Mladi Slovenci spoznali moč prvakov, 0:3 v Ljudskem vrtu

Naši upi so na prvi tekmi domačega eura izgubili s Španijo. Prvih 45 minut spodbudnih, potem dva hitra zadetka favoritov. Streli na vrata 0:11.
Fotografija: Španci so zadeli dvakrat v manj kot dveh minutah. FOTO: Antonio Bronic/Reuters
Odpri galerijo
Španci so zadeli dvakrat v manj kot dveh minutah. FOTO: Antonio Bronic/Reuters

Evropsko prvenstvo za nogometaše do 21. leta v Sloveniji in na Madžarskem se je začelo. Slovenski upi so za začetek v praznem Ljudskem vrtu z 0:3 izgubili proti reprezentanci Španije, ki brani naslov evropskega prvaka. V prvem polčasu so bili izbranci Milenka Aćimovića dokaj enakovredni, v drugem pa spoznali moč tekmecev z Iberskega polotoka.



Španci so bili v vlogi izrazitih favoritov, četudi so bili brez nekaterih znanih igralcev, ki so prestopili prag članske vrste (Dani Olmo) in poškodovanega Barceloninega zvezdnika Ansuja Fatija.
 

Španci takoj prevzeli niti, Slovencem trije kartoni


Začetek je bil dokaj obetaven in izenačen, čeprav so petkratni evropski prvaki imeli žogo pod nadzorom. Po 15 minutah so začeli stopnjevati pritisk in prvo priložnost je imel Brahim Diaz, član Milana, vendar se je vratar Igor Vekić izkazal. Slovenci pa so bili dvakrat nevarni iz prekinitev (Brekalo).

Slovenci so bili večkrat nevarni za španska vrata. FOTO: Antonio Bronic/Reuters
Slovenci so bili večkrat nevarni za španska vrata. FOTO: Antonio Bronic/Reuters


V 23. minuti se je znova izkazal Vekić iz Brava, ki je ubranil nevaren strel Juana Mirande iz Betisa. Tehnično superiorni Španci so pritiskali in Slovencem skrili žogo (posest v odstotkih 82:18!), za nameček so domačini že v 26 minutah prejeli tri rumene kartone (Rogelj, Gnezda, Petrović).


 

Dva gola v manj kot dveh minutah


So pa tudi izbranci Luisa de la Fuenteja pokazali ranljivost, dvakrat je bilo vroče v njihovem kazenskem prostoru, težave so imeli predvsem z visokimi žogami. Zelo disciplinirani Slovenci so začutili priložnost, da naredijo nekaj več in to je bil dober znak pred začetkom drugega polčasa, v katerem so bili Španci vendarle precej boljši (posest 72:28; podaje 343:119; streli 7:3), Slovenci pa so imeli tik pred odmorom tudi nekaj športne sreče.

Gonzalo Villar je dosegel drugi gol za Španijo. FOTO: Antonio Bronic/Reuters
Gonzalo Villar je dosegel drugi gol za Španijo. FOTO: Antonio Bronic/Reuters


Ta jih je zapustila v začetku drugega polčasa. V manj kot dveh minutah so prejeli dva zadetka, prvega je po lepem predložku kapetana Marca Cucurelle in podaji Diaza v vodstvo z močnim strelom pretvoril Javier Puado (Espanyol). Kmalu zatem je v polno po protinapadu zadel še Gonzalo Villar (Roma). Spet je bil udeležen zvezdnik Cucurella, ki ga je od Barcelone odkupil Getafe.



Potem so se Španci malce sprostili, Slovenci pa niso popuščali in so začeli nizati priložnosti, vendar žoga ni hotela v mrežo. Na drugi strani pa je Vekić preprečeval še višje vodstvo tekmecev. Ni pa mogel preprečiti zadetka Mirande za 0:3 v 88. minuti in jasno je bilo, da Slovenci ne bodo iztržili ugodnega izida. V soboto bodo igrali proti Češki in v torek proti Italiji.

Statistika je bila zgovorna, Španija je sprožila 11 strelov na slovenska vrata, Slovenija nobenega. Posest žoge je bila na koncu 67:33 v prid dominantnih tekmecev. Aćimović, ki je pred kratkim zamenjal Primoža Gliho, je doživel prvi poraz na slovenski klopi. Pred tem je na prijateljskih tekmah remiziral z Nemčijo in Rusijo.

Milenko Aćimović je doživel prvi poraz na slovenski klopi. FOTO: Antonio Bronic/Reuters
Milenko Aćimović je doživel prvi poraz na slovenski klopi. FOTO: Antonio Bronic/Reuters


V skupini B sta se v Celju Italija in Češka razšli z 1:1. Italijani so tekmo končali z devetimi igralci. Napredujeta dve reprezentanci. Izločilni del eura U-21 bo od 31. maja do 6. junija. Finale bo v ljubljanskih Stožicah. Slovenci prvič nastopajo na EP do 21 let.

Začetna postava Slovenije (4-2-3-1): Vekić; Žinić, Brekalo, Zaletel, Kolmanič; Petrović, Gnezda Čerin; Rogelj, Elšnik, Matko; Celar.



Standings provided by SofaScore LiveScore


V Celju sta igrali Češka in Italija. FOTO: Borut Zivulovic/Reuters
V Celju sta igrali Češka in Italija. FOTO: Borut Zivulovic/Reuters

Preberite še:

Komentarji: