Zlati pokal po vročem sosedskem obračunu spet v rokah ZDA

Ameriški nogometaši so zmagovalci prvenstva Srednje in Severne Amerike ter Karibov, tako imenovanega zlatega pokala.
Fotografija: Slavje ameriških nogometašev na odru za zmagovalce v Las Vegasu. FOTO: Patrick T. Fallon/AFP
Odpri galerijo
Slavje ameriških nogometašev na odru za zmagovalce v Las Vegasu. FOTO: Patrick T. Fallon/AFP

V finalu v Las Vegasu so Američani po podaljšku z 1:0 premagali Mehiko in sedmič slavili v tem celinskem tekmovanju. Odločilni zadetek je v 117. minuti dosegel Miles Robinson, potem ko se je redni del končal brez zadetkov. Nogometaš Atlante, kjer ga je še pred tremi leti vodil mehiški selektor in nekdanji trener Barcelone Gerardo Martino, je zadel z glavo po podaji Kellyna Acoste s prostega strela.

Američani so v izločilnih bojih vse dvoboje dobili z 1:0. Najprej so bili v četrtfinalu boljši od Jamajke, v polfinalu pa so izločili Katarce. Mehičani so bili v četrtfinalu uspešnejši od Hondurasa (3:0), v polfinalu pa od Kanade (2:1). Številni zvezdniki obeh reprezentanc na zlatem pokalu niso nastopili, med drugimi tudi nogometaš Chelseaja Christian Pulišić (ZDA) in igralec Napolija Hirving Lozano (Mehika).

Američani na večni lestvici osvojenih naslovov zaostajajo le za Mehiko, ki je slavila enajstkrat, zadnjič pred dvema letoma, ko so v finalu ugnali prav ZDA. Nasploh so Američani in Mehičani v tem tisočletju daleč najbolj uspešni predstavnici v tem tekmovanju. Obema reprezentancama je pripadlo po pet naslovov, leta 2000 je kot zadnja od drugih izbranih vrst slavila Kanada.

Preberite še:

Komentarji: