Uefa znova opozorila Fifo: Razočarani smo nad uporabljeno metodologijo

Evropska nogometna zveza je tudi ob seji izvršnega odbora v moldavskem Kišinjovu izrekla ostre kritike na idejo izvedbe svetovnih prvenstev na dve leti.
Fotografija: Aleksander Čeferin (skrajno levo) v družbi britanskega princa Williama, londonskega župana Sadiqa Khana in nekaterih nogometnih legend ter sodelavcev iz Uefe. FOTO: Paul Ellis/Reuters
Odpri galerijo
Aleksander Čeferin (skrajno levo) v družbi britanskega princa Williama, londonskega župana Sadiqa Khana in nekaterih nogometnih legend ter sodelavcev iz Uefe. FOTO: Paul Ellis/Reuters

Mundial na vsaki dve leti? Gre za idejo, ki jo promovira Mednarodna nogometna zveza (Fifa), ki pa ji Evropska nogometna zveza (Uefa) skupaj z vedno številčnejšimi somišljeniki ni naklonjena. Obenem so pri Uefi nezadovoljni tudi s tem, da se Fifa z njo še ni sestala na to temo. Pred dobrim tednom je Uefa predlagala Fifi sestanek, toda slednja na prošnjo še ni odgovorila.

»Uefa je razočarana nad uporabljeno metodologijo, ki je doslej vodila do projektov radikalnih sprememb, ki so jih promovirali, še preden bi imeli deležniki možnost sodelovati na kakšnem posvetovalnem sestanku,« so dejali pri Uefi.

image_alt
Čeferina podprli tudi evropski trenerji, Portugalci in Nemci


Fifa, ki izvaja študijo o projektu in je objavila kontroverzno raziskavo med navijači, načrtuje pogovore z nacionalnimi zvezami prihodnji teden v četrtek, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Na spletnem dogodku bodo govorili o prihodnosti reprezentančnega koledarja, zdajšnji poteče konec leta 2023 za ženske in 2024 za moške.

Fifa si želi moško SP od leta 2028 na vsaki dve leti namesto na štiri leta, kar bi prisililo celinska prvenstva prav tako k uvedbi turnirjev na dve leti od 2025 naprej. Podobno bi veljalo za ženske reprezentance.
 

Čeferin: Nogomet je nekakšna šola življenja


Predsednik Uefe Aleksander Čeferin je zagrozil z bojkotom mundiala, če bodo ti predlogi sprejeti. Je pa slednji v moldavskem glavnem mestu ob šolskem nogometnem festivalu, na katerem so se 70 moldavskim otrokom pridružili nekateri nekdanji nogometni zvezdniki, kot so Luis Figo, Nadine Kessler, Maxwell, Zvonimir Boban in Robbie Keane, dejal, da je pomembno, da je čim več športa v šolah.

image_alt
Južnoameričani podprli Uefo


»Mislim, da je zelo pomembno, da se otroci v šolah ukvarjajo s športom. Skozi nogomet se otroci naučijo, da lahko fantje in dekleta igrajo skupaj, da so lahko vsi prijatelji, da vidijo različne kulture, različna ozadja in tudi nogomet kot prijateljstvo. Nogomet je nekakšna šola življenja,« je dejal Čeferin.

Preberite še:

Komentarji: