Veselje v Zagrebu, na Reki in Koroškem

Po novem Dinamovem podvigu se je že oglasil razvpiti Zdravko Mamić, Simon Rožman ponosen na Rijeko, Dario Vizinger blestel v Moskvi.
Fotografija: Dario Vizinger ja zabijal gole za Celje, zdaj blesti pri WAC na avstrijskem Koroškem. FOTO: Pavel Golovkin/Reuters
Odpri galerijo
Dario Vizinger ja zabijal gole za Celje, zdaj blesti pri WAC na avstrijskem Koroškem. FOTO: Pavel Golovkin/Reuters

Trije klubi iz naše neposredne soseščine so sinoči uprizorili nogometni podvig. V predzadnjem kolu skupinskega dela evropske lige si je zagrebški Dinamo ob zmagi v Rotterdamu že zagotovil pomladno izločilno nadaljevanje sezone, Rijeka je odščipnila točko v San Sebastianu vodilnemu moštvu španskega prvenstva, WAC iz Volšperka na avstrijskem Koroškem pa zablestel v hladni decembrski Moskvi.

V zagrebški slačilnici je bilo veselo. Navijaške skupine Bad Blue Boys ali pa denimo hrvaških zdomcev, ki ponavadi množično pospremijo gostovanja Dinama v Evropi, na tribunah seveda ni bilo, znameniti Kuip, štadion Feyenoorda, je bil prazen. Tako so akterji iz vrst hrvaških prvakov slavili sami, Dinamovega slovenskega reprezentanta Petra Stojanovića tokrat ni bilo na igrišču. Bil je na klopi za rezervne igralce, seveda si je skupaj s soigralci nato dal duška v slavju. Ta bočni branilec sodi med najbolj izkušene pri moštvu, v Zagrebu je že pet let. A še daljšo delovno dobo v Maksimirju ima kapetan Arijan Ademi, s svojo 77. tekmo v evropskih klubskih tekmovanjih je postal klubski rekorder. Iz svoje Hercegovine pa se je oglasil tudi razvpiti Zdravko Mamić, graditelj sedanjega Dinama, in javnosti poslal sporočilo o tem, kako marsikdo na Hrvaškem še naprej ne ceni njegovega vložka in sadov, ki jih zdaj to moštvo obira. Obenem je, pričakovano, pohvalil brata Zorana Mamića, ki imenitno vodi moštvo na trenerski klopi.

Med najboljšimi pri Dinamu ob zmagi v Rotterdamu je bil novi zagrebški up Lovro Majer. FOTO: Pieter Stam De Jonge/AFP
Med najboljšimi pri Dinamu ob zmagi v Rotterdamu je bil novi zagrebški up Lovro Majer. FOTO: Pieter Stam De Jonge/AFP


Na Reki pa očitno vztrajajo pri slovenski trenerski šoli. Matjaž Kek ima v Kvarnerju vlogo, ne nazadnje tudi nasledniku Igorju Bišćanu pripada nekaj izkušenj iz naše dežele, saj je pred prihodom vodil Olimpijo, zdaj pa s prenovljenim moštvom uspešno krmari Simon Rožman, doma iz Štor pri Celju. Ob remiju 2:2 (Rijeka je dvakrat vodila) pri Real Sociedadu ni skrival ponosa: »Ni preprosto zabiti dveh golov pri vodilnem moštvu španskega prvenstva. Morda ljudje ne opazijo te kakovostne razlike med Sociedadom in nami, sem pa dejansko ponosen na to moštvo, kako je garalo za to veliko točko. To je pot, po kateri želi korakati Rijeka, z razvojem igre in igralcev.« Za Rožmanovo moštvo, ki je tokrat odpotovalo v Španijo brez šestih članov udarne enajsterice, tudi brez našega Adama Gnezde Čerina, je bila to prva točka v tej sezoni evropske lige, za konec si na Kvarnerju želijo še zmago na domači tekmi z Alkmaarjem, toda pred tem se morajo še zbrati za jadranski derbi s Hajdukom.



 Posebno zgodbo pa pišejo tudi v Volšperku. Tam imajo edini prvoligaški klub s Koroške v avstrijskem nogometnem prvenstvu, zdaj že drugič zapored uspešno nastopajo v evropski ligi. V močni skupini z omenjenima Dinamom in Feyenoordom ter CSKA iz Moskve potrebujejo v zadnjem kolu, prihodnji četrtek v Celovcu, proti Nizozemcem le še točko za napredovanje v evropsko nogometno pomlad. V Moskvi so se veselili zmage z 1:0 po mojstrovini z 20 metrov Daria Vizingerja, v minuli sezoni napadalca šampionskega Celja. Koroški poročevalci so se v hladnem moskovskem decembru, temperatura je znašala 6 stopinj pod ničlo, čudili ozračju na štadionu, saj si je tekmo ogledalo 10.000 obiskovalcev, čeprav je tudi v Rusiji virus močno navzoč ...

Preberite še:

Komentarji: