Umrl je nogometni bog, sloviti Maradona

»Že dolgo sanjam, da bi zabil še en gol angleški reprezentanci. Tokrat z desno roko,« je iskrivo odgovoril ob praznovanju 60. rojstnega dne.
Fotografija: Umrl je zaradi srčnega zastoja. FOTO: Agustin Marcarian/Reuters
Odpri galerijo
Umrl je zaradi srčnega zastoja. FOTO: Agustin Marcarian/Reuters

Umrl je eden najboljših nogometašev v zgodovini nogometa in trener Diego Armando Maradona. Umrl je zaradi srčnega zastoja, potem ko je okreval po težki operaciji glave. Operirali so ga 4. novembra zaradi hematoma v možganih. Da je Maradona umrl, je prvi poročal argentinski časopis Clarin, povzeli so ga vsi svetovni mediji.

30. oktobra je bil star 60 let, čestitke ob okroglem jubileju so tedaj deževale z vsega sveta. »Že dolgo sanjam, da bi zabil še en gol angleški reprezentanci. Tokrat z desno roko,« je iskrivo odgovoril ob obletnici, kaj si je zaželel ob osebnem prazniku. V mislih je imel kajpada dogodke s svetovnega prvenstva 1986 v Mehiki, na katerem je ponesel na svojih krepkih plečih Argentino do šampionskega naslova.

image_alt
Bog z desetico argentinskega nogometa


Maradona je bil leta 1986 svetovni prvak z Argentino. Vso svojo kariero in tudi kasneje je bil sicer priljubljena tarča svetovnih tabloidov, predvsem zaradi svojega načina življenja. Dolga leta se je namreč boril z odvisnostjo od drog in alkohola. Argentinca so mediji poimenovali tudi Božja roka, ker je dal sloviti gol z roko proti Angliji na svetovnem prvenstvu leta 1986 in se zapisal v zgodovino (tudi zato, ker je na isti tekmi dal gol, potem ko je preigral skoraj celo ekipo Anglije od sredine igrišča naprej).

Za argentinsko reprezentanco je med letoma 1977 in 1994 dal 34 golov na 91 tekmah. Večkrat je dobil zlato žogo za najboljšega nogometaša, argentinsko društvo športnih novinarjev ga je leta 1999 razglasilo za športnika stoletja. 

V svoji karieri je zaigral za klube Argentinos Juniors (med letoma 1976 in 1981), Boca Juniors (1981-1982, 1995-1997), dve leti je igral za Barcelono (1982-1984), se potem preselil v S.S.C. Napoli (1984-1991), Sevillo (1992-1993) in ob koncu kariere kratek čas nastopal v dresu kluba Newell's Old Boys (1993). Kot trener je delal v Mehiki, Združenih arabskih emiratih in rodni Argentini. Med letoma 2008 in 2010 je bil tudi selektor argentinske reprezentance.

Četrtfinale svetovnega prvenstva leta 1986, ko je Argentina slavila z 2:1.



Z brazilskim virtuozom Pelejem sta bila udeležena v svojstveni tekmi po koncu njune nogometne poti, kdo si lahko lasti naslov najboljšega nogometaša na svetu vseh časov. Ta bitka, ki seveda ni bila bitka, se je okrepila v zadnjem času z velikim rivalstvom med zvezdnikoma sodobnega nogometa Argentincem Lionelom Messijem in Portugalcem Cristianom Ronaldom, so zapisali pri STA.

Maradona je umrl 26 dni po praznovanju svojega 60. rojstnega dne. Na svoj rojstni dan, 30. oktobra, ki ga je preživel delovno, ni bil v najboljšem zdravstvenem stanju.

image_alt
Čeferin: Maradona dosegel veličino s svojo genialnostjo in karizmo


Pred prvo tekmo Gimnasie po koronskem premoru je sicer na kratko prišel na stadion, kjer je prejel čestitke in darila. Vendar sta ga morala med hojo podpirati dva spremljevalca. Nato pa so mu med bolj kot ne rutinskim pregledom, v bolnišnico je šel zaradi izčrpanosti, odkrili strdek v možganih. Operativni poseg, ki ga je opravil njegov osebni zdravnik, je uspel in Maradono so poslali v domačo oskrbo, pod zdravniškim nadzorom.

Komentarji: