Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Nogomet

Pri Realu občutek, da se mu ne bo izšlo, a na koncu dobi, kar želi

Zaradi hitrosti igre so sodniške odločitve pogosto napačne. VAR bi bil bolj pošten, a bi vzel prvinskost
Zinedine Zidane je uspešen tudi v trenerski vlogi. FOTO:<br />
Reuters
Zinedine Zidane je uspešen tudi v trenerski vlogi. FOTO:<br /> Reuters
Gorazd Nejedly
6. 5. 2018 | 12:00
6:13
Bojan Prašnikar, nekdanji selektor: Prve tekme so bile odločilne. Bayern je moral v Madridu igrati bistveno drugače, kot bi sicer. Po kakovosti sta Real in Bayern izenačena, dejansko je prednost težko nadomestiti. Bayern bi bil lahko finalist, kar bi bil zasluženo, a je tudi Real. Tekmo so narekovale tudi poškodbe igralcev in forma, zaradi česar sta trenerja v igralcih iskala ustrezne rešitve, v taktičnem smislu ni bilo bistvenih sprememb. Izpostavil bi dve podrobnosti, prva je sposobnost hitro zabiti gol, druge so bile sporne sodniške odločitve. Liverpool je prišel v Rim z veliko prednostjo. Da je Roma izločila Barcelono, je bilo zanj pravšnje opozorilo. Golov je bilo za polfinale preveč, za gledalce je to zanimivo, za ustvarjalce na igrišču pa zelo težko. Kakovostne ekipe si gol znajo pripraviti in ne le čakati na napake tekmecev. V finalu je vsekakor favorit Real. Izkušenejši je na vseh ravneh.

Marko Elsner, nekdanji reprezentant: Finalista sta realna, pri čemer me je malo razočaral Real. Ni v formi, a je napredoval in bo tudi v finalu favorit. Na voljo ima dovolj časa, da dvigne formo. Glavno sporočilo polfinalnih tekem je, da izid prve ne pomeni veliko in še vedno ponuja povsem odprt dvoboj. Real je v gosteh zabil dva gola oziroma Bayern je šel v Madrid s porazom z 1:2, toda v Španiji bi se lahko povsem zasukalo v Bayernov prid. Liverpool je Romi doma nasul pet golov, v prvem polčasu v Rimu se je zdelo vse tako lahkotno in odločeno, da bi v drugem polčasu zašel v velike težave. Navzven izgleda, da je trend tak, da se igra odprto, napadalno z manj taktične preračunljivosti. Če jo trenerji uporabljajo, se hitro lahko uštejejo. Toda na tej kakovostni ravni so tekmeci zelo enakovredni, razlikujejo se samo po tem, da imajo najboljši še več posameznikov, ki lahko prevesijo jeziček na tehtnici.

Ermin Šiljak, nekdanji reprezentant: Real si je finale priigral zaradi izkušenj in zrelosti. Liverpool in Roma sta si bliže, kot bi lahko sodili po prvi tekmi. Rimljani so plačali davek za slabo igro v gosteh oziroma Liverpool je bil tako dober. Povratna tekma je bila bliže realnemu razmerju sil. Prvi gol je Romo prisilil, da je trošila veliko moči, Liverpoolu je ustrezalo več prostora za bliskovite nasprotne napade. V finalu se bosta soočila različna sloga: Real bo poskušal s posestjo žoge, Liverpool s strahovito hitrostjo napadalcev in preobrazbo iz branjenja v napadanje. Sodniških napak je bilo preveč, ampak so sestavni del igre. Naj ostane, kot je. Nazadnje je nogomet igra čustev, napak in človeških značajev. Res je, da je nogomet postal hitrejši, toda tudi sodniške ekipe so se povečale. Mislim, da bi morali pomočniki veliko pogosteje in predvsem pogumno uporabljati svojo moč in vpliv.

Miran Pavlin, nekdanji reprezentant: Finale med Realom in Liverpoolom je najbolj realen izkupiček polfinalnih dvobojev. Real je trpel, Bayern je bil odličen, Liverpool je napredoval zasluženo, čeprav v Italiji preveč povzdigujejo glas nad naše sodnike, ki so med najboljšimi v Evropi. Italijansko-angleški dvoboj je odločila izjemna hitrost napadalne trojke Salas, Mane, Firmino. Ta je delala razliko, medtem ko sta bili obrambi sila slabi, 13 golov je v igri na izpadanje bistveno preveč. Špansko-nemški dvoboj je odločila napaka vratarja, ki je tekmo obrnila v drugo smer. Značilnost izločilnih dvobojev je napadalna igra, taktične preračunljivosti ni več. Zelo malo je dolgotrajne posesti žoge, osnovna zamisel je, da se žoga čim hitreje spravi v napad v tekmečevo obrambo in potem z akcijami 3:4, 4:3 izpelje zaključek. V igri ena na ena hitrosti napadalcev branilci težko ubranijo. V finalu bodo odločilne Realove izkušnje.

Pavel Pinni, nekdanji trener: Bayern je igral kakovostnejši nogomet od Reala, imel je tudi nekaj smole, kot moštvo pa je deloval zelo dobro. Real je bil tak, kakršen je. Tudi ko je slabši, zmaguje. Odločale so malenkosti, Realova prednost je bila ta, da ima več posameznikov, ki lahko na različnih položajih ustvarijo kakovostno razliko. Ima zelo čvrsto ekipo. Rimska tekma je bila bolj enakovredna, Roma je bila boljša, ampak Liverpool mi je zelo všeč. Način igre, predvsem hitrost trojice Mane, Salah, Firmino je navdušujoča. Lahko zabijejo gol vsakemu moštvu. Jürgen Klopp je naredil zelo kakovosten Liverpool, ki je šel zasluženo naprej, ne glede na sporne sodniške odločitve. V polfinalu jih je bilo preveč, eden od razlogov za to je tudi izjemna hitrost igre. Sodniki morajo za pravilne odločitve biti tudi v idealnem položaju. Verjetno se bo treba vdati tehnologiji, kljub vsemu je bolj pošteno.

Branko Zupan, trener: Real je kot nekoč Zidane na igrišču. Uveljavil je slog, ki ga je sam igral in je idealen za najboljše posameznike. Pri Realu je vedno občutek tak, da se mu računica ne bo izšla, na koncu pa dobi, kar želi. Ker so igralci samozavestni in sproščeni, Zidane jim verjame. Ima izjemen občutek za oceno igralcev, kdaj in kdo kaj zmore, svoje igralske odlike je prenesel v trenerski posel. Očitno je, da ima odlične pomočnike. Real je telesno odlično pripravljen, ima italijansko disciplino v obrambi. Liverpool je pisan na kožo Kloppu. Trdi treningi, agresiven pristop, kontra presing in mentaliteta okolja ter navijačev mu je omogočila, da lahko razvija svoje zamisli. V povratni tekmi je bil na robu prepada. Roma me je presenetila z napadalno igro in pristopom, ki mora biti tak v domačem prvenstvu. Liverpool je manj vzdržljiv od Reala. Uvedba tehnologije VAR bi bila smiselna zaradi hitrosti igre.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine