Andreja Slokar za las ob kolajno, Petra Vlhova zlata

V slalomu za ženske je Slovakinja na olimpijski vrh skočila z osmega mesta, Slovenki pa je na petem mestu do bronaste kolajne zmanjkalo le deset stotink.
Fotografija: Andreji Slokar je za 10 stotink ušla bronasta kolajna. FOTO: Matej Družnik/Delo
Odpri galerijo
Andreji Slokar je za 10 stotink ušla bronasta kolajna. FOTO: Matej Družnik/Delo

Nemka Lena Dürr, vodilna s prve proge olimpijske slalomske preizkušnje, na drugi progi ni zdržala pritiska, zato pa je v Yanqingu na drugi progi zablestela prva favoritinja Petra Vlhova in se z osmega mesta zavihtela do olimpijskega naslova, prvega za Slovaško v alpskem smučanju.

»Dala sem vse, kar sem imela, in na koncu sem olimpijska prvakinja. To je nekaj ogromnega. Vse življenje sem sanjala o zmagi na olimpijskih igrah ali samo o medaljah. Trenutno imam v sebi veliko čustev. V tej sezoni sem bila res močna in danes sem dala vse,« je dejala v prvih izjavah.

Avstrijka Katharina Liensberger je za Slovakinjo na drugem mestu zaostala za osem stotink sekunde, tretja Švicarka Wendy Holdener pa 12.

Petra Vlhova je bila že v izgubljenem položaju, a je bila na drugi progi, ki jo je postavil njen trener Mauro Pini, najhitrejša in je osvojila svojo prvo zlato olimpijsko kolajno. FOTO: Jorge Silva/Reuters
Petra Vlhova je bila že v izgubljenem položaju, a je bila na drugi progi, ki jo je postavil njen trener Mauro Pini, najhitrejša in je osvojila svojo prvo zlato olimpijsko kolajno. FOTO: Jorge Silva/Reuters

Slovenka Andreja Slokar je na drugi progi izgubila eno mesto, a ji je do bronaste kolajne zmanjkalo vsega deset stotink sekunde. Ana Bucik je s 14. mesta napredovala na 11., Meta Hrovat in olimpijska debitantka Neja Dvornik pa sta odstopili že na prvi progi.

Na postavitvi svojega trenerja Mika Daya je odstopila slalomska olimpijska prvakinja iz Sočija in štirikratna svetovna prvakinja Američanka Mikaela Shiffrin, ki je odstopila tudi na veleslalomu, prvi disciplini alpskih smučark na igrah na Kitajskem.

Andreja Slokar. FOTO: Matej Družnik/Delo
Andreja Slokar. FOTO: Matej Družnik/Delo

Slovakinja Petra Vlhova, lanska svetovna podprvakinja, ki je v tej zimi zmagala na petih od sedmih slalomov, je bila z zaostankom 72 stotink sekunde osma. Pred njo se je na sedmo mesto uvrstila lanska svetovna prvakinja iz Cortine d'Ampezzo Avstrijka Katharina Liensberger (+0,66). Švicarka Camille Rast na osmem mestu zaostaja že več kot sekundo (+1,18). Vlhova je zaostanek nadomestila na progi, ki jo je postavil njen trener Mauro Pini.

Slokar: To niso solze sreče

»Predvsem sem zadovoljna s pristopom. Že od zjutraj, ne vem, kaj mi je bilo, sem bila tako suverena na ogrevanju. Ko sem bila na startu, ne bom rekla, da nisem imela treme, a mi je bilo več ali manj jasno, kaj moram narediti. Tudi v drugi vožnji. Kar je zanesljivo plus,« je po nastopu povedala Slokarjeva. »Res sem sestavila dobre sekcije, res sem vesela, po drugi strani pa vem, da je to šport (...) To niso solze sreče, me zdaj tako boli,« je dejala Ajdovka, ki je vstop v najvišjo člansko konkurenco uprizorila z zamudo.

Še lani je tekmovala v konkurenci nižje ravni, ko je osvojila slalomski seštevek evropskega pokala. Z izjemnimi vožnjami si je priborila tudi nastop, svoj prvi, na članskem svetovnem prvenstvu v Cortini d'Ampezzo, kjer je s 17. časom prve vožnje na koncu osvojila peto mesto. Še drugič na največjih tekmah se je zavihtela na peto mesto. A poti do te lepe uvrstitve sta bili povsem drugačni. Kar še poveča občutek razočaranja.

»Eno je napadati, drugo je biti napaden. Je dosti, dosti drugače. Se mi je zdelo, da sem prikazala dve dobri vožnji, lani sem prikazala eno, če smo iskreni,« je nadaljevala. Napaka v finalu ji je, tako je prepričana, vzela zlato: »Sem poskusila 'poriskirati', danes se mi ni izšlo, naslednjič se mi bo.«

Slokarjeva bo vsekakor nastopila na paralelni mešani ekipni tekmi.

»Paralelne tekme imam res rada, sicer sta posamična in ekipna drugačni tekmi, se veselim, zdaj imam deset dni za pripravo,« je v smehu sklenila Slokarjeva, ki je edino zmago v konkurenci svetovnega pokala doslej osvojila na posamični paralelni tekmi lani novembra v Lech/Zürsu.

Bucikova je tako kot na veleslalomski tekmi, ki jo je prav tako končala na 11. mestu, imela znova boljšo finalno kot prvo vožnjo. Osemindvajsetletna Novogoričanka je na prvi progi zasedala 14. mesto, v finalu je nato pridobila tri pozicije za končno 11. mesto. Slovenki sta sicer ostali brez odličja. Sta pa obe z uvrstitvijo v najboljšo petnajsterico osvojili točke za razvrstitev na svetovni slalomski štartni lestvici.

Za prvo favoritinjo Mikaelo Shiffrin se je tudi slalom končal enako kot veleslalom, z odstopom. FOTO: Dimitar Dilkoff/AFP
Za prvo favoritinjo Mikaelo Shiffrin se je tudi slalom končal enako kot veleslalom, z odstopom. FOTO: Dimitar Dilkoff/AFP

Preberite še:

Komentarji: