Optimistično v Peking

Slovenski deskarji gredo na kitajskih ZOI v boj po novo odličje.
Fotografija: Žan Košir bo na Kitajskem lovil svojo četrto olimpijsko medaljo. FOTO: Borut Živulović/Reuters
Odpri galerijo
Žan Košir bo na Kitajskem lovil svojo četrto olimpijsko medaljo. FOTO: Borut Živulović/Reuters

Slovenska deskarska ekipa v paralelnih disciplinah z veliko mero optimizma čaka pot na olimpijske igre v Peking. Tim Mastnak, Žan Košir in Rok Marguč ter njihov vodja Izidor Šušteršič kolajn sicer ne napovedujejo, kar pa ne pomeni, da o njih ne razmišljajo. »Lahko rečem, da bodo odličja osvojili tisti, ki bodo v glavi najmočnejši,« je na novinarski konferenci napovedal Šušteršič. Doslej je psihično trdnost na igrah najbolj kazal Košir. Na zadnjih dveh igrah je osvojil tri kolajne, v Vancouvru leta 2010 je bil šesti. Letos je bil nekajkrat blizu najboljšim, a stopničk še nima, kar pa ga ne spravlja v slabo voljo.

»V Vancouver sem prišel po poškodbi, bil šesti. V Sočiju sem osvojil dve kolajni, v Pjongčang sem dopotoval po slabi sezoni, brez pravih občutkov, te, ki so bili potrebni za novo odličje, sem dobil šele po tednu na prizorišču. Nimam malo izkušenj, zato vem, da je vse mogoče. Vsekakor bom razočaran, če ne bom med najboljšimi tremi, a le en dan, v življenju so še druge pomembne reči, da bi bil slabe volje dlje časa,« razmišlja Košir, ki je zadnje dni treniral v Lechu, kjer naj bi bili pogoji podobni kitajskim.

Sodeč po letošnjih predstavah v svetovnem pokalu ima največ možnosti za medaljo Tim Mastnak. Skozi vso sezono dokazuje, da je hiter, zmaguje v kvalifikacijah, toda v izločilnih bojih se mu je povsem izšlo šele na zadnji tekmi v Simonhöheju, ko je zasedel drugo mesto. »Vem, da sem hiter, hitrejši od trenutno najboljših v svetovnem pokalu, žal tega še nisem povsem dokazal. A najpomembnejša tekma šele prihaja, nanjo potujem samozavesten. Vesel sem, da mi pred igrami ni treba odkrivati tople vode, da grem na tekmo v dobri formi, le napake, ki se mi pojavljajo, moram odpraviti.

Urška Pribošič bo nastopila v dveh deskarskih disciplinah prostega sloga. FOTO: Leon Vidic
Urška Pribošič bo nastopila v dveh deskarskih disciplinah prostega sloga. FOTO: Leon Vidic

Tudi v Secret Gardenu, kjer bo olimpijska tekma, sem že zmagal, proga mi ustreza. Se pa zavedam, da bom potreboval tudi srečo. Na prejšnjih igrah sem proti poznejšemu prvaku in zmagovalcu kvalifikacij, Švicarju Nevinu Galmariniju, v osmini finala izgubil za vsega stotinko, upam, da bo tokrat ta igra stotink na moji strani,« si želi Celjan, ki je nazadnje treniral doma, še pred odhodom v Azijo pa se bo skupaj z nemško reprezentanco pripravljal v Dolomitih.

Svoboden prosti slog

Najmanj možnosti med slovensko trojico ima Rok Marguč. V zadnjih sezonah mu ne steče, kot bi si želel, pravih uspehov ne beleži, nikakor pa se ne more znebiti tudi poškodb. Pred zadnjo tekmo je na treningu padel na trtico, tako da je moral sneg zamenjati z obiski zdravnikov in fizioterapevtov. Zaradi tega tudi ne bo mogel zaključnih olimpijskih priprav opraviti izven domovine, zaradi vseh potrebnih stikov s tistimi, ki, kot sam pravi, požrtvovalno in uspešno skrbijo za njegovo zdravje, bo do odhoda treniral na Rogli. »Glede na sezono in težave s poškodbami res težko kaj večjega pričakujem. A mogoče je prav to plus. Na prejšnjih igrah sem bil vedno živčen pred nastopi, tokrat zaradi nižjih pričakovanj ne bom. Mogoče mi pa vendarle uspe,« je dejal Marguč.

V Peking odhajata tudi dva deskarja prostega sloga. Tit Štante bo na svojih drugih olimpijskih igrah nastopil v snežnem žlebu, debitantka Urška Pribošič pa bo žlebu dodala še akrobatske skoke. Tako kot Marguča tudi Gorenjko muči poškodba, tudi ona je padla na treningu in čuti bolečine. Kljub temu pa verjame, da bo v Pekingu pokazala najboljše, kar lahko, če bo tako, se bo vrnila zadovoljna.

Komentarji: