Sloviti klub gradi novo šampionsko ekipo: Ajax tudi pred Bayernom

Amsterdam nekoč prizorišče nogometne evforije Slovencev, danes tam gradijo novo šampionsko moštvo.
Fotografija: Kapetan Ajaxa, komaj 19-letni branilec Matthijs de Ligt, velja na trgu okroglih 50 milijonov evrov.
Odpri galerijo
Kapetan Ajaxa, komaj 19-letni branilec Matthijs de Ligt, velja na trgu okroglih 50 milijonov evrov.

Ljubljana – Prvi delovni dan v ligi prvakov so zaznamovali Bayern, Roma, Real Madrid, Juventus in Manchester City, najprijetnejša zgodba vendarle prihaja iz – Amsterdama. Nekoč zgodovinski kraj za slovensko nogometno reprezentanco je domicil slovitega kluba; Ajax namreč počasi, toda oprijemljivo obuja spomine na nekdanjo slavo.



Slovenci bodo za vedno ohranili v spominu zgodovinski 18. junij 2000, dan, ko je njihovo tekmo s Španijo spremljalo v Amsterdamu približno 10.000 rojakov. Isti štadion ponuja več spominov celotni svetovni nogometni družini. Gre za enega najboljših večnamenskih objektov na svetu, v katerem domuje tudi Ajax. Prav v torek zvečer so zrušili rekord obiska nogometne tekme na štadionu za 140 milijonov evrov: dvoboj Ajaxa in Benfice si je ogledalo 53.379 navijačev.

Ajaxovo zgodbo so prepoznali tudi navijači. Prav v torek so zrušili rekord obiska nogometne tekme na štadionu za 140 milijonov evrov: dvoboj Ajaxa in Benfice si je ogledalo 53.379 navijačev.
Ajaxovo zgodbo so prepoznali tudi navijači. Prav v torek so zrušili rekord obiska nogometne tekme na štadionu za 140 milijonov evrov: dvoboj Ajaxa in Benfice si je ogledalo 53.379 navijačev.


Zmaga nizozemske športne inštitucije ni bila naključna, prav tako ni naključno dejstvo, da je prav Ajax na čelu skupine E, v kateri igra tudi Bayern! Moštvo, ki je dobilo ime po grških bogovih, zaradi zgodovinskih vezi pa ga povezujejo tudi z najvplivnejšimi člani judovske skupnosti, deluje odlično – zrelo in izkušeno, toda igrivo in samozavestno.


Moštvo za 300 milijonov evrov


Člansko moštvo Ajaxa velja na trgu dobrih 300 milijonov evrov, kar je nedosegljiva vsota tudi za večino klubov iz najmočnejših prvenstev na stari celini. V ligi prvakov kotira na 17. mestu, takoj za Romo in Lyonom, toda pred klubi, kakršni so Monaco, Schalke, Hoffenheim, Benfica in Porto, ali vsi ruski, ukrajinski, grški in turški klubi. Na vrhu tako ali tako vlada skupina G10: to so Barcelona (1,14 milijarde evrov), ManCity (1,09), Real (0,97) in Liverpool (0,91), vrednost 800 milijonov presegajo tudi Tottenham, ManUtd, PSG, Bayern in Atletico, korak z njimi ohranja le Juventus (783 mio €).

Nizozemski vezist Frenkie de Jong (desno) velja na trgu dobrih 40 milijonov evrov.
Nizozemski vezist Frenkie de Jong (desno) velja na trgu dobrih 40 milijonov evrov.


V Amsterdamu so začeli graditi nov rod odličnih nogometašev, ki bo stežka ujel raven slovite zasedbe iz 70. let prejšnjega stoletja – Johan Cruyff in soigralci so pokorili Evropo v letih 1971, 1972 in 1973 –, nemara se lahko približa generaciji, ki je presenetila Bayern in Milan v letu 1995 in zadnjič osvojila nogometni Mont Blanc (Davids, Seedorf, brata De Boer, Overmars, Kluivert, …). Ta čas premore deset nogometašev, ki presegajo vrednost 10 milijonov evrov. Največji biser v kolektivu je komaj 19-letni štoper Matthijs de Ligt, čigar tržna vrednost znaša 50 milijonov evrov, dobrih 40 milijonov € velja tudi dve leti starejši defenzivni vezist Frenkie de Jong. Izpostaviti velja še imeni Hakim Ziyech (25 let, 30 mio €) in David Neres (21 let, 25 mio €).


Klub s 27 reprezentanti


Fantje zorijo ob izkušenih reprezentantih Srbije (Tadić), Argentine (Tagliafico) in Danske (Schöne), v članski zasedbi je kar 15 članskih reprezentantov in dvanajst iz mlajših selekcij Nizozemske, Danske, Norveške in Avstrije – igralci iz teh dežel značajsko ustrezajo filozofiji kluba.

Noussair Mazraoui, strelec edinega gola v 92. minuti tekme z Benfico, je eden od treh Ajaxovih maroških reprezentantov, rojenih na Nizozemskem.
Noussair Mazraoui, strelec edinega gola v 92. minuti tekme z Benfico, je eden od treh Ajaxovih maroških reprezentantov, rojenih na Nizozemskem.


Ajax premore eno najbolj nadarjenih zasedb doslej, kdo ve, kako visoko lahko poseže že v tej evropski sezoni. Filozofijo kluba je povzel Noussair Mazraoui, strelec edinega gola v 92. minuti tekme z Benfico. »Čeprav je bil rezultat neodločen do konca, se nismo ustrašili izziva in smo še vedno iskali zmago. Tudi zato sem krenil iz obrambe v napad. To razkriva našo filozofijo, način, na kakršnega želimo igrati: z izjemno ofenzivnimi bočnimi branilci. Najbrž ni naključno, da sva oba bočna branilca, torej Nicolas Tagliafico in jaz, v dosedanjem delu lige prvakov zabila že po dva gola,« je razmišljal 20-letni Mazraoui, eden od treh Ajaxovih maroških reprezentantov, rojenih na Nizozemskem.


Velik potencial slovitega kluba s 118-letno tradicijo


Najtrofejnejši klub iz Beneluksa seveda v tej sezoni ni osvojil še nobene lovorike, »zgolj« srca številnih navdušencev nad nogometom. Toda sedem točk z razliko v golih 5:1 je izkupiček, ki razkriva velik potencial slovitega kluba s 118-letno tradicijo.



Preberite še:

Komentarji: