Celjani v moški boj z Danci tudi z Rogličevim "blagoslovom"

Dovolj predigre, začenja se zares. V nedeljo ob 17. uri slovenski prvaki napovedujejo malce drugačno čajanko Skjernu v prvem kolu lige prvakov. Štart zelo pomemben: bolje verižna reakcija kot učinek domin.
Fotografija: Tilen Kodrin začenja peto sezono v ligi prvakov, v kateri je nazadnje dosegel 30 golov. FOTO: Jure Eržen
Odpri galerijo
Tilen Kodrin začenja peto sezono v ligi prvakov, v kateri je nazadnje dosegel 30 golov. FOTO: Jure Eržen

Ob nedeljah ob petih, ko si mnogi Danci po britanskem zgledu natočijo skodelico čaja, si bodo Celjani v tej sezoni privoščili zvrhano mero vrhunskega rokometa in topel napitek raje zamenjali s hladnim pivom. Prvi tekmec Celja Pivovarne Laško v Zlatorogu bo jutri popoldne Skjern, neposredni tekmec v boju za osmino finala EHF lige prvakov.

Pripravljalno obdobje je celjskim rokometašem pustilo mešane občutke, zmagi na turnirjih v Makedoniji in Srbiji ter napeta prijateljska tekma v Veszpremu so jim že razprla krila, a jim jih je pristrigla Krka že na prvi stopnici tekmovalne sezone. Superpokalna zaušnica je bila morda blagoslov pod krinko, tj. pravočasno opozorilo, da mladi ekipi ne bo nič podarjenega. Hkrati je zbudila dvome o dosegu slovenskih prvakov med evropsko elito.

V Zlatorogu stari znanci


Celjani že štiri leta neuspešno naskakujejo izločilne boje, tokrat imajo na papirju bolj ugodno skupino kot prej. V 14 kolih se bodo po dvakrat merili s Paris SG, Pick Szegedom (s štirimi Slovenci: Stašem Skubetom, Matejem Gabrom, Nikom Henigmanom in Mariom Šoštaričem), Flensburgom, Nantesom, Zagrebom (Urh Kastelic, Gregor Potočnik), Motorjem iz Zaporožja in Skjernom (Jan Grebenc) ter lovili vsaj šesto mesto.

Jutrišnji prvi tekmec Skjern je eden od tistih, ki bi jih na koncu lahko Celjani prehiteli, zato bo že štart nadvse pomemben za nadaljevanje sezone, zmaga bi v hipu sprožila verižno reakcijo pri navijačih in Zlatorog bi jeseni spominjal na najboljše čase. Po drugi strani bi poraz prinesel učinek domin, zato o podiranju načrtov pivovarji nočejo niti razmišljati.

Kolesar Primož Roglič je v dar dobil dres Celja Pivovarne Laško. FOTO: RK CPL
Kolesar Primož Roglič je v dar dobil dres Celja Pivovarne Laško. FOTO: RK CPL


Šok iz Novega mesta zgodovina


Po odhodu Boruta Mačkovška, Žige Mlakarja in Urbana Lesjaka bo eden od igralcev, ki bo sodil med bolj izkušene, Tilen Kodrin, pa čeprav ima šele 24 let. Občasni slovenski reprezentant je zatrdil, da je šok iz Novega mesta že pozabljen in optimistično zre k evropski sezoni. "Ni bilo lahko, ampak kar je bilo, je bilo. Osredotočili smo se na tekmo z Loko in jo odigrali dobro. Tudi ta je zdaj pozabljena, zanimata nas le nedelja in Evropa," je Kodrin upošteval "ukaz" trenerja Branka Tamšeta, da je treba vedno gledati naprej in resetirati kolektivni spomin.

V Celje prihaja danski prvak, ki se je v prejšnji sezoni prek Gorenja prebil vse do četrtfinala. "Čaka nas težka tekma, Skjern je neugodba, hitra ekipa, tudi močna. Ampak vse bo odvisno od nas, če bomo pravi, bomo stoodstotno zmagali," v svojo ekipo verjame levokrilni igralec, ki se strinja, da je Skjern eden od neposrednih konkurentov za napredovanje. Je težko sezono začeti pod pritiskom zmage? "Mislim, da je dobro, da se udarimo že na prvi tekmi, igramo doma, tekme ne smemo jemati kot pritisk, ampak priložnost," si bremena ne nalaga Kodrin, ki se zaveda, da je Celje pogosto izgubljalo točke, kadar so te štele dvojno.

V prejšnji sezoni je Skjern izgubil v Velenju, doma pa proti Gorenju zmagal kar za 15 golov. Jan Grebenc (na fotografiji) je zdaj član danskih prvakov. FOTO: Voranc Vogel
V prejšnji sezoni je Skjern izgubil v Velenju, doma pa proti Gorenju zmagal kar za 15 golov. Jan Grebenc (na fotografiji) je zdaj član danskih prvakov. FOTO: Voranc Vogel

 

Ne pritisk, pač pa priložnost


Glede na to, da ima najmlajšo zasedbo med 16 v elitnem delu LP, bodo pomembno vlogo igrale tudi glave. "Delamo na psihološki ravni, vsak zase in tudi skupinsko, ne nalagamo si pritiska, razmišljamo o tem, kako opozoriti rokometno Evropo nase," je profesionalna etika že v podzavesti igralca s celjske Hudinje, kjer stoji tudi dvorana Zlatorog.



Nova ekipa kljub omenjenim odhodom (poslovili so se še Matic Suholežnik, Luka Mitrović in Ivan Slišković) po njegovem mnenju ni nič slabša od prejšnje. "Na vseh položajih smo se okrepili s kakovostnimi igralci, zelo sem zadovoljen s sestavo ekipe in tudi poraz s Krko jemljem zgolj kot manjši spodrsljaj, ki nas ni omajal," pravi Kodrin, prepričan, da tudi nenadni odhod Daniela Dušebajeva v Kielce ni ničesar porušil: "Še vedno imamo dva zelo kakovostna in visoka leva zunanja igralca (Draška Nenadića in Josipa Šarca, op. p.), ki sta tudi dovolj izkušena, da si bosta pametno razdelila minute in jih dobro izkoristila."

Foto
Foto


Iz Tilnovih ust v božja ušesa, si ob tem lahko reče Tamše, ki mu v bogati zbirki uspehov manjka evropski presežek. Občasne zmage proti favoritom so pač premalo za njegove ambicije, pa tudi ambicije kluba, evropskega prvaka iz leta 2004, ki se želi počasi vrniti na pota stare slave. Da bi KIelce, kjer vlogo pomočnika trenerja opravlja Uroš Zorman, predčasno poklicale tudi Branka Vujovića, kar bi pomenilo, da bi na desnem zunanjem položaju ostal osamljeni Matic Grošelj, Tamšeta ne skrbi. "Od Talanta Dušebajeva imam ustno zagotovilo, da bo ostal pri nas, pogovarjamo se celo o možnosti podaljšanja njegove celjske zgodbe," je pojasnil Tamše, ki jutri morda ne bo mogel računati na obolelega Domna Makuca.
 

Roglič bi bil "starosta" v Celju


Vso srečo na evropski poti je slovenskim prvakom zaželel tudi kolesarski zvezdnik Primož Roglič. "Ko nastopijo težave, je treba verjeti v to, kar delaš in gledati samo naprej, rezultati bodo zagotovo prišli," je kolegom športnikom svetoval "Rogla" in se zapeljal z novim sponzorskim jeklenim konjičkom. S skoraj 29 leti bi bil deloholik Roglič za Igorjem Aničem, Klemnom Ferlinom in kapetanom Davidom Razgorjem četrti najstarejši v ekipi Celja PL.
 

Pomoč Mihe Žvižeja


"Naša nova ekipa ima manj izkušenj kot prejšnja, nekateri igralci bodo prvič občutili ligo prvakov, kar je lahko minus, po drugi strani pa si obetam pluse na drugih področjih, kot je želja po dokazovanju. Upam le, da ne bi v njej pregoreli. V pripravljalnem obdobju je ekipa kazala zelo pozitivno podobo. Do tekme s Krko nisem zaznal niti enega impulza, da bi se lahko tako slabo odzvala ob krizi. Zdaj vem, kakšen je naš slab obraz in ga bom skušal preprečiti," je pomembna spoznanja dobil Tamše, ki je veliko časa posvetil analizi Skjerna, v pomoč z video materialom mu je bil tudi Miha Žvižej, član tekmeca iz Esbjerga.

Celjani se nadejajo uspešne evropske sezone. FOTO: Tomi Lombar
Celjani se nadejajo uspešne evropske sezone. FOTO: Tomi Lombar


"Skjern igra po načelu toplo-hladno. Je pisana zasedba, v kateri ima ključno vlogo krožni napadalec Bjarte Myrhol, kreativna, hitra, izkušena. Znotraj šablonske igre je tudi veliko improvizacije. Maksimalno se bomo morali pripraviti. Verjamem, da se bodo moji fantje znali stepsti, seveda v okviru športnega boja, saj bo to pravi moški rokomet. Zanimiv je tudi sodniški par (Pichon, Reveret, op. p.), ki ima zelo stroge kriterije, tukaj ne moramo računati na pomoč. Lahko pa jo dobimo s tribun. Želim si, da bi bil Zlatorog čim bolj poln, vsak glas in vsak plosk našim fantom pomenita veliko, skupaj moramo ustvariti vzdušje, v katerem bo Dancem čim manj prijetno."

Komentarji: