Žan Majer jubilejni deseti slovenski strelec v serie A

Atalanta po zmagi proti Romi korak bliže drugi zaporedni uvrstitvi v ligo prvakov, v kateri jo že v sredo čaka prva tekma osmine finala porti Valencii.
Fotografija: Žan Majer (levo) je pred letom iz Rusije prišel v Italijo in se ustalil v prvem moštvu Lecceja. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Žan Majer (levo) je pred letom iz Rusije prišel v Italijo in se ustalil v prvem moštvu Lecceja. FOTO: Reuters

Žan Majer bo poleg rojstnega dneva, 15. julij 1992, z debelo podčrtal še 15. februar 2020. Bivši Mariborčan, ki v Ljudskem vrtu ni dočakal priložnosti in ni preživel selekcijskega sita Zlatka Zahovića, je preko Aluminija, Domžal ter Rostova lansko zimo okrepil slovensko posadko legionarjev v italijanskem nogometu. V soboto je bil veliki junak Leccejeve šeste prvenstvene zmage. Premagal je že odpisani Spal z 2:1.

S presežkom so pri slovitem rožnatem športnem dnevniku La Gazzetta dello Sport ovrednotili učinek 27-letnega reprezentančnega zveznega igralca, ki iz tekme v tekmo utrjuje svoj položaj v najboljši enajsterici in izziva tudi slovenskega selektorja Matjaža Keka. Zaslužil si je najvišjo oceno pri zmagovalcih – 7,5. Predstava moštva je bila ocenjena na 6,5. Najprej so gostje iz Ferrare, sicer zadnji na lestvici, v 41. minuti nad njim storili prekršek za enajstmetrovko.

Vrhunec v Majerjevi 18. tekmi v najmočnejšem italijanskem prvenstvu (Seria A) je bila 66. minuta, ko je z golom moštvu z južne jadranske obale, pri katerem je nekoč igral tudi Sebastjan Cimirotić, priigral šesto prvenstveno zmago. Lecce si je z njo za malenkost izboljšal izhodišče v boju za obstanek. Na 16. mestu ima pred 18. Genoo tri točke prednosti (25:22). Lecce je pod taktirko trenerja Fabiana Liveranija izenačil rekordni niz treh zmag iz sezone 2003/04 pod vodstvom trenerja Delia Rossija, ki je imel tudi eno od najvidnejših vlog pri uveljavitvi Josipa Iličića (Palermo) v italijanski prvi ligi.

Luka Elsner je prejšnji teden točil solze po nesrečnem porazu proti Monacu, v soboto se je smejal, ko je Amiens v 91. minuti osvojil točko proti Paris St. Germainu. FOTO: AFP
Luka Elsner je prejšnji teden točil solze po nesrečnem porazu proti Monacu, v soboto se je smejal, ko je Amiens v 91. minuti osvojil točko proti Paris St. Germainu. FOTO: AFP


Majer je deseti slovenski nogometaš, ki je dosegel gol v serie A, sicer 175. slovenskega. Pred njim so strelsko zgodovino pisali še Srečko Katanec (12 golov) Matjaž Florijančič (16), Josip Iličić (86), Jasmin Kurtić (23), Valter Birsa (22), Boštjan Cesar (7), Miha Zajc (4), Sebastjan Cimirotić (2), Amir Bačinović (2) in Rene Krhin (1).


Po 18 sekundah strl Romo


Drugi slovenski junak minulega konca tedna v serie A je bil Iličić. Jojo, glavni zvezdnik črno-modrih iz Bergama in prvi strelec moštva s 14 goli, resda ni zabil gola, toda z eno od glavnih vlog je pripomogel k zmagi proti Romi, največjemu tekmecu za 4. mesto ter uvrstitev v ligo prvakov tudi v naslednji sezoni.

Žan Majer (levo) se na jugu »škornja« počuti odlično. FOTO: US Lecce
Žan Majer (levo) se na jugu »škornja« počuti odlično. FOTO: US Lecce


Rimljani so šli na odmor s prednostjo po atraktivnem golu po samostojni akciji Bošnjaka Edina Džeka, v drugem polčasu pa se je Atalanta razletela in uprizorila odlično igro. Hitro je izenačila, v 59. minuti pa povsem zasukala dvoboj v svoj prid. Strelec gola za 2:1 je bil rezervist Hrvat Mario Pašalić, ki je dosegel izjemen gol iz svojega prvega dotika in po vsega 18. sekundah po vstopu na igrišče. Atalanta ima pred Romo že šest točk prednosti in je boljša tudi v medsebojnih tekmah.
Atalanta bo že v sredo igrala v LP, v prvi tekmi osmine finala bo gostila špansko Valencio.

Komentarji: