Portugalci še tretjič zapored v velikem finalu

V nedeljskem finalu evropskega prvenstva v dvoranskem nogometu bodo branilce naslova izzvali Rusi. V polfinalu poraz Špancev in Ukrajincev z 2:3
Fotografija: Po zmagah na euru v Ljubljani pred štirimi leti in na lanskem svetovnem prvenstvu v Litvi bodo Portugalci igrali že tretji zaporedni finale na velikih tekmovanjih. FOTO: Gerrit Van Keulen/AFP
Odpri galerijo
Po zmagah na euru v Ljubljani pred štirimi leti in na lanskem svetovnem prvenstvu v Litvi bodo Portugalci igrali že tretji zaporedni finale na velikih tekmovanjih. FOTO: Gerrit Van Keulen/AFP

Na evropskem prvenstvu v dvoranskem nogometu se bosta v nedeljo za naslov pomerili Rusija in branilka naslova Portugalska. Rusi so bili v polfinalu s 3:2 boljši od Ukrajine, Portugalci pa po preobratu z istim izidom od Španije. Obe tekmi sta imeli dramatično končnico.

V prvem polfinalu Rusi so povedli že v drugi minuti, ko je bil natančen Anton Sokolov. Na 2:0 je v 15. minuti povišal Andrej Afanasjev, slabo minuto pozneje je Jevgen Sirji zaostanek znižal. Artem Nijazev je v 31. minuti dosegel tretji gol za Rusijo, nekaj upanja Ukrajini je v 35. minuti dal gol Danila Abakšina.

Zaključek je bil dramatičen, Ukrajinci, ki so igrali v prvem polfinalu po 17 letih, so zaigrali brez vratarja, imeli kar nekaj priložnosti, dobro minuto pred koncem pa tudi zapravili najstrožjo kazen, vratar Dimitrij Putilov je ubranil strel Petra Šoturme.

Rusi so tudi s kančkom sreče izločili velike tekmece Ukrajince. FOTO: Gerrit Van Keulen/AFP
Rusi so tudi s kančkom sreče izločili velike tekmece Ukrajince. FOTO: Gerrit Van Keulen/AFP

Rusija se je uvrstila že v sedmi finale na evropskih prvenstvih, zmagovalka pa je bila le leta 1999. V nedeljskem finalu bo izzvala Portugalsko, ki je ob polčasu po golih Raula Gomeza in China že zaostajala, a v drugem delu izepljala preobrat ter Španijo premagala s 3:2. Bruno Cuelho je zaostanek znižal, junak tekme pa postal Zicky Te, ki je dvakrat zatresel mrežo, drugič minuto in 19 sekund pred koncem.

Zanimivo je, da se je z istim izidom končal dvoboj istih reprezentanc v finalu zadnjega prvenstva leta 2018 v Ljubljani, takrat je zmagovalca odločil podaljšek. V Sloveniji je Portugalska osvojila svoj prvi naslov, drugega bo imela možnost v tretjem finalu.

Španija, ki je doslej igrala na vseh 12 prvenstvih vsaj v polfinalu, devetkrat pa v finalu, bo ostala pri sedmih naslovih.

Preberite še:

Komentarji: