SMS-sporočila razblinila olimpijske sanje Shim Suk-hee

Olimpijski upi južnokorejske zvezdnice hitrostnega drsanja Shim Suk-hee za nastop na igrah v Pekingu so se porušili.
Fotografija: Zgodba Shim Suk-hee (na fotografiji po četrtfinalni preizkušnji na OI 2018) je več let vznemirjala južnokorejsko športno javnost. FOTO: Aris Messinis/AFP
Odpri galerijo
Zgodba Shim Suk-hee (na fotografiji po četrtfinalni preizkušnji na OI 2018) je več let vznemirjala južnokorejsko športno javnost. FOTO: Aris Messinis/AFP

Shim Suk-hee je izgubila sodno bitko zaradi dvomesečne prepovedi, ki jo bo izključila z iger, poročajo lokalni mediji. Velja za eno najuspešnejših tekmovalk na kratke steze, saj ima že štiri olimpijske kolajne, od tega dve zlati. Zlati kolajni je osvojila z južnokorejsko štafeto na olimpijskih igrah 2014 in 2018. Decembra ji je Korejska drsalna zveza (KSU) izrekla dvomesečni suspenz zaradi žaljivk na račun sotekmovalk, zaradi česar je njen nastop na igrah v Pekingu visel na nitki, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Štiriindvajsetletnica je poskusila srečo na sodišču in upala, da bo sodišče razveljavilo prepoved, a jo je v torek zavrglo, poročanje tiskovne agencije Yonhap še povzema AFP. Sodišče se je strinjalo z drsalno zvezo, da so njena tekstovna sporočila trenerju »kršila kodeks ravnanja reprezentance«. O njenih sporočilih, ki jih je drsalka poslala svojemu trenerju med olimpijskimi igrami v Pjongčangu leta 2018, so lokalni mediji prvič poročali že oktobra.

Omenjala spotikanje, v finalu je načrt tudi izpeljala

V sporočilih je Shimova predlagala, da bi lahko spotaknila svojo reprezentančno kolegico Choi Min-jeong, če bi tekmovali na isti tekmi. Obe sta na koncu nastopili v finalu žensk na 1000 metrov in se v zadnjem delu zapletli, zaradi česar sta padli in trčili v steno. Shimovo so diskvalificirali, Choijeva pa je bila četrta. Preiskovalci so leta 2018 na prizorišču iger sklenili, da Shimova takrat ni namerno sabotirala Choijeve, pri tem pa navajali pomanjkanje dokazov.

Oktobra pa so se v javnosti pojavila sporočila, ki so zgodbo postavila v drugačno luč. Shimova se je sicer ob razkritju sporočil opravičila za svoje »nezrelo vedenje«. Južnokorejski šport je v zadnjih letih doživel številne primere ustrahovanja, še piše AFP, zlorabe in slabega ravnanja, zlasti pri hitrostnem drsanju na kratkih stezah.

Shimova je namreč sama žrtev zlorabe, pri čemer so enega od njenih trenerjev, ki sicer ni bil vpleten v primer pošiljanja sporočil, lani zaprli za več kot desetletje, ker jo je vrsto let spolno napadal.

Preberite še:

Komentarji: