V nedeljo spektakularen finale na Wembleyju: Anglija proti Italiji

Angleži so šele po podaljšku strli odpor pogumnih, toda ob koncu tekme izčrpanih Dancev. Zmagovita naveza Sterling-Kane. Anglija prvič v finalu EP.
Fotografija: Harry Kane je matiral danskega vratarja Schmeichla po odbiti žogi po strelu z bele točke. FOTO: Laurence Griffiths/AFP
Odpri galerijo
Harry Kane je matiral danskega vratarja Schmeichla po odbiti žogi po strelu z bele točke. FOTO: Laurence Griffiths/AFP

V nedeljo se bosta v finalu eura 2020 pomerili Italija in Anglija. To je postalo znano po drugi polfinalni tekmi med Anglijo in Dansko, ki je po podaljšku pripadla gostiteljem zaključnega dela eura. Hladna prha za domačine se je zgodila v 31. minuti, ko je iz prostega strela za Skandinavce lepo zadel Mikkel Damsgaard.V 40. minuti je Anglija izenačila, pred Raheemom Sterlingom je posredoval kapetan Simon Kjaer, vendar je žogo poslal v lastno mrežo – 1:1. Ob polčasu je bilo izenačeno in tudi po šestih minutah sodnikovega podaljška rednega dela ni bilo odločitve. Tako kot večer prej med Italijo in Španijo je tekma šla v podaljšek.V njem je imela Anglija veliko premoč, ki jo je kronal Sterling in izsilil 11-metrovko. Kapetan Harry Kane je sicer zadel vratarja Casperja Schmeichla, ampak ostal zbran in po odbitku v 104. minuti zadel za končnih 2:1.

Raheem Sterling je bil najbolj zaslužen za angleško izenačenje in tudi drugi gol. FOTO: Andy Rain/AFP
Raheem Sterling je bil najbolj zaslužen za angleško izenačenje in tudi drugi gol. FOTO: Andy Rain/AFP

 
Favoriti so bili Angleži, ki še nikdar niso osvojili evropskega naslova. Toda Danci, presenetljivi prvaki iz leta 1992, so bili odločeni, da bodo ponovili podvig tudi za nesrečnega Christiana Eriksena, ki so ga izgubili na prvi tekmi EP in okreva po zastoju srca.

Anglija na tem EP do zadetka Damsgaarda še ni prejela gola. Danska pa je izgubila prvi dve tekmi, a potem pokazala odličen nogomet in tudi danes pokazala moštveni duh, ko se je večino časa branila. Vendar ni bilo dovolj.

Britanski premier Boris Johnson in njegova žena Carrie sta bila med ugledneži na VIP tribuni. FOTO: Carl Recine/AFP
Britanski premier Boris Johnson in njegova žena Carrie sta bila med ugledneži na VIP tribuni. FOTO: Carl Recine/AFP


Anglija bo želela osvojiti drugi veliki naslov po letu 1966, ko je prav na domačih tleh postala svetovna prvakinja. Italija upa na drugo evropsko lovoriko po domačem euru 1968.

Preberite še:

Komentarji: