V Rusiji uživali v navijaški podpori, danes pa je doma ne bo

Ponovitev polfinala SP brez gledalcev.
Fotografija: Hrvaški selektor Zlatko Dalić je bil dobre volje na reškem treningu v družbi udarnih asov Luke Modrića (levo) in Ivana Rakitića.
FOTO Reuters
Odpri galerijo
Hrvaški selektor Zlatko Dalić je bil dobre volje na reškem treningu v družbi udarnih asov Luke Modrića (levo) in Ivana Rakitića. FOTO Reuters

Reka – O tem, kje se v teh dneh nahaja rdeča nit hrvaškega nogometnega utripa, ni nikakršnega dvoma. Največje mesto v Kvarnerskem zalivu je nenehno v središču pozornosti: najprej ob odhodu Matjaža Keka po dobrih petih letih s klopi domačega kluba in nato prihodu Igorja Bišćana, zdaj je pod žarometi hrvaška reprezentanca, ki se bo danes prav na Reki pomerila v derbiju večera lige narodov z Anglijo.

V običajnih okoliščinah bi šlo za novi nogometni praznik in mravljišče ob odcepu s severne obvoznice proti nogometnemu centru Rujevica. Ta resda številnim domačim nostalgikom ne more povsem nadomestiti Kantride, kultnega starega štadiona ob morju in tik pod mogočno skalnato steno, a zdaj je pač HNK Rijeka zaživela znova, pod Kekovim vodstvom osvojila prvi naslov prvaka v svoji zgodovini in poskrbela za evforijo na severu hrvaškega dela jadranske obale. In prav evforičen je bil v bližnji Opatiji tudi sprejem srebrnih nogometašev, reprezentantov Hrvaške, ki so navdušili rojake s predstavami na letošnjem svetovnem prvenstvu. Šele v finalu so jih ustavili francoski velemojstri, pred tem so se v naši južni soseščini veselili polfinalnega uspeha v Moskvi proti Angliji (2:1 po podaljšku; Perišić, Mandžukić; Trippier).

A namesto da bi nocoj (20.45) reška arena pokala po šivih, bo povsem prazna! Hrvaška nogometna zveza namreč še ni prestala kazni, ki si jo je prislužila zaradi podobe kljukastega križa na štadionu v Splitu na tekmi z Italijo v kvalifikacijah za zadnji euro 2016. Valovi Jadranskega morja so odplaknili milijone, ki bi si jih z vstopnicami, trženjem in gostovanjem številnih in zapravljivih Angležev prislužili v teh dneh na Hrvaškem.

Tako pa so najbolj vneti domači privrženci izkoristili edino priložnost za snidenje s svojimi junaki na četrtkovem treningu, ko so do zadnjega kotička napolnili osrednjo pokrito tribuno reškega štadiona. Največ pozornosti sta, razumljivo, pritegnila udarna zvezdnika Luka Modrić in Ivan Rakitić, poseben aplavz je občinstvo namenilo tudi tistim, ki so v zadnjih letih branili belo-modre barve domače Rijeke – Andreju Kramariću, Filipu Bradariću in Mateju Mitroviću –, prav navdušile pa so jih besede priljubljenega Zlatka Dalića, nekoč tudi trenerja kvarnerskega prvoligaša: »Hvala vsem, ki navijate za Hrvaško. Nisem prvič na Reki ob takšnem številu gledalcev, dobro se spominjam, ko smo ugnali Hajduk s 4:0. To mi je ena od najljubših zmag ...«


Lovren tako kot Klopp


A danes pač obiska na tribunah ne bo, Hrvaška se bo lotila skoka prek angleške ovire v komornem ozračju. »Žal tokrat ne bomo občutili takšne podpore, kot smo jo nazadnje v Rusiji. A profesionalci smo, storili bomo vse za zmago,« napoveduje branilec Dejan Lovren in prikima oceni Jürgna Kloppa, svojega klubskega trenerja v Liverpoolu, ki je ligo narodov označil kot nesmiselno tekmovanje.

Anglija? Potem ko selektor Gareth Southgate udarnega asa Harryja Kana prejšnji mesec na prijateljski tekmi s Švico ni uvrstil v udarno enajsterico in je zadnjih 29 minut vstopil na igrišče s klopi, bo tokrat seveda drugače. Tudi za Otočane bo sicer nenavadno igrati na praznem štadionu, a ne delajo si utvar, da bo zato njihovo delo lažje. Zategadelj so si ogledali posnetek lanske tekme med Barcelono in Las Palmasom, ko na Nou Campu zaradi kazni ni bilo gledalcev, a so gostitelji vseeno gladko zmagali s 3:0 ...

Preberite še:

Komentarji: