Prvi z najmanj točkami v tem desetletju

1. SNL: Le v sezoni 2016/17 je imel vodilni (Olimpija) po 9. kolu manj kot 20 točk
Fotografija: Luka Menalo (levo) se je tudi v nedeljo vpisal med strelce, a Olimpija je doma osvojila le točko.FOTO Voranc Vogel/Delo
Odpri galerijo
Luka Menalo (levo) se je tudi v nedeljo vpisal med strelce, a Olimpija je doma osvojila le točko.FOTO Voranc Vogel/Delo

Pogled na lestvico po četrtini nogometnega prvenstva je naravnost sijajen za ljubitelje razburljivih tekmovanj. Komaj tri točke razlike med vodilnim dvojcem Olimpija, Aluminij (18) ter petim Mariborom (15), vmes sta še Celje in Mura (16), napovedujeta jesensko tekmovalno srhljivko in morda najbolj izenačeno prvenstvo doslej.

Objektivnega odgovora na vprašanje, kaj se skriva za izenačenostjo 1. SNL, padec kakovostne ravni ali širitev konkurence, najbrž ni, a pomembnejše je, da si prste lahko manejo nogometni navdušenci, ki se jim obeta doslej najbolj vznemirljiva druga četrtina prvenstva.

Kaj pa pravijo številke? Vodilni po devetih tekmah v tem desetletju še ni imel tako malo točk kot v tej sezoni. Le še v sezoni 2016/17 je imel prvi (Olimpija) manj točk kot 20, toda še vedno eno več kot zdaj – 19:18. Olimpija in Aluminij sta izgubila po eno tekmo (6:3:1), pred tremi je Olimpija izgubila celo dve tekmi (6:1:2), kar je tudi največ v tem desetletju, a je bila vseeno sama na vrhu, zdaj ima družbo.

V tem desetletju je bil po 9. kolih vodilni brez poraza v šestih sezonah, od tega Maribor štirikrat, Olimpija in Domžale po enkrat. Najboljši izkupiček oziroma štart v sezono si lastita Maribor in Domžale. Domžalčani so v sezoni 2014/15 po devetih tekmah zbrali 25 točk in jih dopolnili z edinstvenim dosežkom v razliki v golih 12:0. Mariborčani so bili sezono prej pod taktirko Anteja Čačića z enakim točkovnim izkupičkom premočni z gol razliko 25:4 (deveto tekmo so sicer igrali šele 2. marca, ko so v zaostalem derbiju s trenerjem Antejem Šimundžo v Stožicah premagali Olimpijo s 3:0), toda še vedno za gol prekratki v primerjavi z minulo sezono, ki so jo vijolični po prvi četrtini zaokrožili z bilanco 6:3:0 in z razliko v golih 28:6. V prvi šampionski sezoni pod vodstvom Milana Mandarića (2015/16) je Olimpija z bilanco 7-1-1 zabila in prejela gol manj, 27:5.

Navkljub izenačenosti sta Olimpija in Maribor še vedno korak ali dva pred tekmeci. Konec naslednjega tedna, vmes bosta še dve koli, se bosta v Stožicah pomerila še drugič v sezoni. Ne glede na razplet, kaže, da tudi v tej sezoni o prvaku ne bodo odločale zmage v derbijih, marveč, kdo bo imel manj spodrsljajev s »slabšimi«. Maribor je, na primer, v minuli sezoni naslov osvojil tudi zaradi boljšega izkupička s tekmeci iz spodnjega dela lestvice.

Če bi upoštevali uveljavljeno krilatico, da se prvaki oblikujejo v tekmah proti malimi, je Olimpija (še) v prednosti. Od 18 možnih točk jih je kar 15 osvojila s tekmeci iz spodnjega dela lestvice. Bila je stoodstotna. Maribor resda ni bil kaj prida boljši, vendar je z zmago proti Aluminiju popravil svoj izkupiček, ki je znašal pet točk. V krogu prve peterice je bil najuspešnejši Aluminij s 7 točkami, Celje jih je osvojilo 6, Olimpija in Mura pa po 3.

Olimpija je bila v zadnjih petih sezonah po prvi četrtini štirikrat na vrhu.

Preberite še:

Komentarji: