Španska zveza nasprotuje dogovoru LaLige in CVC

Španska nogometna zveza (RFEF) je zavrnila predlagani sporazum o vlaganju in razdelitvi prihodkov med špansko ligo in skupino vlagateljev CVC.
Fotografija: Javier Tebas (na fotografiji) je prvi mož LaLige. FOTO: Susana Vera/Reuters
Odpri galerijo
Javier Tebas (na fotografiji) je prvi mož LaLige. FOTO: Susana Vera/Reuters

Menijo, da dogovor povečuje neenakost in bi lahko vplival na prihodnost tekmovanja, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina. LaLiga, ki organizira prvo in drugo špansko ligo, je prejšnjo sredo obelodanila, da je s CVC dosegla preliminarni sporazum o »vbrizgavanju 2,7 milijarde evrov v tekmovanje in klube«.

Približno 90 odstotkov tega denarja bi šlo med 42 klubov prve in druge španske lige, 15 odstotkov zneska bi lahko klubi izkoristili za nakup igralcev in plače nogometašev. CVC bi v zameno dobil 10,95-odstotni delež v na novo ustanovljeni družbi skupaj z LaLigo in bi v naslednjih 40 ali 50 letih dobival tudi takšen delež ustvarjenega dobička. CVC sicer ne bi sodeloval pri sami organizaciji tekmovanja.

Povečevanje neenakosti

»RFEF, ki se zaveda pritožb in komentarjev različnih klubov prve in druge lige, je izrazil jasno nestrinjanje s tem sporazumom,« je objavil RFEF in izzval bes predsednika lige Javierja Tebasa, ki je zvezo prek družbenih omrežij obtožil, da dokumentov sploh ni prebrala, vprašal pa se je še, zakaj ni s tako ostrim sporočilom postregla, ko se je bilo potrebno odzvati proti kasneje neuspešni ustanovitvi evropske superlige.

»Najpomembnejše je to, da sporazum povečuje neenakost in v osnovi onemogoča razumen razvoj formata poklicnega nogometnega tekmovanja v Španiji,« je dodal RFEF.

Real Madrid je v torek najavil sodne postopke proti Tebasu zaradi škodljivega dogovora s CVC, ki bi z 2,7 milijarde evrov dobil skoraj 11-odstoten lastniški delež tekmovanja.

Preberite še:

Komentarji: