Slovenci tik za deseterico, Rusi podarili zlato Norvežanom

Štafetno prezkušnjo v biatlonu je odločilo zadnje streljanje, kjer je Rus zgrešil vse strele. Naši končali na 11. mestu.
Fotografija: FOTO: Athit Perawongmetha/Reuters
Odpri galerijo
FOTO: Athit Perawongmetha/Reuters

Norveški biatlonci so na olimpijskih igrah v Pekingu osvojili peto zlato kolajno. Za to je zaslužna moška štafeta, ki je premagala Francijo in Rusijo. Slovenci v postavi Miha Dovžan, Jakov Fak, Lovro Planko in Rok Tršan so zasedli 11. mesto in se v boj za visoka mesta niso vmešali.

Štafetna preizkušnja je postregla s preobrati in dramatičnem zaključkom. Rusija je vodila od prvega do zadnjega streljanja, na zadnjem strelskem nastopu stoje pa je povsem odpovedal Eduard Latipov, ki je zgrešil štiri strele, moral v kazenski krog, s tem pa zapravil prednost.

Zmago je tako prepustil Norvežanom, ki so bili po nastopu prvih dveh tekmovalcev v že povsem izgubljenem položaju, toda druge reprezentance so jim ponudile priložnost, ki so jo izkoristili. Norveška je tako po Vancouvru 2010 in dveh igrah brez zlata spet olimpijski prvak.

Norvežani so se z zvrhano mero sreče veselili zmage, ki je bila vse do zadnjega streljanja nedosegljiva. FOTO: Odd Andersen/AFP
Norvežani so se z zvrhano mero sreče veselili zmage, ki je bila vse do zadnjega streljanja nedosegljiva. FOTO: Odd Andersen/AFP

Na prejšnjih igrah je bila Norveška druga, v Pjongčangu 2018 so zmagali Švedi, ki so bili tokrat peti, mesto pred njimi pa so bili še Nemci, ki so upali, da bi se v zadnjem krogu prebili do brona, toda Latipov je z zadnjimi atomi moči vendarle ubranil kolajno. Francija je z drugim mestom dosegla svoj največji uspeh na olimpijskih igrah.

Slovenija, na prejšnjih igrah deseta, je tekmo končala z desetimi popravami, a brez kazenskega kroga. Dovžan je predal kot 12., Fak je štafeto spravil na sedmo mesto, Planko je spet padel na 12., Tršan pa je v zadnjih metrih prehitel Švicarja in ekipi zagotovil 11. mesto.

Preberite še:

Komentarji: