Slovenci imajo proste roke

Svetovna nogometna zveza je za tuje igralce in trenerje, ki so nastopali v ruskem in ukrajinskem nogometnem prvenstvu, odprla poseben prestopni rok.
Fotografija: Slovenski reprezentant Benjamin Verbić je zaradi ruske vojne agresije na Ukrajino pri kijevskem Dinamu ostal tudi brez milijonskega zaslužka. FOTO: Vincenzo Pinto/AFP
Odpri galerijo
Slovenski reprezentant Benjamin Verbić je zaradi ruske vojne agresije na Ukrajino pri kijevskem Dinamu ostal tudi brez milijonskega zaslužka. FOTO: Vincenzo Pinto/AFP

Svetovna nogometna zveza (Fifa) je v luči ruske invazije na Ukrajino za tuje igralce in trenerje, ki so nastopali v ruskem in ukrajinskem nogometnem prvenstvu, odprla poseben prestopni rok. Svet Fife je v ponedeljek odločil, da se pogodbe z ukrajinskimi klubi samodejno prekinejo do konca sezone in igralci lahko prestopijo drugam.

Medtem pa tuji igralci ruskih klubov lahko enostransko prekinejo svoje pogodbe do 30. junija, je še objavila Fifa.

Začasna prekinitev pogodbe za vse v ukrajinskem in ruskem prvenstvu pomeni, da se za igralce in trenerje šteje, da so brez pogodbe do 30. junija 2022 in zato lahko brez omejitev podpišejo pogodbo z drugim klubom, so še sporočili iz Fife.

Ob tem je Fifa določila, da ta prestopni rok traja do vključno 7. aprila. Poleg tega lahko klub podpiše pogodbo z največ dvema igralcema, ki spadata pod to izjemo.

V ukrajinski ligi so igrali tudi štirje Slovenci. Vezist Lovro Grajfoner, nekdaj član Maribora in Aluminija, je bil od sredine februarja pri prvoligašu Minaju, Rudi Požeg Vancaš se je januarja pridružil Černomorcu, Benjamin Verbič je igral pri kijevskem Dinamu, pri katerem je letno zaslužil milijon evrov, Matija Rom pa pri Kolosu Kovalivki.

S to odločitvijo o posebnem prestopnem roku se je Fifa odzvala na položaj tujih igralcev po invaziji Rusije na Ukrajino. »Fifa vnovič obsoja nadaljnjo uporabo sile Rusije v Ukrajini in poziva k hitremu prenehanju sovražnosti in vrnitvi k miru,« je v izjavi zapisala Fifa.

Tako Fifa kot Evropska nogometna zveza (Uefa) sta pred tem vsem ruskim ekipam prepovedali nastop na mednarodnih tekmovanjih. Nogomet je v Ukrajini od začetka vojne prekinjen.

Preberite še:

Komentarji: