Pripravljeni? Začenja se spektakel poletja

Danes uvodna slovesnost prvenstva, nato premiera ruske reprezentance na štadionu Lužniki, enem od dveh prizorišč v metropoli
Fotografija: Na osrednjem moskovskem štadionu Lužniki je ruska reprezentanca opravila zadnji trening pred današnjo premiero.
FOTO: AP
Odpri galerijo
Na osrednjem moskovskem štadionu Lužniki je ruska reprezentanca opravila zadnji trening pred današnjo premiero. FOTO: AP

Moskva – Odštevanja je konec, danes, ob 16.30, se bo uradno začel spektakel poletja. Na moskovskem štadionu Lužniki, pred 38 leti prizorišču olimpijskih iger, bo namreč uvodna slovesnost svetovnega prvenstva v nogometu, kot vedno v Rusiji gre pričakovati predstavo najvišje umetniške ravni. A po dvajsetminutnem uvodu bo že napočil čas za žogo – na premieri se bo domača reprezentanca pomerila s Saudsko Arabijo.

Dolga leta so se v največji državi zemeljske oble pripravljali na dogodek, ki bo po vsem svetu dodobra zaznamoval prihajajočo drugo polovico junija in nato še prvi julijski »polčas«. Pred Rusijo, ki se nenehno prepleta med vzhičenostjo tujih obiskovalcev nad naravnimi lepotami in pisano paleto znamenitosti, a tudi hladnimi birokratskimi pogledi ob prihodih na letališče in vzvišenim pogledom na dogajanje in navade drugod po svetu, je zdaj izjemen izziv. Za tistega pred štirimi leti, zimske olimpijske igre v Sočiju, je Rusija po organizacijski plati prejela kopico pohval, podobo je skazila le dopinška afera pri domači reprezentanci. A takrat je šlo za dogodek v krogu 50 kilometrov in trajanju dveh tednov. Na tujem je odmeval predvsem tam, kjer predstave na snegu in ledu vedno znova pritegnejo pozornost: po Severni Ameriki, nordijskih deželah ter seveda v alpskem delu stare celine.

Zgodba, ki se bo začela v Moskvi danes, pa je drugačna. Nogometni utrip bo spremljal ves svet, pred navijači so dobri štirje tedni izjemno živahnega dogajanja v 11 mestih, le v metropoli bodo igrali na dveh štadionih, v parku Lužniki ter areni Spartaka, po številu privržencev najbolj priljubljenega kluba v ruskem prostoru. Domače občinstvo si seveda želi uspeh izbrancev selektorja Stanislava Čerčesova, za začetek sta podčrtani današnja zmaga in nato uvrstitev v izločilni del tekmovanja.


Putin: Naj se tujci po SP spet vrnejo k nam


»Toda za prvenstvo nismo kandidirali zato, da bi tu osvojili naslov najboljših na svetu. Gre za dogodek izjemnih razsežnosti, če le pomislite, da je akreditiranih več kot 200.000 oseb, je jasno, za kako zahteven logističen projekt gre,« je bilo v zadnjih dneh večkrat slišati od predstavnikov prireditvenega odbora, ki so sicer bolj kot o odmevnem dosežku domače reprezentance prepričani o brezhibnih varnostnih ukrepih in prazniku vseh navzočih. »Predvsem pa si želimo, da nam bodo tuji obiskovalci ob odhodu s tega prvenstva dejali, kako bi radi še kdaj prišli v našo deželo,« je med govorom na kongresu Svetovne nogometne zveze včeraj v Moskvi poudaril Vladimir Putin, predsednik Ruske federacije.

Vladimir Putin: »Predvsem pa si želimo, da nam bodo tuji obiskovalci ob odhodu s tega prvenstva dejali, kako bi radi še kdaj prišli v našo deželo.« FOTO: Reuters
Vladimir Putin: »Predvsem pa si želimo, da nam bodo tuji obiskovalci ob odhodu s tega prvenstva dejali, kako bi radi še kdaj prišli v našo deželo.« FOTO: Reuters


Zanj bo današnji dan uvodne slovesnosti in prve tekme na prvenstvu prav poseben, roko bo stisnil več kot 20 predsednikom držav, ki so napovedali svoj prihod v Lužnike. Med temi jih je večina iz prostora nekdanjega Sovjetske zveze – Belorusije, Azerbajdžana, Uzbekistana itn. –, v nadaljevanju prvenstva bodo zagotovo svoje tekme rojakov, zlasti tiste odločilne in najbolj odmevne, na prizoriščih spremljali predsedniki, kralji, vodilni pri vladah od vsepovsod. Rusija na prvenstvu, naj si gre za najbolj ugledne funkcionarje in politike ali pa navijače, obljublja obilo užitkov na sodobnih štadionih in ob ogledu kulturnih prireditev, znamenitosti, obisku imenitnih restavracij. V Rostovu na Donu so prav za to prvenstvo postavili novo letališče, v St. Peterburgu odprli dve novi postaji podzemne železnice.


Sloviti pevec sanja o angleškem slavju


Že današnji uvod pa bo pritegnil posebno pozornost tudi ljubiteljev različnih glasbenih slogov. Zvezdnika slovesnosti bosta namreč eden najbolj prepoznavnih vokalov in obenem zabavljačev v pop industriji Robbie Williams ter vrhunska domača operna pevka Aida Garifulina. Zadnja leta je polnila časopisne stolpce ruskih tabloidov ob romanci z Maratom Safinom, nekdanjim teniškim zvezdnikom, zmagovalcem odprtih prvenstev Avstralije in ZDA, februarja letos sta se razšla. »Le kdo si ne bi želel peti ob takšni lepotici, povrhu na odprtju svetovnega prvenstva,« je ob prihodu v Moskvo poudaril Williams, sicer velik nogometni navdušenec in eden tistih Angležev, ki vztrajno čaka na lovoriko rojakov. »Morda jo bom pa le dočakal do konca svojih dni,« je v svojem slogu nasmejal novinarsko srenjo tik pred začetkom SP.

Komentarji: