Nizozemka najhitrejša, Nemka z rekordno osmico

Irene Schouten je osvojila zlato kolajno v hitrostnem drsanju na 3000 metrov. Zgodovino je spisala Claudia Pechstein z nastopom na njenih osmih OI.
Fotografija: Nizozemsko bero kolajn v hitrostnem drsanju je sprožila zlata Irene Schouten. FOTO: Susana Vera/Reuters
Odpri galerijo
Nizozemsko bero kolajn v hitrostnem drsanju je sprožila zlata Irene Schouten. FOTO: Susana Vera/Reuters

Nizozemka Irene Schouten je z olimpijskim rekordom osvojila zlato kolajno na olimpijskih igrah v Pekingu v hitrostnem drsanju na 3000 metrov. Zgodovino pa je spisala Nemka Claudia Pechstein, ki je kot prva ženska nastopila na osmih zimskih olimpijskih igrah.

Schoutnova, ki je na prejšnjih olimpijskih igrah osvojila bron v skupinskem startu, je tokrat tekmice strla z rekordom OI, ki zdaj znaša 3:56,93 minute. Italijanka Francesca Lollobrigida, daljna sorodnica slavne igralke iz 50. in 60. let prejšnjega stoletja Gine Lollobrigide, je na drugem mestu razdaljo zmogla 1,13 sekunde počasneje, tretja pa je bila Kanadčanka Isabelle Weidemann, ki je zaostala 1,71 sekunde.

Svetovna prvakinja na tej razdalji in bronasta s prejšnjih iger, Nizozemka Antoinette de Jong, je bila osma, mesto pred njo pa je končala njena rojakinja in branilka naslova Carlijn Achtereekte.

Devetinštiridesetletna Pechsteinova je kljub temu, da je bila tokrat zadnja, 20., in da je bila skoraj 20 sekund počasnejša od svojega, zdaj že nekdanjega, olimpijskega rekorda iz leta 2002 (3:57,70), z nasmehom in z visoko dvignjenima rokama prečkala ciljno črto.

Pechsteinova je svoj olimpijski debi doživela leta 1992 v Albertvillu in je najuspešnejša nemška športnica, kar zadeva zimske OI, s petimi zlatimi ter po dvema srebrnima in bronastima kolajnama.

Edini preostali športnik z osmimi zimskimi olimpijskimi igrami za sabo je legendarni japonski smučarski skakalec Noriaki Kasai.

Preberite še:

Komentarji: