Predsedniku, ki je želel Carla Ancelottija, je sodišče odvzelo funkcijo

Pvi temnopolti predsednik brazilske nogometne zveze Enaldo Rodrigues je po pravni bitki ostal brez funkcije. Na pragu so nove volitve.
Fotografija: Ednaldo Rodrigues je ostal brez predsedniške funkcije krovne brazilske nogometne organizacije. FOTO: Mauro Pimentel/afp
Odpri galerijo
Ednaldo Rodrigues je ostal brez predsedniške funkcije krovne brazilske nogometne organizacije. FOTO: Mauro Pimentel/afp

Predsednik brazilske nogometne zveze (CBF) Ednaldo Rodrigues je po pravni bitki ostal brez funkcije, potem ko je sodišče odločilo, da je tožilstvo v Rio de Janeiru s podpisanim sporazumom s CBF, ki je tlakoval pot do Rodriguesove izvolitve za predsednika CBF do leta 2026, prekoračilo pooblastila. Rodrigues je bil po tem dogovoru edini kandidat.

Rodrigues, prvi temnopolti predsednik brazilske zveze, je bil ključna figura v pogajanjih s trenerjem madridskega Reala Carlom Ancelottijem o prevzemu selektorske funkcije pri brazilski reprezentanci. Kot je pisala francoska tiskovna agencija AFP, pa je Rodriguesov odhod odprl nova vprašanja za petkratne svetovne prvake.

Sodišče v Riu je CBF naložilo nove volitve v roku 30 dni ter postavilo šefa vrhovnega sodišča za šport za administratorja v tem obdobju. Primer se sicer vleče že od leta 2017, ko je CBF spremenila pravila volitev brez posvetovanja s predstavniki brazilskih prvoligaških klubov, katerih volilna moč je oslabela.

Zdajšnja odločitev sodišča pa prihaja v precej turbulentnem času za Brazilijo, saj se njena članska reprezentanca poskuša vrniti na pota stare slave po nizu slabih izidov, tudi treh zaporednih porazov v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo 2026.

CBF, ki je zaradi obtožb o spolnem nadlegovanju leta 2021 ostala že brez Rodriguesovega predhodnika Rogerisa Cabocla, se še ni odzvala, brazilski mediji pa so poročali, da se bo na odločitev sodišča pritožila.

Ker so špekulacije nakazale na morebitno manipuliranje v ozadju brazilskega – včasih s korupcijo omadeževanega – nogometnega sveta, je Mednarodna nogometna zveza CBF s pismom že opozorila, da bi jo lahko doletele sankcije, če se pokaže, da je dovolila vmešavanje v interne zadeve.

Preberite še:

Komentarji: