Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Nogomet

Olimpija za zgodovino, a tudi Aluminij

V današnjem finalu pokala NZS v Stožicah (20.15) je po napetem ligaškem finišu velik favorit državni prvak iz Ljubljane
Ricardo Alves (desno) je močan Olimpijin adut, Francesco Tahiraj pa Aluminijev. Foto Tadej Regent(Delo
Ricardo Alves (desno) je močan Olimpijin adut, Francesco Tahiraj pa Aluminijev. Foto Tadej Regent(Delo
30. 5. 2018 | 09:00
3:54
Aluminij ali Olimpija, vseeno je, v zgodovino pokalnega tekmovanja se bo vpisalo novo poglavje. Noben od današnjih finalistov pokala Nogometne zveze Slovenije se še ni vpisal na seznam zmagovalcev. Vloga velikega favorita pripada novopečenim državnim prvakom, izzivalec pa je palček, ki ne skriva, da bi lahko pripravil senzacijo.
Gorazd Nejedly
Po lanskem klavrnem razpletu sezone, na katero je Olimpija s pokalnim porazom proti Domžalam postavila debelo črno piko na i, je pred njo izjemna priložnost, da v tej zadene jack-pot v obliki dvojne krone.
»Moči imamo še dovolj. Verjetno ne bomo v optimalnem stanju le zaradi četrte tekme v desetih dnevih, marveč tudi zavoljo podaljšanega slavja. Z naslovom prvaka smo se psihološko še okrepili in se zavedamo, da lahko dosežemo nekaj, kar se že dolgo ni zgodilo pri našem klubu. Sprejemamo vlogo favoritov in vemo, da naši navijači pričakujejo zmago,« je povedal trener Olimpije Igor Bišćan in dodal opozorilo. »Dogajala so se že večja presenečenja od tega, če bi nas premagal Aluminij. Lepo in zgodovinsko zgodbo kaže zaključiti v velikem slogu.«
Aluminij je presenetljivi finalist, a tudi tekmec, ki mu pokalno tekmovanje ustreza. Pred 16 leti se je uvrstil v finale, v katerem je v dveh tekmah izgubil z Gorico. Trener Aluminija Oliver Bogatinov je eden od mož, ki je najtesneje sodeloval v ustvarjanju zmagovalne Olimpije, saj je bil pomočnik Marijana Pušnika v sezoni 2015/16, ki se je nato končala s prvim naslovom prvaka. Zdaj je izzivalec in optimist.
»V prvenstvu smo izgubili vse štiri tekme, v pokalu pa bo povsem druga zgodba. Toda vsako tekmo smo bili bliže Olimpiji. Verjamemo v uspeh, če smo se že zasluženo uvrstili v finale,« je dejal Jeseničan s stalnim prebivališčem v Kopru in na začasnem delu na Štajerskem.
Razmerja sil so takšna, da trenerja ne moreta presenetiti drug drugega. Bišćanova disciplina, resnost in odgovornost napeljujejo na še eno tekmovalno podobo Olimpije, Bogatinova učljivost in poglobljena analiza nasprotnika pa na Aluminijev videz pretkanega tekmeca. Kapetan zeleno-belih Branko Ilić je odločen: »Pred domačimi navijači štejeta le zmaga in dvojna krona,« je 35-letni Ljubljančan poslal jasno sporočilo soigralcem.
Največ pokalnih lovorik, devet, je osvojil Maribor, štiri pa nekdanja Olimpija.

Aluminij tudi v mladinskem finalu

V zadnjem dejanju ligaškega dela sezone in predvsem ob podelitvi lovorike je marsikdo pogrešal predsednika NZS Radenka Mijatovića. Toda prvi mož slovenskega nogometa, ki je v Kijevu v družbi predsednika evropske nogometne zveze Aleksandra Čeferina spremljal finale lige prvakov, ni mogel biti hkrati na dveh mogočih zmagovalnih prizoriščih, v Domžalah ali Ljudskem vrtu. Pri čemer nad ligaškim tekmovanjem praviloma bedijo klubi. Pokalno tekmovanje pa sodi pod okrilje krovne organizacije in današnji članski finale je le vrhunec dneva, v katerem bodo padle končne odločitve tudi v mladinski konkurenci in ženski članski.
Za Aluminij, ki v slovenskem nogometu velja za enega od najbolje organiziranih klubov, je sreda še posebej prazničen dan. Za pokalno lovoriko se bo v Stožicah (17) proti Domžalam potegovalo še mladinsko moštvo. Na Kodeljevem se bosta ob 17.30 v ženski konkurenci za pokalno lovoriko pomerili ekipi Radomlje in Beltinci.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine