Veliko slavje Rimljanov v Tirani

Nogometaši Rome so v velikem finalu konferenčne lige strli odpor igralcev Feyenoorda.
Fotografija: Nogometaši Rome so se v zgodovino vpisali kot prvi zmagovalci konferenčne lige. FOTO: Marko Djurica/Reuters
Odpri galerijo
Nogometaši Rome so se v zgodovino vpisali kot prvi zmagovalci konferenčne lige. FOTO: Marko Djurica/Reuters

Nogometaši Rome so se v zgodovino tekmovanj pod okriljem evropske zveze (UEFA) vpisali kot prvi zmagovalci konferenčne lige. V današnjem velikem finalu tega novoustanovljenega tekmovanja v Tirani so Rimljani z 1:0 (1:0) strli odpor igralcev Feyenoorda, pokal pa jim je izročil Aleksander Čeferin, predsednik UEFA.

Odločitev o prvakih je padla v 32. minuti, ko je Nicolo Zaniolo popeljal Romo v vodstvo. Nizozemci, ki so imeli več časa žogo v svojih nogah (62 % : 38 %), so se sicer vse do konca trudili, da bi izničili zaostanek, vendar pa so bili v zaključkih akcij premalo natančni.

Strelec zmagovitega gola je bil Nicolo Zaniolo. FOTO: Florion Goga/Reuters
Strelec zmagovitega gola je bil Nicolo Zaniolo. FOTO: Florion Goga/Reuters

»Vsi smo vedeli, da preprosto moramo zmagati, kajti vsem nam je bilo popolnoma jasno, kaj lovorika pomeni vsem v Rimu,« je poudaril Chris Smalling, branilec Rome. Med najsrečnejšimi je bil po tekmi vsekakor sloviti strateg Jose Mourinho, ki je postal prvi trener z lovorikami v vseh treh evropskih klubskih tekmovanjih. Po dvakrat se je namreč pred tem veselil končne zmage v ligi prvakov in evropski ligi.

»Spisali smo novo poglavje v zgodovini. To je bilo tekmovanje, v katerem smo od vsega začetka verjeli, da ga lahko osvojimo,« je poudaril 59-letni Portugalec in pribil: »Po glavi mi zdaj roji ogromno stvari. Počutim se kot pravi 'romanist'!«

Jose Mourinho je bil vidno ganje. FOTO: Marko Djurica/Reuters
Jose Mourinho je bil vidno ganje. FOTO: Marko Djurica/Reuters

Njegov kolega na klopi Feyenoorda Arne Slot z razpletom seveda ni bil zadovoljen. »Med odmorom sem svojim varovancem dejal, kaj morajo izboljšati. Ko so spet pritekli na igrišče, so bili bistveno bolj ostri kot v prvem polčasu. Imeli smo čas in priložnosti za zadetek, vendar pa jih nismo izkoristili. Včasih za uspeh potrebuješ tudi kanček športne sreče,« je razloge za poraz iskal Slot.

Omeniti kaže še, da si je na Olimpijskem štadionu v Rimu finale konferenčne lige, v kateri so v skupinskem delu soliden vtis zapustili tudi nogometaši Mure, na velikem zaslonu ogledalo 50.000 navijačev italijanskega kluba, ki se je neposredno uvrstil v skupinski del evropske lige 2022/23.

Preberite še:

Komentarji: