V Italiji bo napeto vse do zadnje minute

Slovenska nogometna reprezentanca: med strelci Benjamin Verbič, Tim Matavž in Miha Blažič. Josip Iličić v derbiju rešil Atalanto.
Fotografija: Interju niso pomagale niti parade Samirja Handanovića.
Odpri galerijo
Interju niso pomagale niti parade Samirja Handanovića.

Ljubljana – V zadnjih dneh so bili na trnih navijači Interja, ki kljub sobotni senzaciji v Milanu upajo na prvo uvrstitev v ligo prvakov po letu 2011. Podobno razmišlja Samir Handanović, pred katerim je spektakularen zaključek sezone. Dober ali slab? O tem bo možno soditi po nedeljskem zadnjem kolu.

Nekateri legionarji so igrali zadnje tekme sezone 2017/18, številni med njimi bodo imeli do majsko-junijskega zbora reprezentance A več prostih dni. V Rusiji so denimo že končali državno prvenstvo, prvič po letu 2004 je naslov prvaka romal v vitrino moskovskega Lokomotiva, ki je bil boljši od CSKA, Spartaka, Krasnodarja in Zenita, čigar barve brani Miha Mevlja. Na ruskih tleh igra več slovenskih nogometašev – od reprezentantov Mevlje, kapetana Bojana Jokića, do kandidatov Matije Bobna in Žana Majerja ter nekdanjih reprezentantov Mirala Samardžića in Gregorja Balažiča.

Manj razlogov za proste dni bo imel do konca tedna Samir Handanović, ki čaka na svoj prvi preboj v ligo prvakov. Recept za to je (bil) znan: zmaga z domnevno brezvoljnim Sassuolom doma in v zadnjem kolu še zmaga na gostovanju pri Laziu v Rimu. Toda sobotni večer je prinesel eno od največjih presenečenj sezone, domači poraz Interja (stavna kvota na zmago gostov je segla do približno 15), po katerem se je zdelo, da so Milančani zavozili še eno sezono več. Začasna odrešitev je sledila dan zatem, ko je v Kalabriji spodrsnilo tudi Laziu, ki je na gostovanju pri nabrušenem Crotoneju iztržil zgolj točko. Slednji resda še vedno gravitira proti serie B – v zadnjem kolu bi moral zmagati v Neaplju, kar ni izključeno –, Inter pa je dobil novo priložnost. Če bi v nedeljo zvečer (20.45) zmagal v Rimu, bi zavoljo boljšega medsebojnega izkupička s četrtega mesta izrinil Lazio. Handanović je bil v tekmi s Sassuolom med boljšimi pri Interju, pri kateremu je odpovedal argentinski napadalec Mauro Icardi, ki je zapravljal stoodstotne priložnosti za gol.

Tudi Atalanta ostaja v igri za vrnitev v evropsko ligo, potem ko je v derbiju z Milanom prišla do točke v 92. minuti. Glavni režiser zasuka je bil rezervist Josip Iličić, ki je mojstrsko podal žogo – slednja je imela oster in zavit let – pred vrata Milana, njegov soigralec Masiello je brez težav zabil gol za izenačenje. Milan (61 točk) bo v zadnjem kolu gostil Fiorentino, Atalanta (60) bo gostovala na Sardiniji, Cagliari pa bo v boju za obstanek lovil vse tri točke. »Visi« tudi Spal z Jasminom Kurtićem, ki bi moral v zadnjem kolu prav tako kreniti po vse tri točke v dvoboju s Sampdorio.

Med strelce so se vpisali trije slovenski legionarji. Tim Matavž je zabil svoj 16. prvenstveni gol za Vitesse, Benjamin Verbič tretjega za kijevski Dinamo, branilec Miha Blažič pa svoj šesti gol v tej sezoni v majici Ferencvaroša.
 

Komentarji: