Zbogom, Peking, naslednja na vrsti Milano in Cortina d'Ampezzo

Z veličastnim ognjemetom so danes v Pekingu končali zimske olimpijske igre 2022.
Fotografija: Tudi zaključno slovesnost v Pekingu je zaznamoval spektakularen ognjemet, splošna kulisa pa je bila sodobna. FOTO: David W Cerny/Reuters
Odpri galerijo
Tudi zaključno slovesnost v Pekingu je zaznamoval spektakularen ognjemet, splošna kulisa pa je bila sodobna. FOTO: David W Cerny/Reuters

Z veličastnim ognjemetom so se danes v Pekingu končale zimske olimpijske igre 2022. Predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja (Mok) Thomas Bach jih je označil za izjemne in v luči koronavirusa varne. Športnike je povabil k vnovičnem snidenju čez štiri leta v Milanu in Cortini d'Ampezzo.

image_alt
Koliko evrov prinaša zlata olimpijska kolajna

Zaključna slovesnost 24. zimskih olimpijskih iger pod naslovom »En svet, ena družina« se je začela s spustom velike snežinke nad stadion Ptičje gnezdo, okoli nje se je nato izrisal kitajski vozel, ki simbolizira povezanost Kitajske s svetom. Vrhunec je bilo vkorakanje športnikov vseh 91 držav udeleženk iger na stadion, slovensko zastavo je nosila smučarska tekačica Anita Klemenčič.

Naslednja na vrsti Milano in Cortina d'Ampezzo

Športniki so se sredi štadiona zbrali pred tribunami, na katerih je bilo zaradi pandemije covida-19 lahko le omejeno število gledalcev. Med njimi je bil tako kot že na otvoritvi pred dobrima dvema tednoma kitajski predsednik Xi Jinping, so se pa zaradi obtožb Kitajske o kršenju človekovih pravic za diplomatski bojkot odločile številne zahodne države.

FOTO: Aleksandra Szmigiel/Reuters
FOTO: Aleksandra Szmigiel/Reuters

FOTO: Evgenia Novozhenina/Reuters
FOTO: Evgenia Novozhenina/Reuters

Pripravili so pregled nekaterih najbolj vznemirljivih trenutkov preteklih 16 dni olimpijskih tekmovanj, se zahvalili prostovoljcem ter podelili že zadnje komplete medalj. Skupaj je v Pekingu medalje osvojilo 29 držav, med njimi Slovenija sedem.

image_alt
To je zelo žalostna zgodba. Tudi predsednik je bil zelo pretresen.

Spustili so olimpijsko zastavo ter jo predali županoma severnoitalijanskih mest Milano in Cortina d'Ampezzo, Giuseppeju Sali in Gianpietru Ghedini. Bach je dejal, da so bile igre izjemne, prizorišča veličastna, organizacija pa odlična. »Z resnično izjemnimi zimskimi olimpijskimi igrami Peking 2022 pozdravljamo Kitajsko kot državo zimskih športov,« je dejal.

Predsednik MOK Thomas Bach. FOTO: Anne-christine Poujoulat/AFP
Predsednik MOK Thomas Bach. FOTO: Anne-christine Poujoulat/AFP

Kitajski predsednik Xi Jinping. FOTO: Kim Hong-ji/Reuters
Kitajski predsednik Xi Jinping. FOTO: Kim Hong-ji/Reuters

V Pekingu se sicer še ne poslavljajo povsem od športnikov. Od 4. do 13. marca se bodo namreč v mestu merili še športniki invalidi na paraolimpijskih igrah.

Preberite še:

Komentarji: