V Stožicah videli zmago Čeferinove Uefe in najmlajših športnikov

Dobrodelna nogometna tekma na največjem slovenskem stadionu je izpolnila svoje poslanstvo.
Fotografija: Čeferina sta skupaj pokrila Benjamin Savšek in Jani Klemenčič.
Odpri galerijo
Čeferina sta skupaj pokrila Benjamin Savšek in Jani Klemenčič.

Sinočnja dobrodelna nogometna tekma na največjem slovenskem stadionu je izpolnila svoje poslanstvo. Nogomet je združil številne slovenske in tuje nogometaše, olimpijce in ljubitelje športa, ki so podprli humanitarno akcijo Fundacije Miroslava Cerarja in projekt Botrstvo. Pobudnik zamisli je bil predsednik Evropske nogometne zveze (Uefa) Aleksander Čeferin.



Uefa, Nogometna zveza Slovenije (NZS) in Olimpijski komite Slovenije (OKS), ki so bili pokrovitelji večera, so podarili navzočim obilo zabave in razveselili vodilne pri projektu Botrstvo, ki bo lahko namenil 120.000 evrov za štipendije mladim športnikom iz socialno šibkejšega okolja. Čeferin je Miru Cerarju izročil ček za 45.000 evrov, predsednik NZS Radenko Mijatović je v imenu NZS dodal pet tisočakov, v seštevku večera pa so organizatorji zbrali 120.000 evrov.


Čeferin: Vselej sem vesel, kadar se zberemo ob takih dogodkih


»Vselej sem vesel, kadar se zberemo ob tako lepih in plemenitih dogodkih, četudi mi je ob tem na neki način žal, da je sploh treba zbirati denar za takšne namene, toda tako je v življenju. Prijatelji iz tujine niso niti za sekundo oklevali, ko sem jih povabil v Ljubljano,« je povedal Čeferin, ki je leta 2017 nasledil Joséja Manuela Barrosa na čelu Uefine fundacije za otroke. Prav slednja je sinoči podprla Botrstvo.

image_alt
Težko opišem, kaj je uspelo Uefi in njenemu predsedniku Čeferinu


Na igrišču so imeli glavno besedo nogometaši. V udarni enajsterici Uefe/NZS so začeli vratar Robert Volk, Mišo Brečko, Luis Figo, Zala Kuštrin, Miran Pavlin, Zvonimir Boban, Milivoje Novaković, Robbie Keane, Maxwell, Boštjan Cesar in kapetan Čeferin, na drugi strani igrišča so v ekipi OKS začeli vratar Marko Simeunović, Primož Gliha, Benjamin Savšek, Vesna Fabjan, Peter Kauzer, Jani Klemenčič, Mile Aćimović, Jure Košir, Aleksandar Radosavljević in kapetanka Tina Maze.

Ekipi sta vodila kapetana Aleksander Čeferin (Uefa/NZS) in Tina Maze (OKS). Fotografije Leon Vidic
Ekipi sta vodila kapetana Aleksander Čeferin (Uefa/NZS) in Tina Maze (OKS). Fotografije Leon Vidic


Ekipi sta vodila selektorja Zoran Janković (Uefa/NZS) in Miro Cerar (OKS), začetni udarec po pisku sodnika Slavka Vinčića pa je izvedla olimpijska zmagovalka v športnem plezanju Janja Garnbret.

image_alt
Čeferin vlekel prave poteze, najboljše Italija, Anglija in Španija


V Stožicah smo spremljali privlačen nogomet, ki so ga občasno popestrile mojstrske poteze nekdanjih asov – največ so bili pri žogi prav Keane, Maxwell, Figo, Boban, Gliha, Pavlin in Aćimović, odlično je delovala naveza Brečko – Novaković in dobili smo vtis, da bi jo brez težav angažiral v slovenski reprezentanci tudi Matjaž Kek. Zavidljivo znanje so potrdili tudi Čeferin – del tekme je preživel v napadu, del na položaju štoperja –, Tina Maze (»Lep dogodek in lep namen, rada sodelujem pri takšnih akcijah in pozdravljam vse, škoda le, da se nas ni zbralo še več.«) ter slovenska atleta Žan Rudolf in Luka Janežič, ki sta s hitrostjo in mladostjo zrežirala dva gola za OKS.


Na koncu zmaga Uefe/NZS z izidom 4:3


To je bilo vendarle premalo – nekdanji irski ostrostrelec Robbie Keane je prav tako prispeval dva gola, po enega za zmago ekipe Uefa/NZS s 4 : 3 pa Mišo Brečko in Zala Kuštrin. Med strelce se je po hitrem nasprotnem napadu vpisal tudi Primož Gliha, ki je poveljeval obrambi OKS na položaju štoperja.

Primož Gliha, Miran Pavlin, Boštjan Cesar in Milivoje Novaković
Primož Gliha, Miran Pavlin, Boštjan Cesar in Milivoje Novaković


Hud ritem igre je zahteval tudi visok davek na blažje poškodbe nekaterih izkušenih akterjev, toda pod črto so bili zadovoljni vsi. »Hvala gospodu Čeferinu za idejo in ček, ki je šel v prave roke,« je zatrdil Janković, Cerar je dodal: »Hvala vsem, ki so se odzvali vabilu, nam priigrali čudovit večer in razveselili otroke, ki nas najmočneje potrebujejo.«

Preberite še:

Komentarji: