Predsednikov načrt: slovenska Olimpija

Danes sestanek prvega moža NK Olimpija Milana Mandarića in trenerja Igorja Bišćana
Fotografija: Pred letom dni sta si Milan Mandarić in Igor Bišćan segla v roke za sodelovanje, danes bi si lahko segla v roke in se razšla. Foto: Roman Šipić/Delo
Odpri galerijo
Pred letom dni sta si Milan Mandarić in Igor Bišćan segla v roke za sodelovanje, danes bi si lahko segla v roke in se razšla. Foto: Roman Šipić/Delo

Pred Olimpijo je teden odločitev. Predsednik Milan Mandarić bo opravil pogovor na štiri oči z Igorjem Bišćanom, hkrati bo čakal na morebitnega kupca, ki bi bil pripravljen plačati 10 milijonov evrov in tudi sestavljal moštvo za novo sezono. Priprave za novo sezono bo Olimpija začela šele naslednji teden, 12. ali 13. t. m.

Na dlani je, da bo šampionsko moštvo zeleno-belih v prvo tekmo kvalifikacij za ligo prvakov 10. ali 11. julija (tekmec bo znan 19. t. m.) šlo krepko prenovljeno. Njegova podoba iz minule sezone dela navijačev še ni motila, ker so živeli za zmago nad Mariborom, toda prihodnost je bila vse prej kot rožnata. Za Mandarića kot glavnega plačnika, je vzdrževanje tako dragega ustroja, kot je Olimpijin, postalo veliko breme in preveč odvisno od tega, da bi moral prodajati igralce, da bi lahko vodil kolikor toliko vzdržno politiko. Najbolj izstopajoča slabost prvakov pa je bila, da v njem ni bilo slovenskih nogometašev, vzgojenih v klubu ali pripeljanih iz drugih okolij Ljubljane, in da je prevelik vpliv t. i. hrvaške linije. V minuli sezoni, z izjemo vratarja Aljaža Ivačiča, zeleno-beli trenerji ali selektorji niso članskemu moštvu in prvim minutam v 1. SNL približali niti enega igralca, kaj šele, da bi ga uveljavili.


Ultimat za Bišćana: Po moje, ali te ne bo!


Čeprav so navijači trenerja Bišćana vzeli za svojega, je 40-letni Zagrebčan med sezono hodil po robu prepada in preživel dve težki obdobji, ki sta ga približali odstrelu. Prvega je imel že jeseni, ko Olimpija ni izkoristila mariborskega tekmovanja na dveh frontah – v ligi prvakov in domačem prvenstvu – in je za vijoličnimi jesen končala s tremi točkami zaostanka. Drugega spomladi, ko je po odličnem rezultatskem štartu Olimpija zapravila domala neulovljivo prednost.
»Že pred derbijem bi moralo biti vse odločeno. Šel sem skozi pekel, obiski zdravnika so se vrstili,« je slikovito in z veliko resnice svoje doživljanje tekem, ki so bile vse prej kot všečne in napadalne, odkril Mandarić. Bišćan se je tako rekoč igral s predsednikovim življenjem in ni upošteval njegove zahteve, da si Olimpija v slovenski ligi ne sme privoščiti, da bi se tekmecem zoperstavila s preračunljivo taktiko. »Olimpija mora igrati, da zmaga, ne pa zato, da ne doživi poraza,« je bil eden od – upravičenih – očitkov trenerju, ki je svojeglavo vlekel svoje odločitve in tvegal, da bo danes tudi že bivši. Mandarić namreč še ni pozabil pogovora pred velikim derbijem v Ljudskem vrtu, ko je Olimpija že zaostajala za Mariborom za točko. Bišćanu je dejal, da mora igrati Andrej Vombergar. Trener tega ni upošteval, dokler ni bil v povsem izgubljenem položaju in je na igrišče poslal slovenskega Argentinca, ki je zabil najpomembnejši gol v Olimpijini sezoni. Bišćan je postal junak, Vombergar pa spet pozabljeni fant. Zato bo Mandarić od Bišćana zahteval, da bo moral upoštevati tudi njegove želje.


Zbogom Abass, dober dan Vancaš Požeg, Bizjak,...


Prav veliko časa Mandarić in njegovi pomočniki nimajo na voljo za sestavljanje moštva, ki bo doživelo velik igralski osip. Dario Čanađija in Jason Davidson sta bila le posojena od Rijeke, Ricardu Alvesu in Leonu Benku je potekla pogodba, Rok Vodišek je na poti v Genovo, prihodnost Filipa Uremovića je v veliki meri odvisna od tega, ali bo Bišćan ostal, Issah Abass je zaradi svoje mladosti tržno najbolj zanimiv, zaradi česar bi lahko odšel, da bi v blagajno kapnilo nekaj denarja za druge igralce. Med njimi sta od slovenskih najbolj zanimiva Rudi Vancaš Požeg in Lovro Bizjak.
In če ne bo prišlo do dogovora med Mandarićem in Bišćanom? Eden od kandidatov za trenerja je nekdanji selektor Slaviša Stojanovića, ki ima največ podpore v lokalni politiki.

Komentarji: