To so kandidati za letošnjo zlato žogo

Skoraj polovica od 30 kandidatov prihaja iz premier league, najbolj zastopani Chelsea, Man. City in PSG. Italija s petimi nominiranci. Oblaku Jašinova trofeja?
Fotografija: Lani zlate žoge niso podelili. FOTO: Thomas Samson/AFP
Odpri galerijo
Lani zlate žoge niso podelili. FOTO: Thomas Samson/AFP

Znanih je 30 nominirancev za letošnjega dobitnika zlate žoge za najboljšega nogometaša, ki lani zaradi pandemije covida-19 ni bila podeljena.

Leta 2019 je nagrada revije France Football pripadla Lionelu Messiju, ki je tudi letos med glavnimi favoriti, potem ko je z Argentino osvojil južnoameriško prvenstvo. Iz vrst evropskih prvakov iz Italije prihajajo Jorginho, Gianluigi Donnarumma, Nicolo Barella, Leonardo Bonucci in Giorgio Chiellini.

Lionel Messi je bil že šestkrat najboljši nogometaš leta. FOTO: Albert Gea/Reuters
Lionel Messi je bil že šestkrat najboljši nogometaš leta. FOTO: Albert Gea/Reuters


Jorginho je tudi osvojil ligo prvakov s Chelseajem, tako kot Cesar Azpilicueta, N'Golo Kante in Mason Mount. Na seznamu so tudi Cristiano Ronaldo, Robert Lewandowski, Romelu Lukaku, Kevin De Bruyne, Erling Haaland, Neymar, Kylian Mbappe, Harry Kane, Karim Benzema, Mohamed Salah in Luka Modrić.


 

Oblak za Jašinovo trofejo


Ni pa slovenskega kapetana Jana Oblaka, španskega prvaka z Atleticom, ki ga zastopa Luis Suarez. Je pa Oblak kandidat za nagrado Leva Jašina za najboljšega vratarja. Nagrado so ustanovili leta 2019, prvi in edini dobitnik je bil Alisson Becker.

Kar 14 igralcev sicer prihaja iz angleške premier league, iz Chelsea in Manchester Cityja po pet. PSG ima štiri kandidate. Nagrado bodo podelili 29. novembra v Parizu. Messi je doslej zbral šest zlatih žog, Ronaldo pet, nihče drug več kot tri.

Poleg Oblaka so za Jašinovo trofejo kandidati še Donnarumma, Ederson, Kasper Schmeichel, Edouard Mendy, Thibaut Courtois, Keylor Navas, Emiliano Martinez, Manuel Neuer in Samir Handanović (Inter).

Cristiano Ronaldo je petkrat osvojil zlato žogo, nazadnje leta 2017. FOTO: Franck Seguin/AFP
Cristiano Ronaldo je petkrat osvojil zlato žogo, nazadnje leta 2017. FOTO: Franck Seguin/AFP


Kandidati: Cesar Azpilicueta (Chelsea), Nicolo Barella (Inter), Karim Benzema (Real Madrid), Leonardo Bonucci (Juventus), Giorgio Chiellini (Juventus), Kevin De Bruyne (Man. City), Ruben Dias (Man. City), Gianluigi Donnarumma (Milan/PSG), Bruno Fernandes (Man. Utd), Phil Foden (Man. City), Erling Haaland (Borussia D.), Jorginho (Chelsea), Harry Kane (Tottenham), N'Golo Kante (Chelsea), Simon Kjaer (Milan), Robert Lewandowski (Bayern), Romelu Lukaku (Inter/ Chelsea), Riyad Mahrez (Man. City), Lautaro Martinez (Inter), Kylian Mbappe (PSG), Lionel Messi (Barcelona/PSG), Luka Modrić (Real Madrid), Gerard Moreno (Villarreal), Mason Mount (Chelsea), Pedri (Barcelona), Neymar (PSG), Cristiano Ronaldo (Juventus/Man. Utd), Mohamed Salah (Liverpool), Raheem Sterling (Man. City), Luis Suarez (Atletico M.).

Preberite še:

Komentarji: