Zlatko Zahović ne miruje, ampak kadruje in utrjuje moč

V senci boja za prvaka v prvi slovenski nogometni ligi in v pričakovanju odločilnega derbija naslednjo soboto športni direktor Maribora izbira nove sodelavce.
Fotografija: Darko Milanič in Zlatko Zahović sta skupaj v dobrem in slabem že več kot 30 let. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Odpri galerijo
Darko Milanič in Zlatko Zahović sta skupaj v dobrem in slabem že več kot 30 let. FOTO: Uroš Hočevar/Delo

»Vse je v naših rokah,« so enotni tako v ljubljanskem kot v mariborskem taboru štiri tekme pred koncem 27. sezone prve slovenske nogometne lige. To pa je vse, kar druži Olimpijo in Maribor, ki bosta konec tedna proti Ankaranu in Krškemu brusila kopačke za tekmo sezone – za zadnji in najbrž odločilni veliki derbi, ki bo 19. tega meseca v Ljudskem vrtu.

Ljubljančani z enim Ljubljančanom v prvi enajsterici (vratarjem Aljažem Ivačičem) in le še enim slovenskim igralcem (Arisom Zarifovićem) so bili v Velenju tri četrt tekme moštvo z drugega planeta, a so si v končnici privoščili preveč lagodja. Zmaga ne bi popravila vtisa, vseeno je, ali ima ta čas točko ali tri prednosti, v derbiju ne sme izgubiti. Olimpija je proti Mariboru, Domžalam in Rudarju izgubila šest točk v zadnjih minutah, proti Celju je osvojila točko, proti Gorici ji je zmanjkalo sreče. Samo pet točk od 15 možnih in z razmerjem v golih 4:4 nakazuje, da ji je zmanjkalo poguma, igralcev odločitve ali pa je bila ujetnica neposrečenih odločitev trenerja Igorja Bišćana. Zagrebčan bo v Mariboru potreboval junake, da bi on bil junak!


Olimpija pet točk, Maribor 11

Maribor je v primerjavi s tekmeci iz glavnega mesta po največji krizi na začetku sezone poletel: od prvega letošnjega derbija (31. marca) je nanizal sedem zmag skupaj z zaostalo tekmo proti Triglavu, da bi v sredo končal zmagovalno serijo z neodločenim izidom. Pri tem je premagal Celje (3:2), Rudar (3:1) in Gorico (6:0). Njegov izplen s tekmeci, razvrščenimi od prvega do šestega mesta (upoštevajoč obdobje od marčevskega derbija), je 11 točk od 15. Z razliko v golih 14:5.

Razlika v formi med najboljšima je očitna in je izražena tudi na igrišču. Maribor je imel, razen ene ure v Stožicah, izrazito podobo šampiona z dodatkom v spektakularni igri. Proti Olimpiji in še posebno proti Domžalam (prva letošnja tekma, ki jo je izgubil v Ljudskem vrtu, je še sodila v obdobje velike krize) je pokazal, da ima, kar potrebuje za ubranitev naslova: sposobnost odziva v taktiki in igralcih. Izenačujoča gola v zadnjih minutah nista bila sadova sreče. Maribor si ju je zaslužil in je bil celo bliže zmagi.


Milanič gre, Šimundža prihaja

Medtem ko je Bišćan pozival k šampionski enotnosti na vseh ravneh, v Mariboru na igrišču dihajo kot eno, čeprav v zakulisju na novo razporejajo moči. Trener Darko Milanič in športni direktor Zlatko Zahović ne govorita in ne sodelujeta več. Vsi mariborski vrabčki na veji čivkajo o tem, da se Milanič po Zahovićevi volji po koncu sezone z zajetno odškodnino poslavlja. Z njim naj bi »odletelo« še nekaj Zahovićevih nasprotnikov iz administracije. Najbližje vrnitvi je Ante Šimundža.

Športni direktor v polletnem suspenzu krovne nogometne organizacije je okrepil svojo moč, pri čemer mu je šla na roke selekcija prvega moštva. Maribor ima resda še tri, štiri veterane, brez katerih si je težko zamisliti pot do naslova, a ima na voljo dovolj denarja, da jih nadomesti z mlajšimi izkušenimi igralci na položajih, na katerih je šibkejši, domačimi ali tujci. In ima prihodnost v slovenskih fantih – Luki Zahoviću, Janu Mlakarju, Martinu Kramariču, Martinu Milcu, Aleksu Pihlerju, Blažu Vrhovcu, Amirju Derviševiću ... Najstarejši Milec je v 27. letu starosti.

Komentarji: