Umrl mož, ki je začel polniti mariborsko blagajno

V 80. letu starosti je umrl eden od najbolj prepoznavnih nogometnih osebnosti v Italiji in podpornik slovenskih igralcev Maurizio Zamparini.
Fotografija: Maurizio Zamparini je slovenskim nogometašem na stežaj odprl vrata italijanskega nogometnega raja. FOTO: Twitter
Odpri galerijo
Maurizio Zamparini je slovenskim nogometašem na stežaj odprl vrata italijanskega nogometnega raja. FOTO: Twitter

V 80. letu starosti je za posledicami zapletov in težav s črevesjem v bolnišnici v Ravenni umrl znani italijanski nogometni poslovnež Maurizio Zamparini. Gradbenik, posrednik, nekdanji lastnik nogometni klubov Venezia in Palermo je veljal za nepredvidljivega moža italijanskega nogometa, ki ni varčeval z ostrim jezikom, a tudi pogumom in drznostjo. Imel je izostren občutek za še neuveljavljene, a nadarjene igralce, ki jih je poceni kupil, izbrusil in drago prodal: Edinson Cavani, Javie Pastore, Amauri, Paulo Dybala.

Zamparini, ki ga je lanskega oktobra strla tudi smrt najmaljšega od petih otrok 23-letnega sina Armanda zaradi ishemije, je pomembno vplival tudi na slovenski nogomet. V obdobju, ko je Furlan iz Sevegliana deloval na Siciliji, je v Palermo pripeljal Josipa Iličića in Armina Bačinovića. Oba sta bila prva zelo vidna igralca, ki sta pod vladavino športnega direktorja Zlatka Zahovića v mariborsko blagajno prinesla nekaj milijonov evrov. Pozneje so prišla še Aljaž Struna, Jasmin Kurtić in Siniša Anđelković.

Tudi sloviti rožnati športni dnevnik La Gazzetta Dello Sport je Zampariniju priznal prefinjen občutek pri izbiri še neizbrušenih igralcev. Najboljša enajsterica njegovih najslavnejši izbrancev, kot jo je izbrala Gazzetta, bi sodila v italijanski vrh (4-3-3): Sirigu; Zaccardo, Barzagli, Kjaer, Grosso; Pastore, Liverani, Ilicic; Dybala, Toni, Cavani

Ne le slovenski igralci, Zamparini je bil tudi mož, ki je vrata nogometno, poslovnega raja odprl na Apeninih najvidnejšemu slovenskemu agentu Arminu Ružniću.

Preberite še:

Komentarji: