankaran. Za Kranjčane je bila morda zadnja velika priložnost, da bi spet zasedli 9. mesto in dvignili vzdušje za naporen finiš sezone. Prvi polčas se jim je izšel po željah, Matej Poplatnik je s 13. golom prvič v tej sezoni v medsebojnih tekmah v prednost postavil Triglav. Toda v drugem je kot slon v trgovini s porcelanom zapravil vse dobro, kar si je v 45 minutah krčevito priigral. Najprej je Gašper Udovič z dvignjeno nogo v dvoboju zadel Johana Nkamo v glavo in si v 57. minuti prislužil izključitev. Odločitev sodnika Asmirja Sagrkovića je bila bržčas prestroga, a je potek dvoboja povsem zapeljala v gostujočo smer. Vedran Gerc je v 62. minuti z glavo izenačil, v 73. minuti pa so Gorenjci izgubili še enega moža: Vlado Šmit je bil izključen zaradi udarca s komolcem. Tim Vodeb je že v naslednji minuti z glavo zadel za 2:1 in zdelo se je, da je vseh neznank na dnu lestvice konec. Toda trmasti Kranjčani so z dvema igralcema manj celo izenačili in odločitev o neposrednemu potniku v 2. SNL nekoliko preložili.

 

Povezani članki
 

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine