Za ogrevanje spektakularen spopad Italije in Španije v Milanu

Letošnji vrhunec Uefine lige narodov v Italiji naj bi bil še boljši in bolj spektakularen od predlanskega na Portugalskem.
Fotografija: Italijanska aduta Marco Verratti in Lorenzo Insigne med treningom. FOTO: Franck Fife/AFP
Odpri galerijo
Italijanska aduta Marco Verratti in Lorenzo Insigne med treningom. FOTO: Franck Fife/AFP

Prvi zaključni turnir Uefine lige narodov, ki je leta 2019 pripadel Portugalski, je razkril veliko razsežnost novoustanovljenega tekmovanja. Letošnji vrhunec lige narodov naj bi bil še boljši in bolj spektakularen, saj so se zbrale v Torinu in Milanu resnično vrhunske reprezentance, ki bodo od danes do nedelje borile za 7,5 kg težko in 71 cm visoko srebrnino.

Pred dvema letoma so se zbrale na Portugalskem gostiteljica, Nizozemska, Švica in Anglija, zgodovinski prvi naslov je romal v roke evropskih prvakov – Portugalcev. Italija želi dve leti pozneje enak scenarij – da bi si evropski prvak zagotovil zmago v ligi narodov na domačih tleh v Torinu in Milanu. Italijani bi morali za uresničitev tega scenarija drevi (20.45) premagati Španijo, v nedeljo zvečer (20.45) pa še boljšega iz jutrišnjega dvoboja med Belgijo in Francijo.



Navijači lahko pričakujejo najmanj tri visoko spektakularne tekme med najboljšimi na svetu. Ali drugače: četudi nekaterih prvokategornikov v Italijo ne bo zavoljo poškodb, bodo v Lombardiji in Piemontu aktivne reprezentance s skupno tržno vrednostjo treh milijard evrov! Italija (720 mio €), Španija (665), Belgija (660) in Francija (925). Vse štiri ekipe so si zagotovile nastop na zaključnem turnirju lige narodov s prvimi mesti v ligah A1, A2, A3 in A4.


Sporočilo eura 2020? Neverjeten moštveni duh


Prav drevišnji sredozemski derbi med Italijo in Španijo bi bil lahko z naskokom najbolj intriganten. Ne pozabimo, da so bili Španci »najbližje« italijanskemu skalpu na euru 2020, ki je sredi julija v Londonu pripadel prav »azzurrom«. Polfinalna tekma na Wembleyju je bila paša za oči, navzoči smo uživali v španski posesti žoge in njihovi kombinatoriki ter kliničnem italijanskem pristopu, ki je bil nagrajen šele po izvajanju enajstmetrovk.

Morda bo dobil priložnost za igro tudi španski najstnik Pablo Gavi. FOTO: Franck Fife/AFP
Morda bo dobil priložnost za igro tudi španski najstnik Pablo Gavi. FOTO: Franck Fife/AFP


»Najmočneje sporočilo eura 2020 vendarle prinaša naš družinski pristop. Italijo je krasil neverjeten moštveni duh, naše vezi smo utrdili tako močno, da nas je to pripeljalo do lovorike. Skupaj smo garali 50 dni in to ni enostavno, verjemite. V zadnjih nekaj letih smo se povzpeli na vrh Evrope tako rekoč z dna,« je ocenil trenutni položaj italijanske nogometne reprezentance selektor Roberto Mancini.

Tedanjega 6. julija zvečer so mnogi trdili, da bi si finale »zaslužila« Španija, toda domnevno premoč je treba potrditi na igrišču, ne v statistični analizi. Tega se zaveda tudi španski selektor Luis Enrique, ki je napovedal, da ne bo odstopil od svojega sloga, ki se ga drži še iz časov, ko je vodil Barcelonino ekipo B.


Španci ne bodo odstopali od svojega sloga igre


»Prepričan sem, da ti večja posest žoge omogoča ustvarjanje priložnosti, bolje lahko napadeš nasprotno polovico igrišča, to pa ti poveča možnosti za zmago. Seveda se v nogometu včasih stvari odvijejo drugače in ne na logičen način, do zmage namreč vodijo tudi druge poti, zato se moramo še izboljšati,« je zatrdil Enrique. Ekipi sta izenačeni, tudi drevi ne moremo izključiti podaljška ali enajstmetrovk.

Preberite še:

Komentarji: