Solze sreče Glorie Kotnik ganile tudi prvakinjo Ledecko

V Peking prišla na mala vrata, odhaja skozi velika z bronom.
Fotografija: Gloria Kotnik je prejela zasluženo bronasto kolajno. FOTO: Kai Pfaffenbach/Reuters
Odpri galerijo
Gloria Kotnik je prejela zasluženo bronasto kolajno. FOTO: Kai Pfaffenbach/Reuters

Tretje mesto deskarke Glorie Kotnik v paralelnem veleslalomu je nedvomno največje presenečenje slovenske ekipe na zimskih olimpijskih igrah v Pekingu doslej. Velenjčanka, ki živi v Celju, je namreč januarja lani rodila svojega prvega otroka. Gloria se je v deskarsko karavano vrnila jeseni in le redko kdo je pričakoval, da bi v Pekingu lahko posegla po kolajnah. Uspeh je presenetil celo samo olimpijko. »Neverjetno, res. Sploh ne morem verjeti,« je povedala. »Res sem vesela, in to podarjam tistim, ki so mi ves čas stali ob strani. To je za moje najbližje. Vse, kar se ta trenutek dogaja, je preveč čustev, preveč vsega. Sploh ne morem verjeti, da je res,« je dejala v solzah.

image_alt
Danes cel kup odličij za Slovence in Slovenke v Pekingu

»Na tekmo sem šla samozavestno, a niti v sanjah si ne bi upala pomisliti na takšen razplet. Danes je res popoln dan,« je dodala. Kotnikova se je spomnila na igre pred štirimi leti v Pjongčangu, ki jih je končala na 15. mestu. »Res sem vse vložila v tiste olimpijske igre, a so bile razočaranje in je šlo vse navzdol,« je povedala. A ker je vztrajna in trmasta, se je 32-letnica, ki je vmes desko zaradi materinstva za nekaj časa odložila v kot, odločila še poskušati. Danes je bila tako nagrajena z bronasto medaljo.

Glorija Kotnik med paralelnim veleslalomom. FOTO: Matej Družnik
Glorija Kotnik med paralelnim veleslalomom. FOTO: Matej Družnik

Na olimpijski progi je neizmerno uživala. »Kar vse mi je nekako uspevalo brez napak, res popoln dan. Vsaka zmaga me je spravila do solz, ker nisem mogla verjeti,« je omenila izločilne boje, v katerih je prehitevala eno tekmico za drugo. S tekmicami se ni obremenjevala, prav tako ne z rezultatom. »Vsako vožnjo sem posebej odpeljala, res sem bila samozavestna, ker sem imela občutek, kot da me nič ne more prestaviti,« je dejala zadovoljna in pogledovala na medaljo. »Še nisem dojela, kaj imam okrog vratu.« Kotnikova, katere najboljši rezultat doslej je bilo drugo mesto na mladinskem svetovnem prvenstvu leta 2005, zaslugo za današnji uspeh vidi v mentalnem preskoku. »Sem kar stoodstotno druga oseba, kot sem bila prej. Moj največji dosežek je moja družina in ko sem ta življenjski cilj izpolnila, sem tako srečna in sproščena in se mi zdi, da se mi ni treba več dokazovati.«

Do prve kolajne tudi zaradi podpore domačih

Solze sreče se niso ustavile niti med fotografiranjem za dobitnice medalj. To ni ušlo vsestranski češki športnici Ester Ledecki, ki je na tekmi osvojila zlato. Snemalec dogodka je v objektiv ujel ganljiv trenutek, ko se je trikratna olimpijska prvakinja v dveh športih - poleg dveh odličij v deskanju na snegu je Ledecka namreč leta 2018 v Pjongčangu osvojila še zlato v alpskem smučanju - sklonila h Kotnikovi in jo objela.

Kitajska ji je prinesla srečo. FOTO: Dylan Martinez/Reuters
Kitajska ji je prinesla srečo. FOTO: Dylan Martinez/Reuters

Čeprav se 32-letnica z deskanjem ukvarja že od malih nog in je že štirikrat nastopila na zimskih olimpijskih igrah, pa vidnejših uspehov na igrah ali svetovnih prvenstvih doslej ni zabeležila. Njene najvišje uvrstitve prihajajo s tekem svetovnega pokala, kjer je osvojila tri četrta mesta, eno peto, tekme pa je v prvi deseterici zaključila še šestkrat.

Dvaintridesetletni ljubiteljici rock glasbe je do prve kolajne uspelo priti tudi zaradi podpore domačih. »Moja družina mi pomeni vse in prav nič drugega nima pomena, če jih moj uspeh ne bi tako veselil kot mene,« je zapisala konec januarja. Njeni domači pa so ji dobre misli preko instagrama poslali včeraj, ko so ob fotografiji njenega sina zapisali: »Mami, jutri pozabi na vse in le uživaj na strmini. Za nas si že šampionka. Radi te imamo in komaj čakamo, da te spet vidimo.«

Preberite še:

Komentarji: