Za vijolične tekmeci že pripravljajo šampionske špalirje

Za evropski vstopnici in za obstanek v 1. SNL se bodo potegovala po štiri moštva.
Fotografija: Vijolični ne blestijo, a se jim šampionska zvezdica ne more več izmuzniti iz rok. FOTO: Tadej Regent/Delo
Odpri galerijo
Vijolični ne blestijo, a se jim šampionska zvezdica ne more več izmuzniti iz rok. FOTO: Tadej Regent/Delo

Mariboru lahko tekmeci že pripravljajo šampionske špalirje. Devet tekem pred koncem prvenstva ima pred Olimpijo praktično neulovljivo prednost ducata točk. Teoretično to pomeni, da za 15. zvezdico potrebuje največ 16 točk in pri tem lahko tudi izgubi veliki derbi v Ljudskem vrtu, 11. maja.

Olimpija ima s seboj preveč težav, da bi lahko ogrozila neprivlačen, a stanovitnejši Maribor ter ubranila naslov, ki se seli iz Stožic v Ljudski vrt. Toda predaja lovorike je najmanjša Olimpijina težava, veliko večja je nepredvidljivost Milana Mandarića, ki je s svojimi kadrovskimi potezami od prvega dne po koncu minule sezone dobesedno izzival nesrečo in jo tudi izzval. Olimpiji je tako preostalo le pokalno tekmovanje, medtem ko je ligaško že izgubljeno, s čimer je zadnjo četrtino prvenstva izdatno pomagala spraviti v "koga briga" zaključno dejanje.


Navijači obrnili hrbet


Slovenska liga in nogometni navdušenci se vrtijo zgolj okoli dvoboja zeleno-belih in vijoličnih s trenutnim dodatkom soboške evforije. Navkljub za oči privlačnemu pogledu na statistiko povprečnega števila gledalcev na tekmo (1509), je realnost silno klavrna. Visoko gledanost vzdržuje Mura, deloma Maribor, medtem ko je pri vseh drugih klubih, razen kadar gostujeta Olimpija ali Maribor, zanimanje navijačev milo rečeno mizerno. Za nekoč nogometna okolja, kot sta Velenje in Gorica, je obisk okoli 500 gledalcev domala sanjski. Navijače je pogrešati tudi v Domžalah in Celju, zdrahe in slabši rezultati so zmanjšali obisk v Krškem, v Kranju se je rahlo dvignil, medtem ko v Kidričevem ne kaže računati na večji obisk.


 

Lastna hvala, cena mala


Ob pomanjkanju spektaklov, tekmovalne napetosti v boju za prvaka in tekem z dodano vrednostjo je vsaka hvala dobrodošla, če je iskrena in jo še posebej izrekajo navijači. Toda v slovenskem prvenstvu vlada narobe svet. Ker je odziv navijačev medel oziroma ni spodbujevalen za "artiste", da bi bili še boljši in tekme še privlačnejše, slovenska liga nazaduje na tako rekoč vseh ravneh. Vključno z njenimi glavnimi ustvarjalci, ki so se začeli že sami hvaliti, kako odlično igrajo ali izbirajo taktiko (Darko Milanič, Simon Rožman, Safet Hadžić ...). Pri čemer se ne zavedajo, da je "lastna hvala, cena mala", kot pravi stari slovenski pregovor.


V tej sezoni je bilo največ nogometnih navdušencev v Ljudskem vrtu. Na trinajst tekmem je prišlo 59.200 gledalcev oziroma 4553 povprečno na tekmo. FOTO: Tadej Regent/Delo
V tej sezoni je bilo največ nogometnih navdušencev v Ljudskem vrtu. Na trinajst tekmem je prišlo 59.200 gledalcev oziroma 4553 povprečno na tekmo. FOTO: Tadej Regent/Delo


Štirje za Evropo, štirje za obstanek


Tako kot je Maribor na prvem mestu varen pred Olimpijo, je Olimpija na drugem (+11 točk) pred Domžalami. Vzpon Mure je najsvetlejši del poglavja ligaške sezone, ki bo vsaj v boju za 3. in 4. mesto zelo vznemirljiva. Vložek ni majhen, uvrstitev v kvalifikacije za evropsko ligo prinaša možnost zajetnega zaslužka, ki v slovenskih merilih lahko že z napredovanjem skozi eno kvalifikacijsko kolo zagotovi večji del proračuna za celo sezono. Ob morebitnem pokalnem zmagoslavje Mure ali Aluminija, ki bosta v povratnih tekmah proti Mariboru (v Fazaneriji) in Olimpiji (v Stožicah) lovila zaostanka z 0:1 in 1:2, Evropo zagotavlja le 3. mesto. Ali 4., če bo pokalni zmagovalec tretji.

Zadnje Krško je obudilo upanje na obstanek preko dodatnih kvalifikacij. Zaostanek šestih točk je še vedno velik, toda kriza najbližjega tekmeca, devete Gorice, in zastoj Triglava nakazujeta krčevit boj za vsako točko. Rudar se prav tako še ni izmaknil iz skupine ogroženih, a je po kranjski zmagi lažje zadihal.

Komentarji: