Celjani kot 300 Špartancev pri Termopilah

Nocoj bo v Zlatorogu gostoval sloviti Kiel. Filip Jicha še dobro pomni udarce Žige Mlakarja. Tomaž Ocvirk ima sladke skrbi.
Fotografija: Tomaž Ocvirk pooseblja celjsko borbenost. FOTO: Uroš Hočevar
Odpri galerijo
Tomaž Ocvirk pooseblja celjsko borbenost. FOTO: Uroš Hočevar

Če je 300 Špartancev lahko pri Termopilah zaustavilo mogočne Perzijce, lahko tudi 16 celjskih rokometnih vitezov ob pomoči 350 navijačev zaustavi silni Kiel v tretjem kolu lige prvakov, si govorijo v taboru Celja Pivovarne Laško pred nocojšnjim dvobojem lige prvakov z zebrami z nemškega severa.

 

Veliko večja razlika je, če je v dvorani 350 gledalcev ali če ni nobenega, kot če jih je 350 ali 5000. Rokometaši Celja Pivovarne Laško bodo lahko nocoj prvič v sezoni računali na pomoč navijačev, ko bodo ob 20.45 poskušali osvojiti prvo točko.



»Povsem drugačen je občutek, ko s tribun zaslišiš vzklik ob zadetku. Proti Aalborgu se je ekipa prepustila komornemu vzdušju in na trenutke delovala ležerno kot na tekmi za trening. Težko je najti tisto pravo motivacijo. V Slovenj Gradcu smo videli, kako je, ko v en glas zavpije 100 ljudi, zato verjamemo, da nam bodo navijači dali dodatno energijo,« peščici srečnežev, ki jim bo uspelo priti skozi vrata Zlatoroga, potem ko jim bodo prej izmerili temperaturo, dobrodošlico izreka trener Tomaž Ocvirk.

Tilen Kodrin je eden od igralcev, ki je že izkusil zmago proti Kielu. FOTO: Jože Suhadolnik
Tilen Kodrin je eden od igralcev, ki je že izkusil zmago proti Kielu. FOTO: Jože Suhadolnik


Prvič ima zares sladke skrbi pri izbiri šestnajsterice borcev, ki se bodo udarili z nemškimi prvaki in svojim nekdanjim soigralcem Miho Zarabcem. Kapetan David Razgor je nared, prvič naj bi zaigral Matic Grošelj, ekipo je pred dobrim tednom okrepil stari znanec Žiga Mlakar. Ocvirk bo tako izbiral med kar 21 igralci.



Kiel je seveda velik favorit, igralcem, kot so Zarabec, Domagoj Duvnjak, Patrick Wiencek, Henrik Pekeler, Steffen Weinhold, Niclas Ekberg in drugi, se je iz Paris SG pridružil eden največjih zvezdnikov, Norvežan Sander Sagosen, glavna skrb trenerja Filipa Jiche pa je odsotnost prvega vratarja Niklasa Landina.



Celjani so v zadnjih letih prekrižali načrte že marsikateremu velikanu, kar dobro statistiko imajo proti nemškim klubom. S Kielom so se doslej pomerili desetkrat, trikrat zmagali in enkrat igrali neodločeno. Nazadnje je bilo v sezoni 2017/18 v Nemčiji 29:26 za Celje, burno revanšo v Zlatorogu pa je po nepravilno priznanem golu v zadnji sekundi z 28:27 dobil Kiel.

Miha Zarabec je v Kiel prestopil iz Celja, ki ga je zapustil leta 2017.
FOTO: Leon Vidic
Miha Zarabec je v Kiel prestopil iz Celja, ki ga je zapustil leta 2017. FOTO: Leon Vidic


Ta igra na začetku sezone po sistemu toplo-hladno. V ligi prvakov je nazadnje doma visoko izgubil z Nantesom (27:35), nakar je proti Flensburgu (28:24) osvojil nemški superpokal. Če ga Celjani dobijo na napačni nogi, bi se lahko veselili prvih točk, ki bi bile vredna zlata v boju za osmino finala. Po drugi strani pa bodo lahko igrali brez pritiska, saj bodo ključne tekme z Zagrebom in Motorjem iz Zaporožja šele konec oktobra in novembra.
 

Prvič na naslovnici


Zanimivo izkušnjo s Kielom ima Žiga Mlakar, ki je bil dve leti na Poljskem pri Wisli iz Plocka, nakar se je poleti preselil v Zagreb, ampak tam mu razmere niso ustrezale in se je vrnil v svoje gnezdo. Ko se je leta 2012, bilo mu je 22 let, prvič pomeril s Kielom, se je v Celju precej grobo lotil velikega zvezdnika Filipa Jiche in ga tudi spravil na tla, za nameček je dosegel štiri gole za zmago z 31:28.

Celjani so se takole veselili zmage proti Kielu leta 2012. FOTO: Uroš Hočevar
Celjani so se takole veselili zmage proti Kielu leta 2012. FOTO: Uroš Hočevar


Pred povratno tekmo v Sparkassen Areni, ki je bila le štiri dni pozneje, je bila v časopisu Kieler Nachrichten objavljena velika fotografija mladega Mlakija, ob njem pa napis, da mu bo Jicha že vrnil milo za drago. Ni bilo hudo, Mlakar jo je odnesel brez bušk, Kiel pa je tudi s pomočjo sodnikov prišel do zmage.



»Spominjam se teh tekem, bile so napete. Verjamem, da bo takšna tudi tokrat. Seveda si vsi želimo zmago, v preteklosti smo dokazali, da je to mogoče ne glede na razliko v proračunu in izkušnjah, ki je obstajala od nekdaj,« se bo v nov odprt boj z Jichovimi zvezdniki spustil Mlakar.

Celjanom sta šla na roko včerajšnja izida. V Zagrebu so Danci v zadnjih minutah naredili preobrat za zmago s 27:26. Zmagal je tudi Veszprem pri Motorju iz Zaporožja.

Preberite še:

Komentarji: