Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Nogomet

Rudi s številko 10 nad oslabljeno obrambo Olimpije

Začetek drugega dela državnega prvenstva v znamenju današnjega derbija Maribor - Olimpija v Ljudskem vrtu
Mb Olimpija postavi
Mb Olimpija postavi
22. 2. 2020 | 09:02
4:13
Ljubljana – V ogrevanju pred večnim nogometnim derbijem je v aktivnostih zunaj igrišča "zmagala" Olimpija. Njen predsednik Milan Mandarić je tik pred velikim obračunom v klub pripeljal reprezentančnega napadalca Romana Bezjaka, včeraj pa je še podaljšal pogodbo s prvim golgeterjem lige Antejem Vukušićem do junija 2022. V mestu ob Dravi so bili bolj zadržani, saj so včeraj predstavili zgolj novo "desetko" Rudija Požega Vancaša, okrepitev vijoličnih iz lanskega poletja, ki je kultno številko na dresu nasledil po Dinu Hotiću.

Sicer že nadvse spomladansko razpoloženi vrabci na obeh straneh Trojan čivkajo, da Maribor preprosto mora zmagati za prijetnejše nadaljevanje boja za naslov prvaka, kar pa bo težko proti ustvarjalni in napadalno usmerjeni Olimpiji, ki ji zelo odgovarjajo gostovanja pod Kalvarijo. Poleti je denimo iztržila remi 0:0 v LV, konec septembra pa je v Stožicah izgubila (2:4).


Hadžićeve dileme


Toda tokrat ima trener zmajev Safet Hadžić dodatne skrbi, saj sta suspendirana glavna štoperja Macky Bagnack in Miral Samardžić. "Imam dve, tri kombinacije, nisem se še odločil. Verjamem, da bo vsak, ki bo izbran, odigral vredu," je bil redkobeseden Hadžić na zadnjem druženju z novinarji. Prvi izbor naj bi bila 18-letni Matija Burin, sicer družinski prijatelj trenerja Maribora, in novinec Daniel Kamy, visokorasli 23-letni Kamerunec s francoskim potnim listom, ki je v zmajevem gnezdu povzročil precejšnje vznemirjenje po nekoliko skrivnostnem prestopu iz finskega prvoligaša Interja iz Turkuja; kajpada v spregi z menedžerji. No, morda bo "Hadžo" v zadnji liniji zapiral poti do svojih vrat z Markom Putinčaninom ali celo Denisom Šmejem?

V vsakem primeru bo ljubljanski strateg stavil na adute v napadalni igri ter čimvečjo posest žoge, da bi tako zmanjšal trpljenje neuigranega osrčja obrambe. Vprašanje je, koliko škode bodo domači obrambi – nekdanji zmaj Nemanja Mitrović ima še nekaj težav po zvinu gležnja, Denis Klinar je v avtu zaradi poškodbe kolena – povzročili hitronogi Stefan Savić, Vukušić, Luka Menalo, Endri Čekiči in Tomislav Tomić.


O prvaku bodo odločale tekme z »majhnimi«


Vijolični bodo pred domačimi navijači, pričakujejo okoli 10.000 gledalcev, storili vse, da bi se zeleno-belim približali na točko razlike. "Igramo proti kakovostnemu tekmecu, ki vsako napako kaznuje. Naša naloga je dobro igrati in zmagati. V tej sezoni smo bili na derbijih uspešni, izgubili pa smo nekaj manjših tekem. Tako da bo današnja tekma zelo pomembna zaradi točkovne razlike, ostaja pa prav tako še 15 zelo pomembnih tekem," je pojasnil trener branilcev naslova Darko Milanič. Hadžić razmišlja podobno: "Velika stvar bi bila, da bi zmagali, a še vedno to ni odločilna tekma. Prvenstvo se dobiva v tekmah z manjšimi klubi. V celoti moramo odigrati kakovostno, če hočeš biti prvak.«

Milaničevim varovancem ne primanjkuje motivacije za dokazovanje, sploh po skromnejših predstavah v pripravljalnem obdobju, ki so ga sklenili z neprepričljivo minimalno zmago proti zadnjeuvrščenemu prvoligašu Rudarju iz Velenja. Kot rečeno, športni direktor Maribora Zlatko Zahović je "desetko" namenil Požegu Vancašu. “Vesel sem in v čast mi je, da sem dobil to številko od najboljšega igralca v zgodovini Slovenije. Dal bom vse, da to upravičim in bom še boljši na igrišču. Kot igralec Maribora imaš odgovornost v vsakem primeru, tudi če nimaš desetke. Zdaj je to še posebej izraženo. Št. 10 pomeni določeno breme, a tudi motiv," je vzneseno govoril 25-letni Belokranjec, ki mu je ZZ s tem omogočil dodaten zagon v karieri.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine