Pilot, ki je peljal nogometaša Salo, ne bi smel leteti ponoči

Pilot je bil barvno slep. 
Fotografija: Emiliano Sala FOTO: Stephane Mahe/Reuters
Odpri galerijo
Emiliano Sala FOTO: Stephane Mahe/Reuters

Pilot David Ibbotson, ki je iz Nantesa v Cardiff peljal argentinskega nogometaša Emiliana Salo, je bil barvno slep in ni imel dovoljenja za nočne lete, poroča BBC Wales. Letalo je z radarja izginilo 21. januarja letos, nogometaševo truplo so našli slabe tri tedne pozneje, pilotovega ne.

»Barvna slepota pilotu preprečuje, da bi ponoči jasno razločeval med barvami, a je ponoči razločevanje med zeleno in rdečo lučjo ključno,« je za BBC dejal neznani vir iz letalstva.

Britanska uprava za civilno letalstvo tega podatka ne želi komentirati, dokler preiskava britanske agencije za letalske nesreče, v kateri se osredotočajo na dovoljenje, ne bo končana. So pa pristojni organi potrdili, da Ibbotson na zasebni britanski pilotski licenci ni imel potrdila za nočno letenje.

Javni podatki britanske uprave za civilno letenje kažejo, da je Ibbotson pri sebi moral imeti bralna očala ter da se je moral držati omejitev, navedenih na britanski licenci.

Let v Cardiff, kjer bi 28-letni Sala moral nadaljevati kariero, je sicer organiziral nogometni agent Willie McKay, ki pravi, da v izbiro letala in pilota ni bil vpleten.

Končno poročilo o nesreči bo najverjetneje objavljeno v začetku prihodnjega leta.

Komentarji: