Fifa: Žoga pri japonskem golu za nekaj milimetrov na igrišču

Mednarodna nogometna zveza je potrdila, da je bil zadetek veljaven, saj je to potrdila kamera, ki spremlja žogo pri prečkanju črte.
Fotografija: Sporni trenutek na tekmi med Japonsko in Španijo. FOTO: Giuseppe Cacace/AFP
Odpri galerijo
Sporni trenutek na tekmi med Japonsko in Španijo. FOTO: Giuseppe Cacace/AFP

Akcija japonske nogometne reprezentance na svetovnem prvenstvu za zmagoviti zadetek proti Španiji in s tem za prvo mesto v predtekmovalni skupini E je sprožila številna ugibanja o regularnosti. Zdaj je krovna mednarodna zveza Fifa sporočila, da je bil zadetek veljaven, saj je to potrdila kamera, ki spremlja žogo pri prečkanju golove črte.

Fifa je objavila dva posnetka, s katerimi je potrdila pravilnost japonskega gola. V na prvi pogled sporni akciji je namreč Kaoru Mitoma še rešil žogo, ki je navidez že prečkala črto za golom, in jo poslal nazaj pred vrata, kjer jo je Ao Tanaka preusmeril v gol.

»Druge kamere morda kažejo nepravilne slike, da je bila žoga izven igrišča. Zato se je sodniška ekipa odločila za ogled posnetka kamere, ki spremlja žogo ob prečkanju golove črte,« je sporočila Fifa.

Ne odloča stik z zelenico

Razpravo o morebiti nepravilnosti so sprožile številne fotografije žoge, ki kažejo, da je bila navidez v celoti na zelenem delu trave za črto in se je ni več dotikala. A kot je pojasnila Fifa, za določanje tega, ali je žoga še na igralni površini ali ne, ni odločilen njen stik z zelenico. Odloča namreč obseg žoge, kar pomeni, da je lahko žoga v zgornjem delu, ki ni v fizičnem stiku z igriščem, še vedno formalno v stiku s črto. To je bilo odločilno tudi pri japonskem golu, odločali pa so milimetri.

Ta razplet oziroma pojasnilo so še posebej pozorno sprejeli v Nemčiji. Ta japonski gol je namreč pomenil zmago Japonske in s tem njeno uvrstitev na prvo mesto v skupini E. Če bi Japonska s Španijo igrala neodločeno 1:1, bi zaradi zmage na drugi tekmi s Kostariko Nemci po točkah ujeli Japonce in se zaradi boljše razlike v golih sami uvrstili naprej.

Preberite še:

Komentarji: