Zanimiv derbi, zaslužena zmaga Maribora in sojenje na evropski ravni

V Stožicah je več kot 6500 gledalcev pospremilo zanimiv derbi in zmago Maribora proti Olimpiji z 2:1. Junaka vijoličnih Soudani in Repas.
Fotografija: Predvsem prvih 20 minut derbija je postreglo z atraktivno predstavo na obeh straneh, potem se je tehtnica nagnila na stran Maribora. Foto Leon Vidic
Odpri galerijo
Predvsem prvih 20 minut derbija je postreglo z atraktivno predstavo na obeh straneh, potem se je tehtnica nagnila na stran Maribora. Foto Leon Vidic

Osrednji derbi v slovenskem nogometnem prostoru znova ni razočaral, z igro je navdušil predvsem prvi polčas, zmaga z 2:1 pa odhaja na Štajersko. Mariborčani so zasluženo slavili po premoči v drugem polčasu, Ljubljančanom je krila spodrezal rdeči karton Justasa Lasickasa

Na začetku tekme so pred lepo polnimi tribunami, gledalci so pripravili lepo in glasno kuliso, prevladovali zeleno-beli, ki so visoko pritisnili na zadnjo vrsto Maribora, vijolični pa so imeli z zadrževanjem žoge nekaj težav. Igra je potekala med obema kazenskima prostoroma, nevarnejši so bili domačini, nekajkrat je zapretil Raul Alexander Florucz, v vodstvo pa je Olimpijo v šesti minuti popeljal Nemanja Motika. 

Veselje Mariborčanov po drugem zadetku. Leon Vidic/delo
Veselje Mariborčanov po drugem zadetku. Leon Vidic/delo

V drugi polovici prvega polčasa je Maribor vzpostavil ravnotežje, Arnel Jakupović je stresel prečko, mreže mu ni uspelo. Nato je Ante Šimundža med premorom v slačilnici pustil Maksa Barišića in Marka Strajnarja, v igro sta prišla Marko Božič in Martin Milec in vijolični so zagospodarili na igrišču. Po lepi globinski podaji Jakupovića je Jan Repas poiskal Josipa Iličića v petmetrskem prostoru, njegov strel je Matevž Vidovšek še uspel odbiti, a naravnost na noge Hillalu Soudaniju, ki je izid na derbiju izenačil.

Nato je v 69. minuti Lasickas grdo štartal z dvignjenim podplatom in zasluženo prejel rdeči karton, Maribor pa je številčno prednost izkoristil in Olimpijo stisnil pred njihov kazenski prostor. Domačini so dihali na škrge, Maribor pa je do vodstva z 2:1 prišel tudi z malo sreče, strel Repasa z roba kazenskega prostora se je odbil od Marcela Ratnika in presenetil Vidovška. Nato je Maribor v zadnjih 15 minutah brez večjih težav le še nadzoroval dogajanje na igrišču in na gostujočem, vijoličnem delu tribune se je začelo slavje. 

Na tribunah niso manjkali pirotehnični vložki, a je derbi minil brez izgredov. Foto Leon Vidic
Na tribunah niso manjkali pirotehnični vložki, a je derbi minil brez izgredov. Foto Leon Vidic

Pod črto smo pospremili zanimivo, atraktivno, na trenutke tudi agresivno igro, torej vse, kar derbi lahko ponudi. Sodnik Martin Matoša, ki je prvič delil pravico na derbiju, je želel tekočo igro in ni bil »hiter na piščalki«, a mu je do konca tekme uspelo ohraniti enak kriterij na obeh straneh.

»Zaslužena zmaga Maribora. Po dobrem vstopu v tekmo smo imeli še nekaj priložnosti, ampak že v drugem delu prvega polčasa smo prehitro izgubljali žoge, bili premalo agresivni,« je derbi ocenil ljubljanski strateg Zoran Zeljković, njegov mariborski stanovski kolega Ante Šimundža je dodal: »Bil je grozen začetek, iz napake v napako, ampak po 15 minutah smo začeli imeti pobudo, dobivati samozavest in igrati, kot smo se dogovorili. Bili smo večji del precej boljši tekmec, pokazali večjo željo in spoštovanje do derbija, tako da je zmaga povsem zaslužena.« Oba stratega sta izpostavila dobro sojenje Matoše, ki je bilo »povsem na evropski ravni«.

Tudi hiter pogled v statistiko kaže na premoč Maribora - posest žoge 40:60, streli 11:17, na gol 6:6, napadi 97:140.

Olimpija – Maribor 1:2 (1:0)
Motika 6.; Soudani 65., Repas 77.

Preberite še:

Komentarji: