Spal je z žogo pod vzglavnikom

Zlati trikolor Kylian Mbappe je že v prvi tekmi na euru 2020 navdušil.
Fotografija: Pri 22 letih je Kylian Mbappe (levo) zbral že 43 tekem za Francijo, zabil 17 golov in osvojil naslov svetovnega prvaka. V selektorju Didieru Deschampsu (v sredini) najboljšega možnega mentorja. FOTO: Franck Fife/AFP FOTO: Franck Fife/AFP
Odpri galerijo
Pri 22 letih je Kylian Mbappe (levo) zbral že 43 tekem za Francijo, zabil 17 golov in osvojil naslov svetovnega prvaka. V selektorju Didieru Deschampsu (v sredini) najboljšega možnega mentorja. FOTO: Franck Fife/AFP FOTO: Franck Fife/AFP

Tehnična komisija pri Uefa je za igralca tekme v velikem derbiju razglasila Paula Pogbaja, navijaške simpatije so pripadle marljivemu N'Goloju Kanteju, zadnji podajalec za nesrečni avtogol Matsa Hummelsa je bil Lucas Hernandes, obrambne vajeti sta v svojih rokah zanesljivo držala Raphael Varane in Presnel Kimpembe, ustvarjalen mlinček Antoine Griezmann je potrdil, da mu je vloga v reprezentanci pisana na kožo, Karim Benzema je bil še v senci, a nadvse koristen, Adrien Rabiot izjemno koristen, Benjamin Pavard racionalen in neumoren kot Nemec …



Toda v tem res izjemno delujočem francoskem kolesju, ki navdušuje tudi kapetana v vratih Huga Llorisa, je kolešček, ki ga trikolorom zavida ves svet – Kylian Mbappe. Napadalec je še za stopnjo višje in mladenič, ki je v derbiju skupine F premikal münchenske meje.

»On je tip nogometaša, ki neodločen izid lahko spremeni v zmago, poraz v remi in včasih tudi poraz v zmago. Ima talent in imeti takšnega igralca je res neverjetno. Ni vse v tem, kaj zmore, ampak kako bister je z žogo v nogah. Uporablja pamet, ko igra, in to mi je všeč. Srečni smo, da je Francoz,« je zelo natančno in jedrnato opisal svojega zvezdniškega rojaka nekdanji zbiralec naslovov z »Les Bleus« Thierry Henry.

Kylin Mbappe je najvznemirljivejši napadalec na Euru 2020. FOTO: Franck Fife/AFP
Kylin Mbappe je najvznemirljivejši napadalec na Euru 2020. FOTO: Franck Fife/AFP


Na tribunah Allianz Arene ni bilo mogoče preslišati vzdihov, ko se je zapodil v šprint. Z 22-letnim Parižanom delita podobno igralsko pot: od pariškega »tehnološko-razvojnega centra« za najbolj nadarjene v Clairfontaineu do Monaca, kjer je sledilo brušenje in uveljavljanje v članski nogomet. Mbappe je francosko poglavje potegnil še do Paris St. Germaina.



»Naredili smo vse,« se je tolažil nemški selektor Joachim Löw, ki je bil prav tako zamišljen kot njegov varovanec Joshua Kimmich. »Prav gotovo nismo bili slabši,« je dejal Bayernov zvezdnik. Nemci so se res lahko držali za glavo, v domala vseh statističnih kazalcih so bili boljši, Francozi niso zabili gola, a so izgubili.

Statistika je bila zavajajoča, Mbappe pa resničen. Trikolori so zabil dva gola iz ofsajda, na naslednji tekmi Mbappejevih centimetrov čez mejo morda ne bo, a z vtisom, da igrajo toliko, kolikor potrebujejo, so tekmecem vlili strah v kosti. Mbappe statistično ni sprožil niti strela, celo med najhitrejšimi ni bil v prvih tekmah. Z najvišjo izmerjeno hitrostjo 31,3 km/h je zasedel šele 25. mesto, a vseeno pokazal, da je raketa, ki povzroča največ preglavic tekmečevim selektorjem. Veliko zadovoljstva pa francoskem selektorju Didieru Deschampsu, ki se zaveda, da Franciji ni treba ugajati v lepoti, ni ji treba stiskati tekmecev s posestjo žoge v nogah, le čakati mora, da bo »sin vetra« švignil enkrat, dvakrat, trikrat ...

Kylian Mbappe in Paul Pogba je strašljiv francoski dvojec, ki tekmecem jemlje voljo. FOTO: Franck Fife/AFP
Kylian Mbappe in Paul Pogba je strašljiv francoski dvojec, ki tekmecem jemlje voljo. FOTO: Franck Fife/AFP


Kylian ima športne gene. Mati Fayza Lamari je Alžirka po rodu in je nekdanja rokometašica, oče Wilfried, Kamerunec in trener, je tudi njegov zastopnik. Odraščal je v pariški soseski Bondy v St. Denisu, simbolu socialne revščine. Pri Mbappejevih je že lep čas ni več. Sin Kylian je eden od najbolje plačanih športnikov na svetu. V novi sezoni bo njegova plača že 25 milijonov evrov.

Oče je odkril sinovo veliko strast do nogometa.»Z žogo je hodil spat, vselej jo je imel pod vzglavnikom. Neverjetno strast neguje do nogometa. Mislim, da je obseden, 24 ur na dan, sedem dni na teden, lahko gleda štiri, pet tekem v zaporedju,« je opisal svojega zlata vrednega sina, ki mu gre vse po načrtih. Tudi kariera, v kateri ne zmaguje vedno in nabira izkušnje tudi v porazih. Francoski na euru bi bil presenetljiv po tem, kako zanesljivo in brez »metanja na glavo« so trikolori izpeljali prvi derbi. Slab dan pa bodo še imeli.

Preberite še:

Komentarji: