Španski klubi velikanoma: Zaslužite si na igrišču!

Večina drugih evropskih klubov in velikanov je v odzivih po odločitvi Sodišča Evropske unije v sporočilih za javnost zavrnila evropsko superligo.
Fotografija: Španska velikana Real Madrid in Barcelona imata še večjega nasprotnika kot v predsedniku Evropske nogometne zveze Aleksandru Čeferinu v predsedniku LaLige Javierju Tebasu. FOTO: Handout Handout /Via Reuters
Odpri galerijo
Španska velikana Real Madrid in Barcelona imata še večjega nasprotnika kot v predsedniku Evropske nogometne zveze Aleksandru Čeferinu v predsedniku LaLige Javierju Tebasu. FOTO: Handout Handout /Via Reuters

Po dnevu D, ki je zmajal obstoječe temelje evropskega klubskega tekmovanja, in odločitvi Sodišča evropske unije o tem, da ima ustanovitev evropska superliga (ESL) »zeleno luč«, so odzivi v večini evropskih držav izrazito nenaklonjeni do tekmovanja, ki ga najbolj in kot edina podpirata Real Madrid ter Barcelona. Večina drugih evropskih klubov in velikanov je že v sporočilih za javnost zavrnila možnost priključitvi novemu tekmovanju.

Real in Barcelona imata hude nasprotnike na domačih tleh. Predsednik LaLige Javier Tebas je eden najhujših kritikov ESL in je prepričan, da LaLiga ni v kakršni koli neposredni nevarnosti.

»Superlige ne bo čez dve ali šest let. Možnost ustanovitve superlige je enaka ničli. Nič se ni za pogajati. Ko te hočejo nagnati iz tvojega doma, se ne pogajaj,« je bil oster 61-letni pravnik in prvi mož španskih nogometne lige. Razen obeh največjih klubov, večina drugih nasprotuje zamisli o ESL, med njimi tudi Atletico Madrid. Sevilla je na socialnih omrežjih s sloganom »Zaslužite si na igrišču« sprožila kampanjo drugih španskih klubov.

Strm padec prihodkov

Posledice morebitnega odhoda Reala Madrida in Barcelone iz LaLige bi najbolj občutili prav španski klubi. Po študiji, ki jo je lansko leto naročila LaLiga, bi velikana prihodke povečala za približno 100 milijonov evrov, Real s 736 milijonov evrov na 847 milijonov evrov, Barcelona pa s 675 milijonov evrov na 874 milijonov evrov. Že Atletico pa bi se soočil z velikim padcem, s 373 milijonov evrov bi se njegovi prihodki znižali na le še 138 milijonov evrov. Največji padec bi doživela Sevilla, njeni prihodki bi padli s 173 milijonov na vsega 43 milijonov evrov.

Preberite še:

Komentarji: