Finančniki preiskovali Juventus, Atalanta pa ga je premagala

Pred današnjim derbijem italijanskega nogometnega prvenstva v Torinu so staro damo obiskali policisti, nato pa je Juventus ostal praznih rok na igrišču.
Fotografija: Juventus je bil v dnevu zoprne preiskave nemočen proti Atalanti, za katero je gol za zmago zabil Duvan Zapata (na fotografiji z žogo). FOTO: Massimo Pinca/Reuters
Odpri galerijo
Juventus je bil v dnevu zoprne preiskave nemočen proti Atalanti, za katero je gol za zmago zabil Duvan Zapata (na fotografiji z žogo). FOTO: Massimo Pinca/Reuters

Današnje sobote si pri najuspešnejšem in globalno najbolj prepoznavnem italijanskem nogometnem klubu ne bodo ohranili v lepem spominu. Belo-črnim je namreč doma spodrsnilo proti Atalanti iz Bergama, pri kateri pa tokrat na igrišču ni bilo slovenskega asa Josipa Iličića. Tekmo je odločil gol Kolumbijca Duvana Zapate v 28. minuti, tako so se gostje iz Lombardije v Piemontu veselili treh točk za zmago z 1:0. Atalanta se je utrdila na 4. mestu, Juventus pa je komaj 8. z 11 točkami zaostanka za vodilnima Napolijem in Milanom, ki imata za povrh oba po odigrano tekmo manj.  

Že pred derbijem pa se je v Torinu zakuhalo. Italijanska finančna policija je preiskala Juventusove pisarne.

Finančni policisti so v petek v pisarnah v Torinu in Milanu iskali dokumente, ki se nanašajo na bilance kluba od leta 2019 naprej in za nakupe igralcev. Vodstvo Juventusa dogajanja ni želelo komentirati.

Tarča preiskave so vodstvo stare dame in menedžerji v športnem in finančnem sektorju. Preiskovalci med drugim preučujejo različne prestope nogometašev in storitve svetovalcev, ki so sodelovali pri posredovanju. Sodstvo je o preiskavah poročalo italijanskemu borznemu nadzornemu organu in pristojnim organom italijanske nogometne zveze (FIGC).

Prve korake v preiskavi »Prizma« so sicer začeli že maja letos.

Po poročanju italijanskih medijev je v preiskavi šest vodilnih italijanskega nogometnega velikana, tudi predsednik Andrea Agnelli, podpredsednik in nekdanji igralec, Čeh Pavel Nedved, ter nekdanji športni direktor Fabio Paratici, ki je sedaj v angleškem Tottenhamu.

Vodstvo Juventusa s predsednikom Andreo Angellijem v ospredju se je znašlo pred hudimi obtožbami. FOTO: Massimo Pinca/Reuters
Vodstvo Juventusa s predsednikom Andreo Angellijem v ospredju se je znašlo pred hudimi obtožbami. FOTO: Massimo Pinca/Reuters

Tiskovna agencija Ansa dodaja, da so se v preiskavi lotili tudi dokumentov, povezanih s prestopom zvezdnika Cristiana Ronalda. Portugalec je v Juve prišel poleti 2018 in se v Manchester United preselil avgusta letos.

Že prejšnji mesec pa je FIGC prav tako sprožila svojo preiskavo zaradi serije sumljivih prestopov, največ naj bi bilo pod lupo tistih, ki jih je opravil Juventus, še navaja Ansa. Preiskujejo sume, da naj bi vrednost nekaterih igralcev neupravičeno zmanjšali, da bi si tako popravili bilančno stanje na računih.

Juventus je bil med letoma 2004 in 2007 eden izmed klubov, ki so bili del preiskave v škandalu »Calciopoli« zaradi dogovarjanja rezultatov tekem.

Juventus je FIGC kazensko premestila na dno lestvice in je moral zato drugi najstarejši še delujoči italijanski klub prvič v drugo ligo, serie B. Odvzelo smo mu tudi naslov za leto 2005, naslov v letu 2006 pa je po končanem procesu pripadel Interju iz Milana.

V aferi so sodelovali tudi Lazio, Fiorentina in AC Milan, ki pa so vsi obdržali prvoligaški status.

Na lestvici je Atalanta na četrtem mestu s 25 točkami, Juventus jih ima 21 in je osmi.

Sobotni termin v serie A bosta ob 15. uri v toskanskem derbiju odprla slovenska reprezentanta Leo Štulac in Petar Stojanović, Empoli bo gostil veliko sosedo Fiorentino.

Lestvico zagotavlja SofaScore LiveScore

Preberite še:

Komentarji: